Засега няма решение за държавните средства за Пловдив'2019

Засега няма решение за държавните средства за Пловдив'2019

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталСредствата, които държавата трябва да преведе на Пловдив за осъществяването на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. са налични в бюджета, но проблемът със законовото им прехвърляне все още не е разрешен. За него вероятно ще са нужни законови промени.


Това стана известно от днешната пресконференция на служебния министър на културата Рашко Младенов, който представи отчет за трите си месеца на поста. Неговото ведомство не отговаря пряко за прехвърлянето им от държавния бюджет към Пловдив, но посредничеше за разрешаването на проблема, след като се оказа, че няма законова рамка за подобен трансфер. В интервю за "Дневник" през март Младенов изрази надежда, че казусът скоро ще намери решение. По-рано през годината от Пловдив предупредиха, че ако проблемът не бъде решен до средата на годината, голямото културно събитие ще бъде поставено в риск.


Вариантът, който се обсъждаше - прехвърлянето им през подопечния на Министерството на културата фонд "Култура" към общината се оказва невъзможен, обясни Младенов днес след въпрос на "Дневник". Фондът разпределя средстнва на конкурсен принцип, а повечето конкурси за дейности около "Пловдив 2019" вече са се състояли. Прехвърлянето на средствата от общината към фондация "Пловдив 2019" също е проблематично. Младенов заяви, че случаят е юридически сложен и очаква решаването му да е една от първите задачи на новия парламент.
От пресконференцията стана известно, че това не е единствената правна главоблъсканица, изпречила се пред служебния кабинет. Столичното Ларгото, което бе реставрирано с апломп от миналия (и може би бъдещ) министър на културата Вежди Рашидов все още не работи като музей, тъй като не е завършено прехвърлянето му към общината, подобен казус със смесена собственост има и с ботаническата градина и двореца в Балчик. В изминалите 3 месеца се сблъскахме с много неща, които във времето са отлагани, посочи Младенов, като цитира националната стратегия за култура, която се готви вече 6 години. В рамките на своите приоритети министърът отчете като изпълнено разпределянето на 2,5 млн. лв от бюджета за капиталови разходи между държавни музеи, галерии и библиотеки като Националната, които също от години се нуждаят от спешен ремонт.


Министерството обаче няма да завърши обявените над 5 конкурса за директори на културни иниститути. Според Младенов отговорността трябва да падне върху министър от редовно избран кабинет. "3 месеца бях оперативен работник, който се стараеше всички проблеми, които могат, да се решат, без да имам по-сериозен партиен и политически гръб", подчерта в началото на брифинга си той.


Една от осъществените цели на служебния министър е подготвянето на предложение за нова методика във финансирането на театрите. Според Младенов бюджетът вече позволява да се пристъпи към финансиране, съобразено с нуждите на театрите в различните градове. Екипът му предлага субсидирането на база билетче да отпадне за сметка на сума, която ще бъде изчислена спрямо спецификите театъра. Според този подход приходите на театрите ще остават в тях.


Служебното министерство на културата е назначило екипи, които да организират откриващите и закриващи концерти, свързани с председателството на България на Съвета на ЕС, което започва догодина. В тях ще участват световноизвестни български музиканти, посочи Рашко Младенов. Министерството също е подпомогнало два юбилейни концерта на български поп музиканти - 50 години "Щурците" и 40 години Формация "Студио Балкантон" (ФСБ), като е съдействало с пари за наема на залата "Арена Армеец".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK