Лозан Панов не изключи физическото му отстраняване

Лозан Панов не изключи физическото му отстраняване

© Юлия ЛазароваПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви пред "Нова телевизия", че не изключва физическото му отстраняване, защото няма намерение да спре да говори за проблемите в съдебната система. Повод за коментара му стана наречената от него "сценка" от миналата седмица, когато преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) няколко момчета с маски на главите стояха пред сградата на съдебния орган с агнешки глави в ръцете си. На същото това заседание ВСС реши да не изслушва главния прокурор Сотир Цацаров за срещата му с бизнесмена Сашо Дончев, проведена в офиса и присъствието на тогавашния член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов.


Искането за изслушване на Цацаров дойде от шестима членове на ВСС, сред които и Панов. Преди заседанието председателят на ВКС разкри, че очаква сериозни атаки срещу него заради позицията му за срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени. Той дори обяви, че "очаква да го тричат във ВСС", защото поискал темата да се обсъди.


"Поставянето на окървавени агнешки главички пред сградата на ВСС е като сценка, лека закачка, едно намигване. Това е стилът на мафията", заяви Панов, като направи асоциация с книгата "Кръстникът", където се използват конски глави за сплашване.
"Ако обществото остане овчедушно и не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат атаките. Наивно е да мисля, че те няма да бъдат насочени към мен и семейството ми. Защо не, ако някой смята, и с физическо отстраняване", каза още председателят на ВКС. По думите му с отказа на Сотир Цацаров да отговори на ВСС за срещата си с Гергов и Дончев и само да даде оценка на случилото се главният прокурор се е поставил над закона и етичните правила.


"Оттук нататък мафията може да се чувства спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен и следващото нещо е пропагандата да си свърши своята работа", заяви Панов. На въпрос дали атаките срещу него идват от медиите, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски, той отговори, че това е ясно за всички. По думите му основната цел е да бъде спрян, но нямало да го позволи.


Според него е време за законодателна промяна, която да спре "обожествяването на главния прокурор". Панов уточни, че е нужен регулатор, който да следи работата му, защото "ако на някого дадете безгранична власт, нормално е да надделее тъмната страна в него".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK