От 1 септември учителските заплати ще се повишат с 15%

Красимир Вълчев

© Надежда Чипева, Капитал

Красимир ВълчевПравителството планира от 1 септември заплащането на учителите да се повиши с около 15 процента, съобщи в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Той припомни, че в управленската програма е записано, че до края на мандата след четири години ще бъде постигнато двойно увеличение на учителските заплати.


Въпрос за финансово-разпределителни формули в системата са планираните допълнителни стимули за привличане на преподаватели в малките населени места, каза той. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование, чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини. По думите му допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечeни населени места ще са възможни през януари 2018 г.


В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, министър Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като дoбавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа. Той изрази мнение, че в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.


Според Красимир Вълчев новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов следващата седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор "Предучилищно и училищно образование".

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Чудесно!
  Проблема с ниското ниво на образованието, най-накрая е решен.

 2. 2 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  За да се постигна 100% увеличение, както обещаваха ГЕРБ, ще е необходимо още пет пъти да се гласува за тях.
  Така през 2040 година учителските заплати ще са 100% по-високи от сегашните и ще са 10% от минималната заплата.
  Как беше? Умен даскал и зелен кон...

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8268 Неутрално

  Няма нищо лошо в увеличението на учителските заплани, колкото малко и да е то, въпросът е, че изостава чувствително увеличението на заплатите на учените и преподавателите във висшите училища и научните институции в държавата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#3] от "neut":

  Направо не мога да си обясня, защо за всяка една свободна позиция за учител има двуцифрено число кандидати.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  При 650 лев основна заплата увеличението ще е около 80 лв/като се сметне и 10 процента данък плюс осигуровки/.Голямо увеличение,голямо нещо.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4921 Неутрално

  Оставам с впечатление, че коментиралите по-горе смятат, че образованието би било отлично, ако заплатите на учителите станат 5000 лева! Не е това! Увеличение на заплати е необходимо, но трябва промяна в учебните пранове, учебниците и начина на преподаване! Министърът да изпрати екип във Финландия, за да разберат за какво става дума!

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 704 Неутрално

  При 650 лев основна заплата увеличението ще е около 80 лв/като се сметне и 10 процента данък плюс осигуровки/.Голямо увеличение,голямо нещо.
  —цитат от коментар 5 на mushashi


  в момента средният доход, който включва и бонусите, на учител е над 900 - средният, има училища с доста по-високи, както и бедни училища с по-ниски доходи; това е малко под средния доход у нас, който е 1000 лв официално и около 1100 неофициално; така че с това повишение учитилските доходи ще се изравнят със средните, както е в почти цяла Европа, освен Германия, където те са доста над средните

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"hhhuuunnnn"][/quote]


  Брей.А посмали малко.Съпругата ми е преподавател в езикова гимназия и получава около 700 лв заплата,с бонусите ги докарва докъм 800 лв.
  Казаното от теб може и де е вярно за София,но в останалата част от страната заплащането е мизерно.Затова и почти няма кандидати за учители,та се принуждават да назначават и пенсионери.

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Да предвидя средства и за възпитатели и друг помощен персонал.Както и за камери - да гледаме в репортажите какво става.
  И ако още веднъж видим как учителка крещи и обижда 2-3 годишно дете,как ученици се бият,понякога до смърт,за съжаление,а учителите все били с гръб и не видели нищо,да им се отнема правото да упражняват професията.За съд - ми да ги съдят.

 11. 11 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#8:"hhhuuunnnn"]
  —цитат от коментар 9 на mushashi
  Брей.А посмали малко.Съпругата ми е преподавател в езикова гимназия и получава около 700 лв заплата,с бонусите ги докарва докъм 800 лв.Казаното от теб може и де е вярно за София,но в останалата част от страната заплащането е мизерно.Затова и почти няма кандидати за учители,та се принуждават да назначават и пенсионери.[/quote]

  има статистика - данните са от там

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 12. 12 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Дори и 5 хиляди лева да направите заплатите на учителите, качеството няма да се повиши и с 0.1%. Системата вмомента невъзнаграждата качество, учителите нямат стимул да се трудят повече понеже получават същото заплащане като некадърните учители които нищо не правят. Системата трябва да възнаграждава качество и успехи, колкото по добри резултати показва един учител, толкова му се вдига заплатата. Да не говорим също че половината учители вмомента трябва да бъдат уволнени, цялото образователно министерство трябва да се махне, и парите за образование да бъдат давани на родители а не училищата, по този начин се създава конкуренция и скапаните училища ще измрът, и ще останат само качествените.

 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#11:"hhhuuunnnn"][/quote]

  Дай линк ,да я видя тази статистика.Защото става въпрос за езикова гимназия,а не основното училище в Чепръчене.Нето заплатата е около 700 лв,а за допълнителни бонуси работят допълнително и не всички ги вземат.

 14. 14 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Каквото и с колкото и да дигнат, с нищо не могат да заменят усещането , че от ден на ден все по-трудно се изработват пари, а данъците таксите и акцизите изяждат малкото от оставащите ни пари.
  Като добавим че средата за правене на бизнес е все по киселинна и радиоактивна, а общинска и държавна администрация знае да показва само среден пръст срещу откраднатите ни данъци, се получава прекрасната ни действителност.
  Благодарим ви!!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Министърът да изпрати екип във Финландия, за да разберат за какво става дума!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  2016 -та беше поредната година в която Финландската образователна система е една от най-добрите (ако не и най-добрата) в света. Примери-

  До 10ти клас за децата е забрането да имат домашни, в своето свободно време те са деца(играят си, занимават се с хобитата си ) , за 11 и 12 клас може да се дава до 30 мин домашно на ден, което ученика да реши да направи или не.

  В училище няма оценки, няма и стресиращи тестове и контролни

  Заплатите на учители са почти наравно с лекарските, да си учител там е една от най-престижние професии, за едно място се борят над 30 кандидата.

  Класовете са малки (12-15 ученика) ,надарени деца и деца с специални нужди се учат с всички други,за да не се чувстват изолирани.

  Всяко дете се насърчава да работи върху силните си страни, за да може да излезе от системата като развит индивид, а не излят по калъп кретен.

  До скоро 100% от училищата бяха дърважни с реален много строг контрол.

  Децата сами избират какви неща да има в двора на училището (пързалки,катерушки етц)

  Закона повелява че записваш детето си в най-близкото в квартала училище, няма елитни гимназии, няма лоши училища,всички са на еднакво много високо ниво, децата не пътуват по час в посока в градския транспорт.

  В гимназията освен часове по практични умения (как да попълниш данъчна декларация, как да си издадеш банкова карта, как ефективно да търсиш в интернет, какво да правиш на излет в гората етц) имат и часове и практики по професионално развитие- детето се пита какво му е интересно да прави и се праща на съответни курсове който биха му харесали като работа.

  И тн, и тн, мога да напиша още 100 неща , всеки може да провери в интернет, има хиляди статии и клипове с учители и деца от финландските училища.

  По темата за 15% увеличение на жалките учителски заплати просто не искам да коментирам.....

 16. 16 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#15:"praseta_mezeta"][/quote]


  Това,че детето ти трябва да учи в най-близкото училище е голяма глупост.Децата,които живеят в близост до цигански махали,ще трябва да учат заедно с циганите.Представям си клас от 5 българчета и 15 цигани.Вие бихте ли изпратили детето си да учи в такъв клас?

 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  И със 100% да ги увеличите, няма да вкарате децата от етносите вътре - резултата ще е, че след 20 години 40% от населението ще е от най-големия етнос, неграмотни, неспособни на каквато и да е работа, бизнеса няма да има откъде да намира работници и ще затваря кепенци, и няма кой да ни изработва пенсиите...

 18. 18 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1432 Любопитно

  Системата трябва да възнаграждава качество и успехи, колкото по добри резултати показва един учител, толкова му се вдига заплатата.
  —цитат от коментар 12 на happystory


  Как по-точно ще се определя кой учител е качествен и успешен?

 19. 19 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Трябва да учим висша математика, че до сто остават още доста проценти.

  mihala
 20. 20 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  http://www.novinite.com/articles/172604/Eurydice +Study+Shows+Bulgarian+Teachers+Get+Lowest+Wages+Across+Europe

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 21. 21 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":

  "бонусите ги докарва докъм 800 лв."

  Ако получава чисти 800 лв. това означава, че взима поне 950 лв. бруто. Не завиждам, не коментирам много ли са или малко, просто това наистина е близо до средната заплата.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Пак почват с лъжите - за да вдигнат до 100% в края на мандата си ( каквото обещаваха на учителите преди изборите ) ще трябва всяка учебна година да увеличат заплатите с 33.33% , тогава се получат към пролетта на 2021 г. стоте процента (когато би трябвало да са редовните парламентарни избори) .

 23. 23 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#6] от "voltaire":

  "Ентусиазиран младеж. Да му пожелаем успех."

  Не знам за ентусиазма, но назначението му показва пълнното безсилие на управниците да подхванат проблемите в образованието. Този "ентусиазиран младеж" е чиновник в чист вид - отговарял за бюджета на МОН в министерството на финансите. След това е бил главен секретар - т.е. главен администратор. За тези, които не знаят - главен секретар е човекът, който отговаря в министерството за текущите въпроси. Нещо като старшина на рота - следи войниците да са нахранени, разпределя наряда и др. Да назначиш главен секретар на министерство за министър е все едно да сложиш старшината на ротата за неин командир. Назначението му е обида за българското образование, такова каквото беше на Танев, Кунева, египтолога и редица други. Това момче без никакъв опит, протеже на Даниел Вълчев е поставено там май само да следи парите да отидат в правилните хора: фондации, НПО-та, партии.

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":"бонусите ги докарва докъм 800 лв."Ако получава чисти 800 лв. това означава, че взима поне 950 лв. бруто. Не завиждам, не коментирам много ли са или малко, просто това наистина е близо до средната заплата.
  —цитат от коментар 21 на grajdanin1


  Явно искате да напишете нещо,без да се съобразявате с това какво е написал този,с когото водите диалог.Казах-заплатата е 700 лв нето.Направете сам сметка колко е бруто-не повече от 800-850 лв.Бонуси се получават при допълнителна извънкласна работа и не всички учители ги получават.Да не говорим,че в много фирми се осигуряват на едни заплати,а в действителност получават много по-високо заплащане.Така че учителите не се доближават до средната работна заплата за България.И затова тази професия е неатрактивна за младите хора,да не говорим и за ежедневният стрес от работата с деца.Чието възпитание често е занемарено от родителите.

 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Пак почват с лъжите - за да вдигнат до 100% в края на мандата си ( каквото обещаваха на учителите преди изборите ) ще трябва всяка учебна година да увеличат заплатите с 33.33% , тогава се получат към пролетта на 2021 г. стоте процента (когато би трябвало да са редовните парламентарни избори) .
  —цитат от коментар 22 на dorn


  Абе май ако три пъти увеличат с 33.33% ще станат повече от 100%, ама карай.

 26. 26 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Весело

  Стига сте мрънкали, 15% не са малко! Нали трябва да се почне от някъде...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#22] от "dorn":

  "ще трябва всяка учебна година да увеличат заплатите с 33.33%"

  Не знам как ги смятате, още по-малко разбирам защо другите ви слагат "+", но сметките показват, че ако всяка година до 2021 заплатите на учителите се увеличават с 1/3, то през 2021 г. ще бъдат 4.16 пъти по-големи от сегашните (преди увеличението). Сметката е проста: 1.33 на пета степен.

 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  Тц!
  Изобщо не е толкова проста сметката.
  При повторното увеличаване на заплатата, базата от 100% се изчислява върху друга сума.

 29. 29 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":

  За кой град с езикова гимназия става дума? Не говорите за големите градове, нали? Защото не зная такава, в която да не могат да запълнят бройките. Нещо повече, свободни места просто НЯМА.
  И що за езикова гимназия е извън тях?
  По въпроса със заплащането. Дори както каза един колега от форума и по 5000 хил. лева да им ги направят полза няма да има. Не че имам против да им ги увеличат.
  Само че училищата са просто малки, но точни сегменти от цялото общество /семейство, морал, възпитание, държаявно участие.../.
  А виждам, че всичко се върти около заплатите.
  Е, така няма да стане!

 30. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Въх... 15% на всички еднакво? Страхотен подход... Нещо за резултати, мотивация, знания при децата? Не, разбира се. Според герберастията образованието е социална услуга. Защото са комунисти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 31 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#22] от "dorn":

  1,15^5=2 приблизително, т.е. пет пъти по 15 процента е двойно увеличение.

 32. 32 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Трябва да учим висша математика, че до сто остават още доста проценти.
  —цитат от коментар 19 на Antoaneta Ardashes


  Не е чак толкова висша математиката за смятане на сложна лихва, няма ни интеграли, ни диференциални уравнения.


  Пак почват с лъжите - за да вдигнат до 100% в края на мандата си ( каквото обещаваха на учителите преди изборите ) ще трябва всяка учебна година да увеличат заплатите с 33.33% , тогава се получат към пролетта на 2021 г. стоте процента (когато би трябвало да са редовните парламентарни избори) .
  —цитат от коментар 22 на dorn


  По това, което сте написал, си личи, че математическото образование е на много ниско ниво. За 4 години, при (примерно) 800 лв сегашна заплата и увеличение 33.33% на година, заплатата ще стане около 2500 лв.
  Формулата е
  Z4=Zx(1+R)^4, където Z4 е заплатата след 4 години, Z е сегашната заплата, R е процентът на увеличение.
  Учудвам се, че хора без елементарни училищни познания критикуват "компетентно" образованието.

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#9] от "mushashi":За кой град с езикова гимназия става дума? Не говорите за големите градове, нали? Защото не зная такава, в която да не могат да запълнят бройките. Нещо повече, свободни места просто НЯМА. И що за езикова гимназия е извън тях?По въпроса със заплащането. Дори както каза един колега от форума и по 5000 хил. лева да им ги направят полза няма да има. Не че имам против да им ги увеличат.Само че училищата са просто малки, но точни сегменти от цялото общество /семейство, морал, възпитание, държаявно участие.../.А виждам, че всичко се върти около заплатите.Е, така няма да стане!
  —цитат от коментар 29 на nonsens2


  Не знам да има езикова гимназия в малък град.Имам предвид езикова гимназия,а не училище със засилено преподаване на езици.Езиковите гимназии са в София и областните градове.
  А относно заплащането-за вас може да не е важно,но тези учители ,които разчитат на заплатите,за да издържат семействата си, се вълнуват от това какъв ще е размера на заплатата им.Когато заплащането е мизерно, няма как да се привлекат качествени кадри.А и качествените напускат.

 34. 34 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ако има нещо сгрешено, то е в начина по който увеличават заплатите. В момента наистина има некадърни учители (както и навсякъде!) и е необходима стратегия в следния смисъл. Сега увеличението ще го вземат всички, но ако и догодина министърът гарантира същото или по-голямо увеличение нещата ще тръгнат по-добре. Част от напусналите професията ще се замислят и ще се завърнат измествайки част от некадърните. Ако това е една дългогодишна тенденция и педагогическите специалности във ВУЗовете ще се напълнят, ще се получи конкуренция, пенсиониране на навършилите възраст, доста мъже ще се завърнат в училищата (което е много добре) и др. положителни ефекти.

 35. 35 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#28] от "atmanpg":

  "Изобщо не е толкова проста сметката.
  При повторното увеличаване на заплатата, базата от 100% се изчислява върху друга сума"

  Според вас аз как съм я изчислил?

 36. 36 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#6] от "voltaire":"Ентусиазиран младеж. Да му пожелаем успех."Не знам за ентусиазма, но назначението му показва пълнното безсилие на управниците да подхванат проблемите в образованието............... Това момче без никакъв опит, протеже на Даниел Вълчев е поставено там май само да следи парите да отидат в правилните хора: фондации, НПО-та, партии.
  —цитат от коментар 23 на grajdanin1

  Абсолютно вярно. Как пък не намериха един свестен човек за министър а пак опряха до протежетата на тариката Даниел Вълчев.
  В тая връзка ми идва наум един случай от времето когато съм бил 10 - 12 годишен. Риболов, лято, в един вир хванахме много риба( вирчето беше малко, закътано в един страничен приток на по голямата река и изобщо не обещаваще толкова риба ). Сред нас имаше и един дядо който ни закара там. Наколко години след тоя улов при случайна среща с дядото той лукаво ме подпита дали съм ходил пак на тоя вир. Когато отговорих утвърдително възрастния човек каза една поговорка която запомних -
  "Там където вълкът е ял той винаги се връща" . Та така.

 37. 37 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  В момента май дисциплината е най-големия проблем в училището, а останалото е вследствие на това. Все пак училищата не са нещо по-различно от заобикалящата ни среда. Застанете и пред "най-елитните" и вижте как са спрели родителите, които чакат децата си, колко те уважават правилата, закона и колегите си.....
  Възпитанието е процес, зависим от семейство, среда, училище и възможности а всички правят най-лесното, обвиняват учители, държава и кой ли не, без да се сетят да погледнат в собствената си градина. Погледнете дори в първи клас какви безумни измами се ползват, за да се запише детето, включително и някакви хронични болести!!! Децата са с пъти по-добри, отколкото средата се опитва да ги направи...

 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":


  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  Прави сте - 100% се получават от три вдигания по 26%

 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1305 Неутрално
 40. 40 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Направо не мога да си обясня, защо за всяка една свободна позиция за учител има двуцифрено число кандидати."

  Това е така само в съзнанието на написалия го, а всъщност е точно обратното. 60% от учителите са над и до пенсионна възраст. Млади хора НЕ желаят да работят като учители. За това и нивото пада непрекъснато. Причините са много, но разбира се една от основните е унизителното заплащане. В този смисъл решението на управляващите е съвсем правилно и основателно. Следващата стъпка, задължително трябва да бъде редакция на уродливия закон за образованието където всички /родители и ученици / имат само права, а учителите само задължения, без никакви права. За това има опасност т.н. ученици скоро да се изколят в клас, а вместо учители да се назначават направо надзиратели. А нивото на грамотност на завършилите средно образование е меко казано, потресаващо. Такива са резултатите от безумието наречено, закон за образованието.

 41. 41 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#32] от "aralambi":

  Абе умник - едно е да ми се фукаш с математика, друго е да пишеш договори.
  Ако на някой обещаеш 100 % и го подпишеш, така може да те засуче че реално да платиш 200%
  В случая, ако става въпрос за двойно ( а не 100% ) увеличение, с три повишения по 26% ще се достигне необходимото ниво.
  Но 15% са много далеч от обещанията.

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#20] от "virtual brain":

  Учителите в Люксембург са най-добре платени в Европейския съюз . Минималната годишна заплата на учител започва от 72 000 евро, а максималната може да надвишава 141 000 EUR.

 43. 43 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Учителите ще станат търсена партия за самотните дами и господа.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 44. 44 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Докато не започнат да се налагат млади учители и да им се дават справедливи стартови заплати, няма да има промяна. Основният проблем на българското образование е, че още живее в 1971 г. и методите на обучение не са мръднали оттогава. Може би, защото и учителите са се дипломирали като педагози през същата година.
  В днешно време вече децата са много по-обучени, отколкото 60-годишните им преподаватели. Старата даскалица знае само да пише на дъската, да диктува и да изпитва. Тогава как децата да проявят интерес към учението? Аз си спомням, че когато учех, мразех физиката. Ами то само сухи формули и физични закони наизуст. Няма опити, няма наяве представяне на самите закони. Едва я завърших с тройка. Години по-късно имаше една ТВ поредица "Приказки за физиката" - предадена лесно смилаема физика, с ясни обяснения и показани нагледно с експерименти. Тогава разбрах наяве всички физични закони, които учих навремето в даскалото, и дори проявих интерес да науча повече. Ами, това е подходът - да се привлече интересът на децата и ще научат всичко. Но старите даскали преподават все едно в 1971 г, както казах. Имах един даскал, той преподаваше... само с диктовка от едни пожълтели листи 45 минути без почивка. Беше ни "любим" час.
  Да се налагат млади даскали, които да говорят на езика на учениците. Да се въведат технологиите в обучението - компютри, таблети. И тези учители да са добре подготвени, да привлекат учениците към учението, а не насила да ги викат в класната стая. Но масово младите учители са слабо заплатени, защото нямат "натрупани години", както дъртите. Една 60-годишна даскалица, която не може да работи с компютър и чете диктовки от стари жълти листи взима поне два пъти повече от един млад учител, който е в крак с технологиите. И после защо учениците не желаели да учат...

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 45. 45 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Ниските заплати, трудната и свързана с голям стрес работа е причина много от младите и кадърни учители да си сменят професията като я превърнаха в дефицитна. Училищата се напълниха с пенсионери, некадърници, които са там от няма и къде, мъжете напуснаха и се получи "новото училище". Намесиха се разни комисии, НПО-та, които вменяваха само права на ученици и родители за сметка на малкото останали добри учители(на другите не им пука). Това удари по дисциплината в училищата. Има и други причини, като мобилните телефони, всеобщата чалгализация, наркотици, алкохол и др. които досъсипаха образованието (особено средното).

 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3205 Любопитно

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":

  "Въх... 15% на всички еднакво? Страхотен подход... Нещо за резултати, мотивация, знания при децата?"
  ============================================
  Вероятно не ти е ясно, че в училище се работи с материали на клиента. Ако попаднеш в "бяло" училище с мотивирани деца, и приказки да разказваш, знания ще има. Ако имаш лошия късмит да си ромски педагог, ако не си магьосник, ще събираш децата от квартала, ще потушаваш скандали, ще те псуват и такива кото тебе ще те изкарват некадърник.
  Колкото до заплатите, моята брутно е към 1200. Нали за бруто питат?
  100 % за един мандат са вече постигани - при Иван Костов, чрез 8 увеличения по 10%. Април - октомври, всяка година.
  Не отричам, че 15% ръст на заплатите не води автоматично съм същия ръст на качеството. То обаче зависи и от отношението на държавата към образованите хора, което мотивира или демотивира, от семейната среда, от медиите.... Ако аз съм пушач, не бързайте да обвинявате личния ми лекар.
  Нещата са по-сложни, отколкото изглеждат. Или към футбола, секса и политиката трябва да прибавим и образованието?

  Еретик
 47. 47 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#30] от "Darth Plagueis":"Въх... 15% на всички еднакво? Страхотен подход... Нещо за резултати, мотивация, знания при децата?"============================================Вероятно не ти е ясно, че в училище се работи с материали на клиента. Ако попаднеш в "бяло" училище с мотивирани деца, и приказки да разказваш, знания ще има. Ако имаш лошия късмит да си ромски педагог, ако не си магьосник, ще събираш децата от квартала, ще потушаваш скандали, ще те псуват и такива кото тебе ще те изкарват некадърник.
  —цитат от коментар 46 на Костадин Иванов


  Точно обратното е.Учителите,които преподават на цигани имат много по-лека работа.Никой не им търси резултати,повечето цигани изобщо не влизат в час,а пък родителите им изобщо не им пука как върви образованието на детето.Имам приятел учител в подобно училище-споделял ми е,че може да изкара и до 100 години на подобна работа.Докато в едно елитно училище има огромно напрежение-постоянно се търсят резултати,децата са разглезени,родителите търсят вината за слабият им успех в учителите и учителите в подобни училища са подложени на невероятен стрес.

 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":

  И ти си прав !

 49. 49 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#47] от "mushashi":

  Най-зле е където са смесени паралелки и има и циганчета и българчета. Ако българчетата няма къде да се преместят се получава много сложна ситуация. Едните крадат от другите, бият ги, опипват момичетата, пречат демонстративно в час, а ги защитават разни НПО-та и комитети. От друга страна родителите на българчетата държат сметка на учителя за високо ниво на преподаване и справяне с дисциплината - мисия невъзможна. Родителите на циганчетата идват в час разправят се с учителя, посягат на бой и пак са "защитен вид".

 50. 50 Профил на eyewithness
  eyewithness
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тоя Вълчев е като другия Вълчев, с тази разлика, че вместо да търси начин да развали седянката просто щеше да уволни протестиращите. Който се съмнява, нека почака. Малко.

 51. 51 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7600 Неутрално

  Да ги увеличат и с повече, работата им е трудна и отговорна, грижат се за нашите деца.

 52. 52 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#9] от "mushashi":

  Ъ-ъъ, наеми частен детектив къде ти се губят 200 лв. от семейния бюджет.

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#12] от "happystory":

  има нещо просто. ако направят заплатите на учителите 5к месечно, такива като мен може да се замислят да се върнат към системата на образованието.

  шегувам се, разбира се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Любопитно

  Изниква закономерният въпрос, и на Емил Джасим ли българският данъкоплатец ще му повишава заплатата или той е изцяло на котолова храна при Фондацията. Този въпрос треябва да се изясни незабавно за да не се получават подобни недоразумения с професията "учител".

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4544 Неутрално

  До коментар [#44] от "Lou":

  Имам един въпрос:Колко млади даскали познаваш които са влезли за обучение по която и да е специалност в университета и са били в горните 5% на випуска си от средното училище?
  Знам едно, учител или лекар не се става за пари, а от любов и желание да се раздадеш, да се самият ти винаги сред учещите се.
  Някои от 60-годишните даскалици са такива, други са още в училищата защото друго не могат. Въпрос на система за отсяване на плявата. Примери има, например Финландия или Германия. Доброто заплащане е само част от изграждането на учителството като престижна и уважавана професия. Нужно е обществото да разбере важността на тази дейност, с чалгаджийски настроено население това едва ли е възможно.

 56. 56 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Заслужават си парите. На мен един пубер вкъщи редовно ми идва в повече, представям си на тях какво им е.
  Но първо да дойде септември, че то и предишното правителство на ГЕРБ уж щеше да ги вдигне, цял вицепремиер пое ангажимент (Кунева), а сетне нещо размислиха. Досега ГЕРБ се справят по-добре с увеличението на полицейските заплати.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#55] от "daskal1":

  имам много познати немски учители. наистина е уважавана професия, и добре заплатена. и така трябва да бъде. за жалост в България учителското съсловие е оставено да се маргинализира. а реално всичко почва с образованието, но мутренската конюктура не го признава.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#56] от "espresso":

  тия пари на Бг учители, дори и "вдигнати", са мизерни...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1338 Любопитно

  [quote#11:"hhhuuunnnn"]
  —цитат от коментар 13 на mushashi
  Дай линк ,да я видя тази статистика.Защото става въпрос за езикова гимназия,а не основното училище в Чепръчене.Нето заплатата е около 700 лв,а за допълнителни бонуси работят допълнително и не всички ги вземат.[/quote]

  О да, щом е в езикова гимназия, значи трябва да получава поне двойно отколкото в "село Чепръчене", така ли? И защо?

  Много е забавно да се чете как либералните демократи се възмущават, че те и родата им не са "по-равни" от разни селяни, простаци и пр. второкачествени граждани....

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK