На среща с профсъюзен лидер президентът се обяви срещу ниските нива на заплащане

На среща с профсъюзен лидер президентът се обяви срещу ниските нива на заплащане

© [Прессекретариат на президента]България се нуждае от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати. Това коментира президентът Румен Радев на среща с генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В срещата участва и президентът на КНСБ Пламен Димитров.


Държавният глава подчерта, че следваният в момента модел не е устойчив и в дългосрочен план ще продължи да допринася за емиграцията от страната. По думите му, цитирани от неговия прессекретариат, ниските равнища на заплащане на труда, в сравнение с другите държави-членки от ЕС, вече са причина за липсата на квалифицирани кадри в някои сектори. Реалната интеграция на България в ЕС ще бъде постигната само когато доходите на населението и стандартът на живот станат съпоставими с тези на останалите европейски страни", добави президентът.


Според него България трябва да се адаптира към процесите на дигитализация на икономиката и да се стреми към повишаване на заетостта на младите хора именно в тези сектори.
"Процесът на нарастващо разслоение в обществото и последващо социално изключване генерира големи проблеми, включително и за демокрацията в дадена държава", заяви Шарън Бъроу.


Двамата са коментирали, че достъпът до качествено образование е от ключово значение за реализация на пазара на труда и пълноценна интеграция в обществото. Радев изтъкна и приноса на българските синдикални организации за въвеждането на дуалното обучение, което в партньорството с компаниите от реалния сектор, е един от факторите за повишаване на заетостта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK