Двама туристи са намерени мъртви в Стара планина

Двама туристи са намерени мъртви в Стара планина

© Нели ХристоваТелата на мъж и жена са намерени в района на старопланинския връх Малък Купен, съобщи Планинската спасителна служба, цитирана от "Фокус".


Вчера мъж и две жени са тръгнали от хижа "Амбарица" към хижа "Дерменка" и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев, а после са поели в обратна посока. В района на връх Малък Купен една от жените се подхлъзнала, мъжът тръгнал след нея и си чупил крака. Към 9.30 часа третата туристка пристигала в хижа "Добрила", измръзнала и в шок, и съобщила за случилото се.


Телата на загубилите се туристи са намерени от техен роднина.


Тялото на мъжа е открито към 11.10 часа, а на жената към 12.15 часа. Най-вероятно жената е починала от раните си, а мъжът - от измръзване, коментираха спасителите пред БНР.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Разстроено

  Ех, горките - там районът е доста коварен в лошо време - лично съм се губил 2 пъти в мъглата под Купена - наистина едно подхлъзвнане може да е фатално из онези урви.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Жалко, нелепа смърт. Бог да ги прости!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С Балкана шега не бива.

  5ar8
 4. 4 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Бог за ги прости хората!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 5. 5 Профил на monstrosity
  monstrosity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "lustmord":

  Не подхлъзването е проблема и двата крака да си счупиш няма да умреш. Тръгнали са като на разходка, без топли дрехи. Всяка година по някой и причината винаги е същата. Трябва да почнат да лепят бележки по хижите, че в балкана става студено и то бързо.

  Bad Owl Reloaded. Селските цензури ми изтриха акаунта..... да се похваля го казвам!
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#5] от "monstrosity":

  Времето си беше доста коварно вчера - ветровито и със силен дъжд - представям си горе какво е било - този порой като те омокри до кости и същевременно те продухва вятъра дори и при 10 градуса можеш да изпаднеш в хипотермия за половин час ако не се движиш. Дори и с най-скъпата екипировка пак не би те спасила ако не се движиш - хората както, чета не са били наясно и с терена и не са знаели накъде да ходят, предполагам са се изтощили, подхлъзнали са се и за съжаление другото е било просто въпрос на време при тези условия.

 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Жалко за хората, поредното доказателство за фатално
  пренебрежение към планината !!!

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Поредният случай на тръгнали в планината като на разходка в парка! Не можеш да тръгнеш в планината неподготвен бе хора! Там времето се мени за минути! Особено в такова лабилно пролетно време! Трябва сериозна екипировка! Бог да ги прости!
  ...Ама можеше да са живи!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Описанието е пълно с безсмислици. Пътят от Амбарица към Дермента върви в обратната посока на връх. Купен. Ако са тръгнали към връх Ботев (което е в пъти по-далече от това, да се върнат към Амбарица), би трябвало преди това да са преминали през Купена. А ако са преминали Купена, след него и Кръстците могат спокойто да слязат на юг, където има 3 хижи и няма опасност за живота им. Какво точно е станало, не серазбира от текста, но е ясно, че не са били екипирани за сезона с котки и топли дрехи. Да тръгнеш вместо на запад, на изток, при положение, че билото там е ясно очертано от маркировъчни стълбове, говори за липса на предварителна подготовко и познаване на планината.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":

  Говори се за Малък Купен - точно на седловината между Малък и Голям Купен излиза пътеката от Амбарица. Оттам за Добрила трябва да хванеш на изток и да качиш Малкия Купен а за вр. Ботев - на запад и да качиш Големия Купен. Ако е било мъгливо като нищо може да подминеш седловината и да продължиш по погрешка на запад и чак като стигнеш парапетите да се усетиш, че не си на правилното място. А Големия Купен е доста по-стръмен от Малкия и там без котки наистина е крайно опасно да се ходи в това време от годината.

 11. 11 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Без опит и без подходящо оборудване?Тези са били търсачи на силни усещания!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":..Оттам за Добрила трябва да хванеш на изток и да качиш Малкия Купен а за вр. Ботев - на запад и да качиш Големия Купен. Ако е било мъгливо като нищо може да подминеш седловината и да продължиш по погрешка на запад
  —цитат от коментар 10 на lustmord

  Да се чете наопаки - Добрила е на запад (надясно като качваш билото от север) а вр. Ботев на изток разбира се. Пфу - щом пред таблетка е толкоз лесно да объркаш посоките какво остава на место...

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#12] от "lustmord":

  Бог да ги прости!

  нека да е ясно: тук и сега мога да коментирам само казаното в статията (което твърде често е много различно от реално случилото се - поради различни причини) и някои от кометарите , и то не за друго, а евентуално да сме от полза за други туристи и прочие глупаци.
  Изречението "са тръгнали от хижа "Амбарица" към хижа "Дерменка" и са се загубили, след което са се отправили към връх Ботев, а после са поели в обратна посока" ме хвърли в дълбок смут, от който не можах да изляза дори и след шише ракия. няма да го коментирам по разбираеми причини....

  обръщам внимание и на коментар 10. пътеката идваща от амбарица излиза на билото не между вр.малък купен и вр.голям купен, а на седловинката или премката между вр. малка амбарица и едно безименно връхче западно от малък купен, високо около 2000-2050 м. значи пътеката като тръгне от амбарица първо се отклонява и става подсичаща пътека,която отива до х. добрила (и оттам за дерменка), а след това малко преди билото пак се разклонява на две, като едната излиза на билото както казах по-горе (свързва се с билната пътека, пресича я и се спуска на югоизток, за да се свърже с пътеката подсичаща билото от юг (доБрила-ботев), и оттам да продължи за х. хубавец), а другата прави същото само че мъничко по на запад. аз за пътека която води от амбарица до седловинката между купените не знам, не че не може да се направи, но не си струва усилието. има една пътека донякъде а след туй се оправяш сам. е, вече може и да има,но едва ли... та исках да обърна внимание на две неща които колегата предполагам в бързината им е разменил местата, а са важни- когато се озовеш на билото -независимо дали между купените или между това безименно връхче и вр.малка амбарица, за х. добрила се тръгва на запад, а за ботев - на изток. и нещо много важно: колкото и да си на ниво оттам до добрила (дерменка) е много по-лесно и бързо и ясно, отколкото до ботев. както е казал и колегата купена по туй време не е за всеки, още по-малко пък за човек, който е научил нещо от коментара ми :)
  и само още нещо казано сигурно и другаде:хора, стара планина е ориентирана запад-изток.запомнете го , ще ви е от полза. и второ, никога не забравяйте най важната част от екипировката иначе всички останали джунджурии няма да са ви от полза. и последно: никой нормален чвоек не си губи времето по баирите при положение че може да си пие пиенето и да си пуши цигарата с кеф и да нема никакви дертове, особено ако има всички спортни канали по тивито.

 14. 14 Профил на Dimiter Dimitroff
  Dimiter Dimitroff
  Рейтинг: 5 Разстроено

  Жалко за хората. Явно неподготвени са тръгнали и без да познават района. После са се шашнали уморили .... жалко.

  Ама глегам и едни коментари ... не ги пишете като не сте наясно:

  До коментар [#9] от "авторът":Говори се за Малък Купен - точно на седловината между Малък и Голям Купен излиза пътеката от Амбарица.
  —цитат от коментар 10 на lustmord

  Не излиза точно там пътеката :), дори нямат никаква работа на билото като са тръгнали за Дерменка .... жалко за хората. НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ БАЛКАНА !!!!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Разстроено

  Много жалко!Лека им пръст на загиналите планинари.

 16. 16 Профил на elling
  elling
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":


  До коментар [#10] от "lustmord":

  И двамата не сте прави. Хората не са качили Купена, просто, когато са стигнали до него са разбрали, че са се объркали и са тръгнали обратно. Друг е въпросът, че пътеката от х. Амбарица излиза не между Купените, а на седловината Платнешки ярове (между Безименния и Малка Амбарица и оттам можеш да слезеш на юг до Карлово), но явно там са пропуснали разклона. Неподготвени, непознаващи района, в лошо време и на опасно място... Съболезнования на близките им!

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5267 Неутрално

  Бог да ги прости, нелепа смърт.

 18. 18 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "авторът":

  така като чета явно са се объркали и на разклона, вместо на запад, към вр. Амабарица, са тръгнали на изток към Купените

  http://kade.si/ #map=15/2760227.06/5269956.16/0

 19. 19 Профил на Izmirliev
  Izmirliev
  Рейтинг: 224 Неутрално

  За мен е необяснимо да се прави преход в планината без GPS. Всеки има смартфон и може да си изтегли карта. За всеки случай на всяка хижа трябва да има указания как да се изтегли приложение и карта. Както и предупреждение да не се поема на път без напълно зареден телефон.

 20. 20 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Носете си джипиес в Балкана.

 21. 21 Профил на Bro
  Bro
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Носете си джипиес в Балкана.
  —цитат от коментар 20 на vloti


  .. защото с GPS не могат да си счупят краката?

  "Only a government that is rich and safe can afford to be a democracy" - Mark Twain
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK