В детските ясли в София ще има видеонаблюдение, заяви зам.-кметът Дончо Барбалов

В детските ясли в София ще има видеонаблюдение, заяви зам.-кметът Дончо Барбалов

© Надежда Чипева, КапиталВ детските ясли в София ще има видеонаблюдение. То ще бъде поставено в занималните и спалните помещения. Това обяви пред БНТ столичният зам.-кмет по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.


Думите му идват само ден преди планирания протест на родители, който ще е насочен срещу зачестилите прояви на физическо и психическо насилие над деца в яслите, детските градини и училищата. Едно от исканията им е да бъдат поставени камери във всички подобни институции. Те дори настояват да гледат онлайн какво се случва с техните деца.


"На този етап би било малко прекалено подобно нещо. Ще имаме записи, които ще се пазят 30 дни в детската ясла, ще имаме записи в дирекция "Здравеопазване", така че да реагираме, ако родителите имат притеснения", каза още Барбалов.
Той уточни, че към момента общината планира да постави видеонаблюдение само в яслите, тъй като в детските градини децата са по-големи и комуникацията с тях е по-лесна. Така поставянето на камери при най-малките е с приоритет.


По думите му в София има 176 училища, като в 126 от тях има изградено видеонаблюдение вътре в помещенията. То било поставено заради матурите. Тепърва щяло да се мисли за поставяне на камери в районите около училищата.


Барбалов допълни, че трябва да се засили диалогът между родители и директорите в детските ясли, защото е "изключително важно всякакви напрежения да бъдат констатирани и да бъде реагирано колкото е възможно по-рано". Освен това трябва да има отчетност и контрол на директорите и ако някой не си върши работата, той ще си понесе отговорността.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK