И съпругата на Цветан Василев ще съди България в Страсбург

Антоанета Василева

© Анелия Николова

Антоанета ВасилеваИ Антоанета Василева - съпруга на бившия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев, възнамерява да съди България в Страсбург.


След като днес стана известно, че Василева е издирвана с червена бюлетина от "Интерпол", тя публикува в блога на съпруга си текст, публикуван на 20 април на английски език в друга платформа.


Василева пише, че както Цветан Василев, който през 2014 г. е завел дело срещу България в Страсбург заради потъпканите си граждански права, така и тя ще заведе иск "във връзка с бруталното погазване" на нейните права. "Моят казус се състои в едно абсурдно обвинение, с което блюстителите на реда ще отбележат принос в историята на световната правна мисъл. "Вменено" ми е пране на пари, тъй като съм купила къща в Швейцария през 2012 г. "с парични средства, придобити от Цветан Василев чрез тежко умишлено престъпление." Кога доказаха престъплението и как аз през 2012 г. съм знаела за това предикатно престъпление, остава загадка!" пише Василева.
Тя твърди, че за покупката е използвала кредит от банка в Швейцария и средства на съпруга си, преведени й по банков път и след платени данъци. Къщата била обявена в данъчната й декларация за 2012 г. "Налага се впечатлението, че ня#КОЙ е хвърлил око на тази къща със същото настървение, с което се прицели във Виваком, НУРТС, Дунарит, Авионамс, Петрол, Техномаркет и много други апетитни активи", пише Василева.


Тя изразява надежда, че европейските институции няма да останат пасивни наблюдатели и да си затварят очите пред корупцията в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK