Съюзът на съдиите: Инспекторатът към съдебния съвет да провери Цацаров заради срещата в ЦУМ

Председателят на Съюза на съдиите Атанас Атанасов

© Юлия Лазарова

Председателят на Съюза на съдиите Атанас АтанасовНай-голямата съдийска организация - Съюзът на съдиите в България (ССБ), поиска от главния инспектор Теодора Точкова проверка на главния прокурор Сотир Цацаров заради срещата му с бизнесмена и издател на в. " Сега" Сашо Дончев, организирана с посредничеството на друг бизнесмен и висш БСП функционер - Георги Гергов. Аргументите на организацията са, че инспекторатът трябва следи за почтеността, независимостта и наличието на конфликт на интереси в работата на магистратите и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.


От ССБ отбелязват и че призовават към действие инспектората,


защото мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа проверка на фактите от срещата,
заемайки изцяло позицията на Цацаров и доверявайки се единствено на неговите думи.


Организацията припомня, че с последните изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) се въведоха правила за проверка за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.


Проверката за независимостта на магистрат е за установяване дали при изпълнение на служебните си задължения


той упражнява или се поддава на натиск, стимули, преки или косвени влияния


от представители на публична власт или частно влияние.


Проверката за действия, накърняващи престижа на съдебната власт, пък трябва да установи дали


поведението на магистрата е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие


и дали действията му компрометират неговата чест в професията и в обществото, отбелязват от Съюза на съдиите.


"На 19 април 2017 г. чрез средствата за масово осведомяване стана публично известно изказването на български бизнесмен и издател - Сашо Дончев, в което в обобщен вид той твърди, че дни преди провеждането на парламентарни избори е бил "привикан" и "заплашван" от главния прокурор по време на проведена среща в "чужд офис" и че по-конкретно това е било във връзка с отношението му към определена политическа партия, както и със съдържанието на материали, публикувани в притежаваната от него медия", пише организацията до главния инспектор.


Припомня и официална позиция на прокуратурата, която потвърди провеждането на срещата, но в нея бе отречено твърдяното заплашване и бе посочено точно обратното - бил оказан "натиск" от страна на Дончев по отношение на Цацаров във връзка с конкретно разследване. Същия ден Дончев заявява, че срещата е била проведена с посредничеството на друг бизнесмен и политик - Георги Гергов, в офиса на последния. И продължава да поддържа, че срещата не била по негова инициатива, и повтаря първоначалните си изявления, допълвайки ги с нови подробности.


Малко по-късно, след оповестяване на данните за участието му, Гергов също потвърждава провеждането на срещата, като обаче отрича главният прокурор да е заплашвал Дончев и твърди, че срещата била организирана по инициатива на последния.


Няколко дни след това в медиите бяха изнесени данни, че срещу Сашо Дончев бил подаден сигнал в прокуратурата още на 16 януари 2017 г., т.е. преди провеждането на срещата.


"Подчертаваме, че се абстрахираме напълно от


(не)истинността на твърденията на участниците в разговорите,


защото досега те не са проверени от нито една компетентна институция", подчертава организацията.


От ССБ отбелязват и че досега не са реагирали, защото въпросът е бил поставен от шестима членове на ВСС за обсъждане от съвета. След като обаче мнозинството е отказало да провери фактите, организацията смята, че инспекторатът трябва да извърши проверка. Аргументът за това е, че срещата е развълнувала сериозно общественото внимание, което е фокусирано основно върху съдебната система, чийто висш представител е участник в събитията.


Според организацията мнозинството е отхвърлило предложението за проверка, защото


ВСС или приема, че подобни изложени твърдения не представляват дори формален повод за проверка на фактите, или намира, че в конкретния случай, с оглед личността на магистрата – главния прокурор, такава проверка не трябва да се извършва.


"Което и от двете да е вярно, не е приемливо, а за нас, българските съдии, е от изключително значение да сме наясно какъв според компетентната за проверка институция е приложимият стандарт (в кои случаи, при наличието на какви по съдържание твърдения и данни следва да започне проверка за интегритета), както и да имаме яснота дали този стандарт е единен за всички, без значение от заеманата от магистрата позиция", пише организацията.


Тя посочва още, че


проверката в случая може и би следвало да бъде инициирана и служебно от инспектората,


но не е известно да е започнала такава. Организацията призовава Точкова, оглавяваната от нея институция да изготви и огласи стандарта, който възнамерява да прилага при проверките за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, накърняващи престижа на съдебната власт, и проверки, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK