На среща с профсъюзен лидер президентът се обяви срещу ниските нива на заплащане

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  В държави с близък до нашия БВП на човек от населението, заплатите са почти двойни. А ни говорят, че производителността на труда у нас е 2,5 пъти или около 40% от средната за ЕС, но заплатите са около 5 пъти по-ниски…

  Макар на мен да ми е трудно да разбера как производителността на труда на един шофьор, учител, лекар ще е два пъти по-висока в чужбина, отколкото у нас… Два камиона едновременно ли управлява? На два класа ли преподава? Двама пациенти наведнъж оперира?

  [email protected]
 2. 2 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 910 Неутрално

  България се нуждае от икономически стимули, които да привличат инвеститорите не само заради ниските равнища на работните заплати.
  -----------------------------------

  Какъв по-добър стимул за патинциалните инвеститори от уникалната в световен мащаб съдебна система, която позволява на предпреумачите да се срещнат лично с главния прокурор в офис в ЦУМ?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  Е защо се жалва Радев на тази лелка? Тя ли трябва да ни направи съдебната реформа и да ни превърне в правова държава?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Мутрите, изваждане и деление не знаят. Те могат само събиране и умножение.

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "на мен да ми е трудно да разбера как производителността на труда на един шофьор, учител, лекар ще е два пъти по-висока в чужбина, отколкото у нас…"

  Нашият шофьор прекарва същите товари, но вероятно прави и много празни курсове, защото управлението на фирмите и на цялата държава е с ниска ефективност. Лекарят пък може да извършва излишни дейности. Неефективността е обратното на ефективността.

  подпис
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Както ние българите си мерим надниците с европейците така и пакистанците си мерят надниците с нас. Меренето е явление от глобализацията.
  Но не си мислете, че дисциплината в България не е по-ниска от тази в Германия или, че дисциплината в Пакистан не е по-ниска от дисциплината в България. Принципът е пропорционалност на заплатата с трудовата култура.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  И сега в България много млади българи възприемат културата на труд на развитите държави. Тези наши граждани получават съответстващото заплащане. И сега чужди фирми се надпреварват да наемат наши работници. Всички знаем за дефицитът на програмисти, но потърсете ЗАВАРЧИЦИ. В България няма заварчици. Има десетки фирми който водят курсове и няма желаещи.
  Ненужно е да се сравняват надниците на "лежащите" работни места тук и там.

  подпис
 8. 8 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  В държави с близък до нашия БВП на човек от населението, заплатите са почти двойни...
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Не отчиташ фактора корупция - ей примерно Нигерия има 1/3 от нашия БВПГН (главно от петрол) -на теория не би следвало да са толкова зле - да ама всичко отива при президента и една дузина генерали и съответно неофициалната безработица е 80% а половината население живее в потресаваща мизерия

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":
  "мен да ми е трудно да разбера как производителността на труда на един шофьор, учител, лекар ще е два пъти по-висока в чужбина, отколкото у нас…"

  Извинявай за повторението, но дали познаваш понятието производствен брак. Това значи като изработиш 100 изделия колко от тях са негодни. Ако негодните изделия вместо 5% станат 10% тогава разходите от тази разлика са ОГРОМНИ. Дори двойно по-ниски надници може да не компенсират загубата.
  А този брак може да дойде от една лека почерпка в работно време.

  подпис
 10. 10 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 544 Неутрално

  И аз съм против ниските нива на заплащане, ама ако Руменчо е бил пилот и е взимал малко пари, разбираемо е да е недоволен, все пак това е непрекъснато обучение и усъвършенстване, но да не забравя, че в армията, голяма част от кашиците само знаят да си гледат часовника кога ще свърши "работното време" и никакво желание да се понаучат на нещо. Така е и в цивилния живот - има хора които яко бачкат и се (само)образоват активно, за тях заплатата ще е винаги добра, има и лежачи на които колкото и да им дадеш ще е много.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3753 Разстроено

  Не отчиташ фактора корупция
  —цитат от коментар 8 на lustmord


  Корупцията е корена на проблемите на България.

  Всичко ще бъде наред! :-)
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  До коментар [#10] от "ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!":
  "Руменчо е бил пилот"

  Защо цената на ремонта на един двигател на МИГ-29 е точкова висока. Защо толкова малко часове между ремонтите издържа този двигател. Очевидно някакъв дефицит на мозък се компенсира с излишък на труд. Е, няма как и надницата да бъде висока.

  подпис
 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  Лесно е да произвеждаш нещо ако няма конкуренция. Каквото направиш все е кяр.
  Да ама в глобален свят каквото и да произвеждаш все някъде по света има конкуренти. Ако не си добър колкото тях, фалираш.

  подпис
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван К":

  Едва ли точно нашите шофьори и лекари, който си намират одма работа в чужбина да са баш пример за производствен брак, ама по същество си прав!
  Българският „бизнесмен“, не обича да дава пари за заплати, смята, че тези пари са загубени. Дори тревата пред офиса за него е по-важна и за нея е готов да дава пари – тя си е негова. Не разбира от елементарна психология, набляга се основно на тоягата, а моркова се пропуска…
  А и трябват знания за развитието на бизнеса. Но куфарчетата се раздаваха на верните хора, не на знаещите и умните. Затова Баневи разпродават полученото и още се водят милионери – има да ядат за чужда сметка…

  [email protected]
 15. 15 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Мъдуро също се обяви против ниските нива на заплащане и вдигна минималната заплата с 60%. Нищо, че инфлацията за тази година ще е малко над 1000%, така ще може и инфлацията да е с поне 60% по-голяма от прогнозираната.
  СоциализЪмА му е майката на инфлацията и мизерията.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  По комунистическо време в моят завод дойде немец в командировка за дълго време. Когато си тръгваше, той разказа как при започване на работа първия работен ден му пожелали "приятна работа". Дълго се чудел и накрая ни обясни, че при тях нямали такова пожелания. При тях работата не била приятна, защото те работели за пари.

  подпис
 17. 17 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Стани и ти чорбаджия и изедник.
  Печели и плащай ниски заплати.
  А може и да си щедър, плащай не по-малко от 2500 лева на калпак.

  Ей все цоциалисти ...
  Другите да дадат, но те само взимат (цоциалистите).

  Радев постоянно се излага.
  Всеки подкрепящ го и гласувал за него е просТТТТТ та дрънка.
  Де се е чуло и видяло, военен да е умен политик ???!!!
  Дори Айзенхауер се провали в политиката, ако' че беше един от най-успешните генерали на САЩ

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Да бе, много по-производителни са на запад...! Един бръснар, като подстриже 3-ма души, за по 20 евро и е "произвел" 60 евро. Къде ще го мериш с нашенски бръснар, дето подстригва 3-ма души, за 30 лева...!
  Както казваш, техните шофьори по два камиона карат едновременно и заварчиците им заваряват с двете ръце, едновременно...!
  А пък, да не ти разправям, там държавните и общинските чиновници, колко повече са по-производителни от нашите!
  Все се сещам..., преди повече десетина години ме бяха командировали в Италия. Вършим си работа, за която са ни пратили, ама трябваше да отидем някъде по-надалеко с един от италианците. Отидохме ние и по едно време италианеца си погледна часовника, каза че е станало 12 часа, качи се на колата, замина си и ни заряза да се оправяме, както можем...! Ние гледаме, като тряснати и се чудим, какво става... Кой да ни каже, че в Италия работната седмица била 35 часа и в петък, се работело до обед...! Много работеха италианците. Един не видях да е запъхтян или да бърза...! :)

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ако сравниш два еднакви строителни обекта в България и Белгия, тогава ще разбереш, защо е така.Жокер— познай къде има голямо ИТР, два пъти повече хора и недостатъчно планиране и най—важното, доста неща докато станат се правят по два и три пъти, остава сума ти поръчан, но неизползван материал, постоянно се губи и троши оборудване, да не говориме, че отношението към работното облекло е в стил, милионер го направихме тоя, нема да го пазим.

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 20. 20 Профил на Boris Popov
  Boris Popov
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Радев като вземе да изкарва пари и да плаща заплати, тогава да се обажда.Банкоматаджия,цял живот само на бюджетна ясла,много ги разбира иначе.
  Що все такива най-много разбират колко трябва да е заплащането,не мога да разбера...

 21. 21 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Макар на мен да ми е трудно да разбера как производителността на труда на един шофьор, учител, лекар ще е два пъти по-висока в чужбина, отколкото у нас… Два камиона едновременно ли управлява? На два класа ли преподава? Двама пациенти наведнъж оперира?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Защо даваш за пример професии от обслужваща/социална сфера, а не такива от индустриалното производство, което е гръбнакът на всяка една икономика. Там разликите между България и Европа са огромни, най-малкото заради стария машинен парк, лошо планиране, брак.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Защо не се обяви срещу ниското заплащане на среща с капиталистите от Партията???

 23. 23 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "...се обяви срещу ниските нива на заплащане"
  и какво като се обяви? какво показва това? някакво действие не трябва ли?
  Нека накара БГ шефчето да плаща повече :) а дано, ама надали...

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 809 Неутрално

  …Макар на мен да ми е трудно да разбера как производителността на труда на един шофьор, учител, лекар ще е два пъти по-висока в чужбина, отколкото у нас… Два камиона едновременно ли управлява? На два класа ли преподава? Двама пациенти наведнъж оперира?
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Нищо фатално. Много хора не го разбират. Но не се спъват като вървят по улиците. Ако се спънат причината не е в неспособността да разберат тази и други реалности от живота. Намерили са си поле за изява. Съществуват.
  Вероятно Вие също. Предполагам, че в случая проявявате любознателност, а в областта икономика върховите Ви изяви са поне малко под ниво "коментар към статия с икономическа насоченост".

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7886 Неутрално

  Правосъдие и образование. Тези две неща , ако се случат, всичко друго ще си дойде на мястото.

 26. 26 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Заплатите 2017 г. както и през 1954 г. по соца и работодателите същите комунета
  "през ноември 1954 г. заплатите в Русе са били, както следва:

  Неквалифицирани работници и служители: от 550 до 600 лева на месец
  Работници с ниска квалификация: около 700 лева на месец
  Квалифицирани работници: от 900 до 1000 лева на месец.

  Срещу тези доходи, на пазара в Русе през ноември 1954 г. е можело да се купят следните стоки:

  Ръжен хляб – 1,50 лева за килограм
  Бял хляб – 3 лева/кг
  Масло – 25 лева/кг
  Слънчогледово олио – 10-12 лева/литър
  Месо – цени от 10 до 14 лева за колограм
  Макарони – 6 лева/кг
  Ориз – от 9 до 10 лева/кг
  Захар – от 8 до 10 лева/кг
  Яйца – от 0.50 до 0.70 лева/брой
  Прясно мляко – 3 лева/литър
  https://www.dunavmost.bg/Ruse/News/78058-kak-sa-zhiveeli-rusentsi-prez-komunizma

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 27. 27 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Румен решетников разбира от всичко!

 28. 28 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Разликата в производителността идва от малкото капитал в българската икономика. Ако един немец днес произведе един фолксваген, българинът ще произведе 100 кг картофи. Не че е работил по-малко, просто с две голи ръце - толкова. А от тук разликата в заплащането се пренася и в сферата на услугите, защото пазарът на труда е общ.

  Така че изходът е един - чужди инвестиции. А за тях са необходими ниски данъци, работещо правораздаване и образовано население.

 29. 29 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Истината е, че в България има ресурси доходите да скочат веднага с 10% ( напр. от новата финансова година), ако управляващите имат желание за това. Но това означава по-малко разходи и по-малко крадене, а те не го желаят.

  В съпоставими страни като Румъния БВП на глава от населението по покупателна способност е около 10% по-висок от този на България, но там доходите по покупателна способност са около 20% по-високи. (виж следващите два линка)

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (PPP)_per_capita
  http://databank.worldbank.org/data/download/GNIPC.pdf

  В абсолютно изражение заплатата в Румъния е над 40% по-висока от българската, но тук не се отчита индекса на покупателна способност.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage

  Спрямо страни като Сърбия и Македония разликата е дори по-голяма.
  В България БВП на глава от населението по покупателна способност е около 40% по-висок от тези в Сърбия и Румъния, но дохода по покупателна способност е само около 20% по-висок.

  Това показва, че в България наистина има ресурси за индексиране на всички доходи ( заплати, пенсии) с около 10%, ако се направи бюджет, който да ореже с 10% харчовете, от които няма нужда. Просто в България се краде с 10% повече от Румъния и затова сме на това дередже. Ако се направи тази индексация на доходите ( с 10%) , веднага ще се изравним с румънците по показателя доходи по покупателна способност. Средната заплата в България по-абсолютно изражение в евро ще остане по-ниска от румънската с 28%, но ще има същата покупателна способност.

 30. 30 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 237 Весело

  Ама защо изобщо се коментира под тая статия?
  Някакво типче, от което НИЩО не зависи, си говорило с някаква дама, от която зависи още по-малко. Типчето заявило: "не е готино, че сме бедни".
  Тая история може да се разиграе на спирката на някой рейс и ще има същия ефект и значимост.

 31. 31 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Гневно

  До коментар [#5] от "Иван К":

  "Лекарят пък може да извършва излишни дейности. "

  Лекарят, вместо да си лекува пациентите, е зает с писане.
  В по-голямата част от случаите, на ръка.
  Лекарят, мисли не как да си лекува пациентите, а как да угоди на НЗОК, за да си получи от нея парите.
  Лекарят не мисли как да приложи най- новите леченеия, ако изобщо от писане на безсмислици е успял да научи за тях, защото в повечето случаи НЗОК не ги разрешава, поради цената им.
  Медицината в България е върната на ниво 19 век.
  За някои специалности - в пещерите.
  Затова на запад лекарите са не два пъти а двеста пъти о-ефективни, отколкото в България.
  И те така

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 32. 32 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "Nothing matters":
  "Някакво типче, от което НИЩО не зависи, си говорило с някаква дама, от която зависи още по-малко."

  Не съвсем! "Типчето" е президент и по Конституция може да изказва мнения, да изразява становища и позиции по различни теми и политики.
  Политиката на доходите в България е неадекватна на производителността нба труда - в България наистина има възможност за известно увеличаване на доходите на база на настоящата производителност на труда. Аргументи се изтъкнаха в някои от постингите. Изразявайки аргументирани становища по политиката на доходите, президентът по същество може индиректно да влияе на тази политика. Така че определено рефлектира на социалната политика какво президента казва, но още повече има значение с какви аргументи се обосновава.

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  Да бе , специалист по всичко, но днес по бтв Корни не отрече за срещата си с Решетников преди президентските избори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK