Съюзът на съдиите: Инспекторатът към съдебния съвет да провери Цацаров заради срещата в ЦУМ

Председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Председателят на Съюза на съдиите Атанас АтанасовНай-голямата съдийска организация - Съюзът на съдиите в България (ССБ), поиска от главния инспектор Теодора Точкова проверка на главния прокурор Сотир Цацаров заради срещата му с бизнесмена и издател на в. " Сега" Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и висш БСП функционер - Георги Гергов. Аргументите на организацията са, че инспекторатът трябва следи за почтеността, независимостта и наличието на конфликт на интереси в работата на магистратите и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


От ССБ отбелязват и че призовават към действие инспектората,


защото мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа проверка на фактите от срещата,
заемайки изцяло позицията на Цацаров и доверявайки се единствено на неговите думи.


Организацията припомня, че с последните изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) се въведоха правила за проверка за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.


Проверката за независимостта на магистрат е за установяване дали при изпълнение на служебните си задължения


той упражнява или се поддава на натиск, стимули, преки или косвени влияния


от представители на публична власт или частно влияние.


Проверката за действия, накърняващи престижа на съдебната власт, пък трябва да установи дали


поведението на магистрата е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие


и дали действията му компрометират неговата чест в професията и в обществото, отбелязват от Съюза на съдиите.


"На 19 април 2017 г. чрез средствата за масово осведомяване стана публично известно изказването на български бизнесмен и издател - Сашо Дончев, в което в обобщен вид той твърди, че дни преди провеждането на парламентарни избори е бил "привикан" и "заплашван" от главния прокурор по време на проведена среща в "чужд офис" и че по-конкретно това е било във връзка с отношението му към определена политическа партия, както и със съдържанието на материали, публикувани в притежаваната от него медия", пише организацията до главния инспектор.


Припомня и официална позиция на прокуратурата, която потвърди провеждането на срещата, но в нея бе отречено твърдяното заплашване и бе посочено точно обратното - бил оказан "натиск" от страна на Дончев по отношение на Цацаров във връзка с конкретно разследване. Същия ден Дончев заявява, че срещата е била проведена с посредничеството на друг бизнесмен и политик - Георги Гергов, в офиса на последния. И продължава да поддържа, че срещата не била по негова инициатива, и повтаря първоначалните си изявления, допълвайки ги с нови подробности.


Малко по-късно, след оповестяване на данните за участието му, Гергов също потвърждава провеждането на срещата, като обаче отрича главният прокурор да е заплашвал Дончев и твърди, че срещата била организирана по инициатива на последния.


Няколко дни след това в медиите бяха изнесени данни, че срещу Сашо Дончев бил подаден сигнал в прокуратурата още на 16 януари 2017 г., т.е. преди провеждането на срещата.


"Подчертаваме, че се абстрахираме напълно от


(не)истинността на твърденията на участниците в разговорите,


защото досега те не са проверени от нито една компетентна институция", подчертава организацията.


От ССБ отбелязват и че досега не са реагирали, защото въпросът е бил поставен от шестима членове на ВСС за обсъждане от съвета. След като обаче мнозинството е отказало да провери фактите, организацията смята, че инспекторатът трябва да извърши проверка. Аргументът за това е, че срещата е развълнувала сериозно общественото внимание, което е фокусирано основно върху съдебната система, чийто висш представител е участник в събитията.


Според организацията мнозинството е отхвърлило предложението за проверка, защото


ВСС или приема, че подобни изложени твърдения не представляват дори формален повод за проверка на фактите, или намира, че в конкретния случай, с оглед личността на магистрата – главния прокурор, такава проверка не трябва да се извършва.


"Което и от двете да е вярно, не е приемливо, а за нас, българските съдии, е от изключително значение да сме наясно какъв според компетентната за проверка институция е приложимият стандарт (в кои случаи, при наличието на какви по съдържание твърдения и данни следва да започне проверка за интегритета), както и да имаме яснота дали този стандарт е единен за всички, без значение от заеманата от магистрата позиция", пише организацията.


Тя посочва още, че


проверката в случая може и би следвало да бъде инициирана и служебно от инспектората,


но не е известно да е започнала такава. Организацията призовава Точкова, оглавяваната от нея институция да изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага при проверките за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  В съдийската гилдия са толкова честни и почтени, че никога не биха си и помислили, че някои съдии може да са корумпирани. Затова и никога не биха и си позволили да коментират някое конкретно дело и съответно оправдателна присъда.
  И ще оставят тази работа на пишещите във форумите.
  А съответните стимулиращи решенията бонуси все пак ще оставят за съдиите.
  Това ще им кажа само.
  Защото корупция има, но тя не е само в прокуратурата. И с отстраняването на един главен прокурор тя няма да изчезне, напротив.
  Тепърва ще расте.
  Вервайте ми.

 2. 2 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Цацаров трябва да се срещне с всички от ССБ (желателно поотделно) в офиса на Гергов, за да доуточнят версиите.
  После Гергов може да излезе с декларация от името на прокуратурата. Всички въпроси ще бъдат зададени на Гергов, защото е под нивото на главния прокурор да дава отговори.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Нали не се съмнявате че телефона ви се контролира? Такъв хубав бизнес имате - що ви трябва вестници и телевизии?!
  Много съдържателен разговор - С две приказки прокурора се е определил много ясно и категорично

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Абе..., тоя съдийски съюз не разбра ли, че ВСС не иска да проверява нищо, свързано с Цацаров...?! Каквото било, било! До следващия скандал...!
  Промени може да има, само и единствено при големи граждански протести, изразяващи се в стотина хиляди души на жълтите павета, които малко да се посбият с милицията. Ама, не виждам индикации, за такива протести... Стабилността продължава! Но, всъщност това искаха хората...!

  Бивш tww09306483.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 221 Неутрално

  „Ако в съдебната система има състезание с наддаване, то трябва да бъде в правни знания и позиции, а не в парични единици, защото иначе съдилищата се превръщат в търговски дружества.“

  С тия думи адв. Ирен Савова от Софийската адвокатска колегия коментира пред „Труд“ факта, че е подала в Комисията за професионална етика към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) молба за проверка на сигнал за корупция, чиито следи водят в храма на Темида.

  https://trud.bg/ превръщат-ли-се-съдилищата-в-търговск/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Доживях ССБ да ме защитава. :) Щото отнесох много минуси за ей този коментар:
  plebs
  09:39, 04 май 17
  "Баси, писна ми от такъв тип материали. Редно ли е Цацаров да се среща с Гергов, или пък Панов с Тодоров? И всичко това се обръща в махленска свада, в която основния въпрос е Пена ли е права, или Гина. Отвратителното в случая е, че медии, не само Икономедия, се опитват да обсебят както обвинението , така и "съдебното решение" по въпроса. Без да се имам за специалист по темата, не е ли ИВСС "прокуратурата" на съдебната система? Не трябва ли медийните изяви да се ограничат до опит за сезиране на ИВСС и съответно търсене на отчетност от ИВСС? ..."
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/05/04/2962044_specializiranite_shamari_na_prokuraturata/

 11. 11 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 292 Весело

  Този така наречен съюз е нищо повече от едно НПО, което се храни с американски пари. И това НПО е пример за грубо вмешателство на САЩ във вътрешните работи на България. Влезте в сайта на този съюз и ще видите как се мъдри логото на "Америка за България".
  —цитат от коментар 6 на garincha


  Нали! За оказания натиск и цензура върху Дончев от главния прокурор, НПО-тата и американците са ти виновни! Най-добре да не се мешат в "работата" на т.нар. институции, органи и длъжностни лица, както и корупцията в България, ние си ги харесваме :-)

  Да, ама не! Когато искаш да си партньор в някои организации - НАТО и ЕС, когато искаш да ползваш еврофондове, когато искаш да си съюзник и да те зачитат за държава с институции, трябва да споделяш едни ценности и да покриеш едни критерии за ниско ниво на корупция, за борба с престъпност, за ефективност на институции, за свобода на слово, за законност! Иначе те слагат под мониторинг, не те броят за държава и отиваш в трета глуха! А населението ти се топи, емигрирайки в други държави от ЕС и НАТО! Звучи ли ти познато?!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Странно искане на ССБ. На първо място, защото е въпиещо еднакво с позицията на ДАй България и неговия лидер и не успял депутат Христо Иванов. На второ място. ССБ беше главния стожер и рупор на идеята за разделяне на колегии на ВСС и всички кадрови и дисциплинарни въпроси за съдиите да се вземат само от съдийската колегия. Сега, защо искат проверка дали са нарушени етични норми от главния прокурор, който е член на прокурорската колегия? Защо се опитват да кадруват в прокурорската колегия и така нарушават собствените си принципи? Дали ССБ, който институционално няма абсолютно никакво право да иска нещо от ВСС, защото е призван да решава въпросите на съдийското съсловие, не свали докрай маските на собствената си зависимост и грантова обезпеченост от политически маргинални образувания и НПО с чуждестранно финансиране. Последното изречение не е въпрос.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Я, цацата си плаща за тролове или тия са гербавите/дупесарските?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#11] от "iceman_bg":

  Само не разбрах каква е ролята на Сашо Дончев в цялото това обяснение. Срещата с Цацаров е била по негово искане нали?
  Та пита се в загадката - къде е Дончев, къде е ЕС и НАТО?

 17. 17 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  [quote#9:"дуле"][/quote]

  День повреды ХАХАХАХА

  Обичам да грухтя и плюскам.
 18. 18 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Абе, прост народ - слаба държава, заслужава си Цацата за главен прокурор.

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 968 Весело

  Не щем Цаца, искаме Филчо! Или някой друг послуишко на А за Б, на чуждестранните олигарси, картели, монополи! Абсолютно недопустимо е глав прок-ът да е приближен на местната олигархия! Трябва да е зависим само от чуждата такава и нейнана НПО-клиентела!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Любопитно

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  Смешна и тъпа логика!
  Значи понеже корупцията не е само в прокуратурата, то главния прокурор не трябва да бъде проверяван?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Когато фактите, логиката и елементарния разум говорят, че е имало някаква среща, очевидно интимна и нямаща нищо общо с действия на заплатения щедро от нас данъкоплатците главен наш защитник и както се разбра, на тази среща някой някого е заплашвал и както също стана ясно, че подобен тип "срещи" на Цацаров с хора от бизнеса не са изключение, да се отказва проверка си е висша форма на безочие.
  А как се изхитряват защитниците на цацата в нашия форум, да ни пратят в Москва и да се чудят защо се бил или не се бил отразил някакъв си парад на някаква си армия - е армия дето си праща самолетите да патрулират сплашващо над нас и владееща практиката да нарушава чужди въздушни, морски пространства и държава, която нарушава подписани от нея договори и си "присъединява "исконно нейни" територии, та тези защитници ще докарат от девет реки вода, само и само да отклонят дискусиоята от конкретния повод и образно, а и реално да ни пратят да гледаме ТВ, за препочитане нещо по така лайф:).

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2991 Любопитно

  До коментар [#8] от "дуле":

  Това какво общо има с темата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 974 Любопитно

  При управлението на Порожанов

  300 тарикати са взели 76 милиона за "къщи за тъщи"
  9 май - Ден на Европа: честито на всички крадци на еврофондове
  май 9, 2017
  Биволъ

  .................................................
  "....Решаваща заслуга за тази ситуация има бившият шеф на ДФЗ Румен Порожанов. Повечето проекти са одобрени и финансирани именно при неговото управление на фонда. След скандалните разкрития на Биволъ за Червеняков, къщите за гости и откраднатите пари от селски стадиони и пътища, той не само, че не подаде оставка, а дори се издигна. В новото правителство Порожанов вече е Министър на земеделието. Това е ясна заявка на управлението на Борисов и ГЕРБ, че ни очаква още от същото, а може би и в по-големи мащаби.

  Някои сигурно се питат къде е ОЛАФ? Защо от Брюксел не правят проверки и не налагат санкции? Отговорът е: правят се проверки и ОЛАФ работи, но в един момент всичко се замазва и прикрива на политическо ниво от управляващата партия на Юнкер, който както е известно е голям приятел на „Бойко“. Резултатът от този достлук е, че засега са ощетени всички европейски данъкоплатци, но ако някой ден се стигне до санкция, сметката ще платят българските данъкоплатци, а не щастливците с „къщите за тъщите“.

  Честит Ден на Европа на всички крадци на еврофондове. Те поне със сигурност знаят какво дължат на еврочленството ни и днес трябва да развяват европейския флаг и да пеят Одата на радостта."

 24. 24 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Защо Калин Калпакчиев не каза нищо за снимката си с Христо Иванов и Мирослава Тодорова?
  Или само прокурорът трябва да обяснява.

 25. 25 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ясно е, че Точкова, която преди време се поопълчи срещу простеста на съдииите, сега няма да предприеме нищо, или почти нищо. Но такива действия поставят ясните демаркационни линии и се вижда, че ВСС е една силно капсулирана структура, която е тотално овладяна от икономико-политически интереси.

 26. 26 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1310 Весело

  ше провери Точкова бе, как няма... само чака някой да я бутне

 27. 27 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 453 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър": Не, логиката е, че ВСС мълчи като риба, когато става въпрос за дисциплинарни нарушения на свои членове, като М.Т., например.

 28. 28 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Поправка, не ВСС мълчи като риба, а ССБ

 29. 29 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#1] от "DJTrump":

  Никой не твърди, че няма корупция и в Съда. Предполагам, че има.
  Важното е, че от най-високо ниво...от съда има сигнали да се борят с нея, да се борят срещу лошия имидж на цялата система и да заемат принципни позиции. И да...отстраняването на един гл.прокурор е мноого добър и силен сигнал.


 30. 30 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Престрашиха се! Не трябва изобщо да го бавят. Тази формулировка "За подриване честа и достойнството на съдебната система" му отива.

  SHADOWS of SOFIA
 31. 31 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Зависимият от Цацаров инспекторат да провери Цацаров.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 32. 32 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Има някакава надежда все пак. Браво на съдиите.

 33. 33 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Чл. 54, ал. 1, т. 8 от Закона за съдебната власт (изм. – ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 9.08.2016 г.) - Инспекторатът извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

 34. 34 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Недейте да бутате стабилността на корупционните схеми на Цацаров, Боце и Шиши. Немойте така!

 35. 35 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#24] от "DJTrump":
  „Защо Калин Калпакчиев не каза нищо за снимката си с Христо Иванов и Мирослава Тодорова?
  Или само прокурорът трябва да обяснява.”

  Елементарно е!
  Първо, изброените от теб са в един бранш и трябва да работят за промените в съдебната система! Те са длъжни да се срещат и обсъждат! Министърът на правосъдието, хора от ВСС и председател на ССБ.
  Второ, да чу някой да е бил заплашван, обвиняван или да му е оказан натиск.
  От първото и второто идва трето - срещата не тайна!

  При срещата Цацаров-Дончев нито едно от трите не е налице!

 36. 36 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#35] от "iceman_bg":

  Прекалено елементарно е твоето обяснение.
  Цацаров, ако е искал да заплашва Гергов, едва ли щеше да го прави лично, прекалено елементарно е.
  Иначе цялото ВСС е проблем, не случайно Красьо Черния разнасяше едни пачки преди време.
  Но къде къде по-удобно е да се каже, че само Цацаров е проблем и ако сложим друг вместо него ще бъде вече различно.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Кой щеше да я избере Точкова, ако знаеха, че ще тръгне някога да проверява Цацаров. Те там всички са си близки и верни един на друг.

 38. 38 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 292 Весело

  До коментар [#35] от "iceman_bg":Прекалено елементарно е твоето обяснение.Цацаров, ако е искал да заплашва Гергов, едва ли щеше да го прави лично, прекалено елементарно е.Иначе цялото ВСС е проблем, не случайно Красьо Черния разнасяше едни пачки преди време. Но къде къде по-удобно е да се каже, че само Цацаров е проблем и ако сложим друг вместо него ще бъде вече различно.
  —цитат от коментар 36 на DJTrump


  Всъщност в България нещата са доста елементарни плюс това се и знаят като публична тайна. Или си мислиш, че тези отгоре са много умни или се крият чак толкова?! Какво е заплашване? Дончев много подробно описа какво е бил питан и какво му е казано ... Това е натиск по-скоро. И да, в България често се прави лично! Тежестта на говорещия е от много голямо значение, а и има ли посредник - има и свидетел ... Когато става въпрос за издател на вестник, който е и собственик на голяма фирма, не можеш да пратиш някой обикновен милиционер да му намеква с какво да не се занимава, смешно е!

  ВСС е проблем, цялата държава и институциите, са проблем! И знаеш ли защо - защото всичко е лично, няма правила! Ако разследваш нещо - приема се, че искаш да "удариш" някого лично! Ако проверяваш нещо - пак същото! Ако е политическа длъжност или фигура - приема се, че става въпрос за политически ходове. Не е проблем Цацаров, проблем е главния прокурор, защото не дава отчет никому, защото е неконтролируем, защото ако реши да не повдига обвинения или повдига формално - никой нищо не може да направи! Иначе Цацаров сам по себе си, ако не е главен прокурор, проблем няма!

  И стига с Красьо Черния, той е само посредник, той не заема официален пост, той не упражнява власт, той не е държавен служител, той не отговаря пред обществото. Неговото поведение е продукт на поведението и лобизма във ВСС, нали не си мислиш че той е първият или последният посредник и търговец с власт, постове и облаги!

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Предложение, което няма как да бъде отказано :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK