Рашко Младенов завещава директорските конкурси на бъдещия министър на културата

Рашко Младенов завещава директорските конкурси на бъдещия министър на културата

© Георги КожухаровКонкурсите за директори на културни институти, обявени от служебния министър на културата Рашко Младенов, остават в ръцете на следващото правителство. Това стана известно на пресконференция днес, в която Младенов отчете свършеното по начертаните си при заемането на поста приоритети. Сред успехите си посочи разпределението на средствата за капиталови разходи между 13 театъра, библиотеки и други културни центрове, чиито сгради от години се нуждаят от ремонт, подготовката за концертите, с които ще започне и завърши българското председателство на Съвета на ЕС, и разработването на нова методика за финансиране на театрите. Министърът обаче призна и за неизпълнени обещания, където първо място място заемат директорските конкурси.


Въпреки че кандидатите за важни институции като Националния исторически музей и Националния институт по недвижимо културно наследство станаха известни преди повече от месец, според служебния министър отговорността за подобни назначения трябва да лежи върху редовно избрано правителство.


Така Славчо Атанасов или предишният титуляр Вежди Рашидов - двамата, между които се свежда изборът за министър на културата в новия кабинет - ще трябва да довърши близо 10-те конкурса, започнати от Рашко Младенов. До обявяването им се стигна именно заради практиката на Рашидов да заобикаля конкурсното начало, назначавайки на важни постове "временно изпълняващи длъжността директори до конкурс", които остават с години. Парадоксално настоящият министър използва именно един от аргументите на предишното ръководство - наредбата за конкурсите не конкретизира срокове, включително за насрочване на интервюта с допуснатите кандидати. Следователно довършването им остава на добрата воля на следващия министър.
Няма желаещи да ръководят в културата


Към аргументите си Младенов добави и че не желае да организира конкурси в последната минута, както предшественика му и възможен наследник Рашидов. Но определи като озадачаваща липсата на кандидати въпреки засиления обществен натиск за конкурсните процедури. Досегашните директори на НИКНКН и НИМ се сдобиха с едва по един конкурент за поста, като във втория случай досегашната и.д. директорка Даниела Джуркова парадоксално отпадна в документната фаза, защото не покрива изискванията за поста. Във филмовия център кандидатстват едни и същи хора за трети път, въпреки че две комисии са ги преценили като недостатъчно квалифицирани. При това двама от претендентите са заемали поста преди. "Това показва, че няма сериозен интерес от хора, които искат промяна", заключи Младенов.


Относно дневния ред, който би препоръчал на бъдещия министър, Рашко Младенов отговори така: "Имаме различни естетики и разбирания за работата в това министерство - ако говорим за същия, който беше преди. Зависи кой ще дойде. Не знам какво да препоръчам, така че да се следва една линия, по която аз бих вървял. От имената, които се спрягат, аз не виждам хора, които биха работили по този начин. Вероятно има и други начини. Но освен това същественото е, че ще дойде човек, който ще има гръб и парламент за четири години." Младенов уточни, че не знае кой ще бъде неговият наследник.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK