Съдът ще се произнесе днес с присъда срещу бившия кмет Иван Евстатиев

Иван Евстатиев

© Дневник

Иван ЕвстатиевЗа днес е насрочено заключителното заседание по делото срещу бившия кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев, който е обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче. В районния съд в Пловдив защитата и прокуратурата ще произнесат защитните си речи като се очаква по-късно съдът да се произнесе с присъда.


Започналият в Пазарджик процес беше преместен в Пловдив, след като 15 съдии от Пазарджишкия окръжен съд си направиха отвод с мотива, че са работили с Евстатиев, когато е бил прокурор, адвокат и кмет на града. Делото продължава вече няколко месеца в разпит на десетки свидетели и вещи лица. Последното заседание бе в края на април, когато отново бе разпитан съдебният медик д-р Ангел Финкагов, инфомира Би Ти Ви. Тогава той се отрече от предишните си показания, подписани лично от него.


От представената пред съда психиатрична експертиза пък се разбра, че Иван Евстатиев е в добро здраве и може да изчака присъдата си в ареста, където е от февруари 2016 г.
Обвинението срещу Евстатиев е за изнасилване на непълнолетно момиче, както и за това, че е опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18-годишна възраст. Ако бъде признат за виновен, Евстатиев може да получи наказание от 3 до 10 години затвор по първото обвинение за изнасилване и до 6 месеца лишаване от свобода и глоба до 500 лева по второто.


Разследването срещу бившия кмет започна в средата на януари, след като пострадалото момиче подаде сигнал срещу него. В хода на разследването са разпитани множество свидетели, били са назначени и изготвени десет експертизи, като обвиняемият е отказал да дава обяснения, посочва прокуратурата.


Според обвинението в началото на януари 2016 г. Иван Евстатиев и пострадалото 16-годишно момиче са се чули по телефона, като обвиняемият ѝ е честитил новата година и се разбрали да се видят някой път, когато той е в гр. Стрелча. На 15 януари пострадалата минавала покрай хотел на бул. "България" в Стрелча. Там на пейка бил седнал Евстатиев, който я поканил в хотелската си стая, където обичайно пребивавал.


Евстатиев извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от алкохола. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие. По време на срещата им пострадалата приела голяма количество концентрат, като по този начин била преведена в напълно неадекватно състояние от обвиняемия, след което той се съвкупил с нея, аргументира се прокуратурата.


Според обвинението под въздействието на алкохола момичето не е можело да окаже съпротива, а след това заспала. През това време близките на пострадалата безуспешно я търсили по мобилния телефон, а в един момент Евстатиев я събудил и казал, че трябва да се прибира.


Момичето е разкървавило долната си устна на слизане по стълбите на хотела, след като залитнало и си ударило лицето в стената. Иван Евстатиев я е закарал до дома ѝ с джипа си, като я убеждавал да не съобщава на родителите си какво се е случило, казва още обвинението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK