Бившият външен министър Даниел Митов е обвиняем за безстопанственост (допълнена в 15:07 ч.)

Даниел Митов и адвокатът му Ина Лулчева

© Юлия Лазарова

Даниел Митов и адвокатът му Ина ЛулчеваБившият външен министър Даниел Митов се яви около обяд в столичното следствие заедно с адвокат Ина Лулчева. Специализираното звено "Антикорупция" му предяви обвинение за нанесени щети на Министерството на външните работи за близо 500 000 лева.


По-късно от прокуратурата съобщиха, че Митов е обвинен в безстопанственост


за платени неправомерно на фирма за организиране на служебни пътувания - за осигуряване на самолетни билети, хотели и застраховки
Външното министерство не е провело обществена поръчка, а по силата на две споразумения е използвало фирма, която е имала договор с Министерството на земеделието и храните.


Според съобщението на прокуратурата в периода от януари 2016 г. до 31 юли 2016 г., като министър на външните работи, не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество – предоставен държавен бюджет. В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерството на земеделието и храните , Даниел Митов е задължил МВнР да преведе за инкриминирания период на търговско дружество 700 000 лева, чрез МЗХ и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.


От това са последвали значителни щети за външно министерство в размер на близо 500 хиляди лева, която представлява недължимо плащане от МВнР към МЗХ, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение - престъпление по чл. 219 ал.1 НК.


Пo тoвa дeлo от миналата седмица oбвиняeм за безстопанственост е и зaмecтниĸът нa Mитoв - Xpиcтo Aнгeличин.


Toй e пoдвeдeн пoд oтгoвopнocт, чe нe yпpaжнил ĸoнтpoл въpxy шeфa нa диpeĸция "Упpaвлeниe нa coбcтвeнocттa и мaтepиaлнo-тexничecĸo ocигypявaнe".


След като излезе от следствието, Митов заяви:


"Оказва се, че става въпрос за нещо, за което моят заместник вече е обвиняем. Изобщо не ме изненадва цялата работа",


каза Митов. Той обясни, че обвинението е за това, че Министерството на външните работи е подписало с Министерството на земеделието и храните - друга държавна институция споразумение да ползваме тяхната фирма, избрана след обществена поръчка - за пътувания, докато външното министерство проведе своя търг. На нея е плащано за самолетни билети, командировки, хотели и други


Припомни, че те се бавят дълго заради обжалвания и цялата процедура. "Не мога да разбера изобщо за какво е това обвинение, защото ако има някакво нарушение то е във фирмата, която в определен момент може би е взела повече от двете министерства. След проверка в Министерството на земеделието и храните, тя е върнала пари и на двете ведомства", уточни още Митов.


Той заяви, че подобни процедури за купуване на билети са практиката в министерствата от години. Припомни и, че фирмата е избрана след обществена почърка, т.е. в конкурентна среда. Заяви, че външно министерство е имало и сега има сходни споразумения и с други министерства.


По думите му проблемите не са с правосъдието, а от друго естество.


Отказа да коментира какво точно има предвид, като заяви само, че той просто бил поредния от редичката министри, които трябва да дойдат в следствието.


По-късно на специален брифинг говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова в коментар на изказването на Митов, заяви "Аз пък бих казала, че


за съжаление Даниел Митов е поредният министър, който е нарушил закона


и за когото сме събрали доказателства, че е извършил престъпление".


Тя обясни, че антикорупционното звено е повдигнало обвинение на бившия министър за сключени две споразумения в пълно нарушение на Закона за обществените поръчки - за доставка на самолетни билети. Разликата в обвиненията на Митов и заместника му Ангеличин е, че на Митов е повдигнато обвинение за грубо нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за публичните финанси. По думите ѝ провеждането на търг от външно министерство било абсолютно задължително, а чрез споразуменията се заобикалял закона.


"Законът за публичните финанси възлага като задължение подобни задължения да се извършват при стриктно спазване на законите и в частност на Закона за обществените поръчки.


В резултат на това грубо нарушаване на закона се е стигнало и до подписването на споразумения, в които дори не е предвиден какъвто и да е контрол за спазването на споразумението",


допълни Арнаудова.


Тя уточни, че така вместо външното ведомство да се възползва от предвидените и договорени от фирмата-доставчик отстъпки на самолетните билети, такива не са били ползвани и реално МВнР е платило 500 хил. лв. повече.


Христо Ангеличин пък не е осигурил, въпреки задълженията си по закон точното и стриктно изпълнение дори на тези споразумения. Така при условията на независимо съпричиняване и двамата са предизвикали настъпването на щети в големи размери.


Арнаудова обясни, че прокуратурата не провежда разследване в Министерството на земеделието и храните, а


ако има проверки в други министерства - ще има информация от държавното обвинение.


Коментарът ѝ бе в отговор на думите на Митов, че тези споразумения са практика в дейността на всички министерства.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK