Зам.-кмет плаща 87 лв. наем за общинско жилище от 110 кв. м във Варна

Пейчо Пейчев

© Скрийншот от

Пейчо ПейчевЗаместник-кмет на Варна живее във ведомствено жилище от 110 кв. м срещу наем от 86.84 лв. Това стана известно от репортаж, излъчен в сутрешния блок на "Нова телевизия". Повод за него стана разследване, публикувано в блога на журналиста Борис Касиков, познат от предаването "Господари на ефира".


От излъчения материал стана известно, че на 2 февруари с решение на Общинския съвет във Варна апартаментът е бил прехвърлен от фонд "Ведомствен" във фонда за настаняване на граждани с установени жилищни нужди, класифицирани като


"крайно нуждаещи се".
Според публикацията, станала повод за репортажа на "Нова телевизия", зам.-кметът на Варна няма как да попадне в категорията "крайно нуждаещ се". Справка за имотното състояние на Пейчев и съпругата му Бойка показва, че през 2003 г. те са станали собственици на апартамент от 64 кв.м в софийския район "Сердика". Година по-късно той е бил продаден.


През 2006 г. зам.-кметът и съпругата му са дарили на сина си Пламен друг апартамент от 66 кв.м във варненския кв. "Трошево".


Данните от Имотния регистър показват също, че от 2001 г. до 2008 г. Пейчо и Бойка Пейчеви неколкократно са ипотекирали срещу заеми от различни банки имот в Силистра. Става дума за терен от над 300 кв.м и намиращите се в него


магазин и два апартамента


с площ 112 кв. м и 138 кв. м.


Тази справка, както и заплатата от 1200 лв., която Пейчев днес сам оповести, показват, че семейството му няма как да бъде класифицирано като "крайно нуждаещо се". А това поставя въпроса как и защо ведомственият апартамент, в който живее сега, е бил прехвърлен във фонда за удовлетворяване на лица с остри жилищни нужди?


Сградата, в която се намира общинският апартаментът от 110 кв.м., отдаден под наем за 87 лв. на месец

© Скрийншот от

Сградата, в която се намира общинският апартаментът от 110 кв.м., отдаден под наем за 87 лв. на месец


Обяснението, което Пейчев даде тази сутрин, е, че става въпрос за "техническа грешка", допусната от длъжностно лице в общинската администрация.


Важната подробност в случая е, че след "грешката"


апартаментът вече може да бъде купен от Пейчев.


Според сега действащите наредби на община Варна, в случай че се състои, продажбата трябва да бъде извършена на цена "не по-ниска от данъчната оценка на имота". Така общински апартаменти във Варна се продават на цени от 280 до 450 лв. за кв.м. Това означава, че при продажба апартаментът, в който в момента са настанени Пейчо Пейчев и семейството му, може да бъде продаден за около 25 хил. евро, или около 4 пъти по-малко от пазарната стойност на имотите с подобни размери в същия район на Варна.


Сградата, в която се намира жилището, отдадено под наем на зам.-кмета срещу 87 лв. на месец, се намира в парцел с обща площ 5 дка. Върху него през 2008 г. администрацията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов предоставя право на строеж в полза на дружеството "Пътища и мостове". Там компанията трябваше да построи офис сграда с височина 92 м, което автоматично щеше да я превърне в най-високата в града. Проектът обаче така и не беше реализиран.


Като компенсация срещу отстъпеното право на строеж "Пътища и мостове" трябваше да изгради в същия парцел и кооперация, в която апартаменти да получат


собствениците на отчуждени имоти


заради свързването на булевардите "Васил Левски" и "Цар Освободител" във Варна. Днес стана ясно, че и това не се е случило. Собствениците на отчуждени имоти са били обезщетени с по около 25 – 30 хил. лв., а в жилищата, предназначени за тях, сега срещу ниски наеми са настанени служители на община Варна, ДАНС, Областната дирекция на полицията, прокуратурата и др.


Пейчо Пейчев беше назначен за заместник-кмет на община Варна през август 2013 г. Преди това той има дългогодишен стаж в Министерството на отбраната, където е ръководил служба по търговско-икономическите въпроси в българско дипломатическо представителство, пише в биографията му. След това той е работил в банковата и застрахователната сфера.


В момента


Пейчев наблюдава най-важните дирекции


в общинската администрация във Варна – "Информационно и административно обслужване", "Финанси и бюджет", "Местни данъци", "Общинска собственост, икономика и стопански дейности".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK