Списъкът - кой още плаща 86 лв. наем за общинско жилище във Варна (допълнена)

Блокът, в който срещу необяснимо ниски наеми живеят 16 служители на община Варна

© Google maps

Блокът, в който срещу необяснимо ниски наеми живеят 16 служители на община ВарнаСтатията е допълнена в 10.10 ч. с пълния списък на настанените в общински ведомствени жилища във Варна. Можете да го видите в прикачения файл по-долу.


Общо 41 апартамента от т. нар. фонд "ведомствен" на община Варна са отдадени под наем на необяснимо ниски цени. Това показва справка, с която "Дневник" разполага. От нея става ясно, че жилищата са с площ от 45 до 127 кв.м., а наемателите им плащат от 32 до 131 лв. на месец. Това прави средна месечна цена от около 85 лв. В същото време пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна се движат между 400 и 700 лв. Цени около и под 100 лв. агенциите за недвижими имоти предлагат единствено за тавански стаи и сутеренни помещения без санитарни възли и течаща вода.


Вчера в утринния блок на "Нова телевизия" беше излъчен репортаж, от който стана ясно, че от 2015 г. един от петимата зам.-кметове на Варна Пейчо Пейчев живее в построено преди десетина години общинско жилище от 110 кв.м. За него той плаща
наем от 87 лв. на месец


Пейчев обясни, че сумата е "легитимна", тъй като е регламентирана със специална наредба и пое ангажимента до края на деня вчера информацията за всички наематели на ведомствени общински жилища да бъде публикувана на сайта на местната администрация. Това обещание не беше спазено, а днес секретарят на община Варна Нора Момчева заяви пак в интервю за "Нова телевизия", че това предстои да стане днес.


Пейчо Пейчев

© Скрийншот от

Пейчо Пейчев


Справка с методиката за формиране на общинските жилищни наеми във Варна показва, че те се определят спрямо зоната, в която се намира имотът, етажа, конструкцията на сградата, изложението и качеството на околната среда. Така основната наемна цена за 1 кв.м. е 0.60 лв. на кв.м. За площ над нормата за "жилищно задоволяване" определената цена е съответно 0.95 лв. на кв.м. Към тези цени се добавя "корекционен коефициент", който зависи от района на града. Той е най-висок в центъра на Варна - 1.35 и най-нисък за селата Тополи, Каменар, Звездица и Казашко - съответно 0.25.


Блокът, в който сега живее Пейчев, е построен в широкия градски център през 2008 г. С апартаментите в него е трябвало да бъдат компенсирани собствениците на отчуждени къщи, които са попаднали в трасето на нов пътен възел във Варна. Но вместо тях сега в жилищата с квадратура и наеми, идентични с вече споменатите, живеят 16 души, повечето от които


служители в различни общински структури


Сред тях са например Гинка Пенчева, инспектор "Контролно-ревизионни дейности" в община Варна (102кв.м., 88 лв.), Камелия Василева, главен инспектор "Контрол и санкции" (69 кв.мл, 62 лв.), Джемиле Джелилова, главен експерт "Постоянни и временни комисии" в канцеларията на Общинския ксъвет (104 кв.м., 82 лв.), Стелияна Маринова, началник отдел "Вътрешен контрол" (110 кв.м., 90 лв.), Антония Димитрова, старши експерт "Контрол енергийни разходи" в отдел "Общинска инфраструктура" (110 кв.м., 90 лв.), Невена Клюнкова, началник отдел "Човешки ресурси и вътрешен административен контрол" (104 кв.м., 92 лв.), Георги Стоянов, главен специалист в отдел "Опазване на обществения ред" (127 кв.м., 79 лв.) и др. Впечатление в този списък прави фактът, че почти всички наематели в блока заемат контролни длъжности в местната администрация. За да получат права на общински наематели, всички те би трябвало да са декларирали, че не разполагат с друг имот във Варна.


Данни на общината показват, че в друга жилищна сграда на ул. "Български орел",


срещу 31 лв. месечно за 50 кв.м.


живее Любомира Комитска. Тя е директор "Социални дейности" в общинската администрация. По тази причина в задълженията й влизат организацията и контрола по настаняването на крайно нуждаещите се от жилище. Публичната информация към момента сочи, че подадените, но неудовлетворени молби с такова искане са близо 2100.


Информацията на "Дневник" показва също, че в общински жилища са настанени не само служители на местната администрация. Така например на ул. "Гладстон" в апартамент от 91 кв. наемател срещу 67 лв. е прокурорът от Варненската окръжна прокуратура Милен Ставрев.


В друг блок в местността "Св. Никола" апартамент от 90 кв.м. срещу 65 лв. на месец е наел Кирил Димов. По неофициална информация става дума за бившия командир на Специализирания отряд за борба с тероризма, а по-късно и шеф на местната структура на ДАНС във Варна.


(Пълният списък на настанените в общински ведомствени жилища - в прикачения файл)


Според данни на местната администрация към началото на февруари т.г. 22


наематели са подали молби да купят жилищата си


Апартаментите се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Тяхната площ е от 42 до 91 кв.м. с едно изключение от 103 кв.м. От всички желаещи да станат собственици на наетите апартаменти само един е общински служител. Това е директорът "Финансово стопански дейности" в администрацията на централния район "Одесос" Павлина Николова. За разлика от останалите апартаменти в списъка този, който тя иска да купи, се намира на ул. "Нкола Кънев" в идеалния център на Варна.


Според действащите в момента правила, след като молбите на наемателите бъдат удовлетворени, те ще имат възможност да купят жилищата на цени "не по-ниски" от данъчните им оценки. А това означава от четири до пет пъти под пазарните. Според общински съветници от Варна тази "легитимна" разлика отдавна е създала устойчиви корупционни схеми. В тях солидни проценти от разликата между пазарната и данъчна оценка на имотите от години се разпределя между вземащите решения за продажба на общински жилища във Варна.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Ами ако целия му трудов стаж е като чиновник, на позиция на която не предлагат рушвети, как да си купи жилище ??? естествено, че ще е социално слаб. Сега като зам. кмет може да се пооблажи и да си купи нещо човека.

 2. 2 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Весело

  Тежко ми е Касиков,извини се бе.............................Само така,бой по канчетата........................Изгонете общинарите и вкарайте там цигани.Няма да има блок до една година.

 3. 3 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи общината строи жилища, за да обещети хора, чиито къщи са съборени. Но тези жилища не ги получават хората, а същите служители на общината, които са решили да строят и събарят съответно. При това получават жилищата срещу смешни наеми (само за цигари месечно харчат повече), а за да бъде картинката още по-цветна, сега вече имат и право да закупят въпросните жилища на символични цени... А онези хора, чиито къщи са съборени - свободен наем и обезщетение в порядъка на 30 хил.

  Само едно не разбирам - откъде минават, за да отидат на работа тези общински чиновници? В една нормална държава биха ги замеряли с яйца и домати... даже биха се изкушили и с камъни да ги замерят.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 4. 4 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Крайно време е да се въведе ред в разпореждането с общинско и държавно имущество!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 5. 5 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Покажете ми поне едно нещо да функционира нормално в тази държава.
  Алчни голтаци са превзели ВСС, администрация, парламент, правителство, президентство, прокуратура....

 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 632 Неутрално

  За държавния сектор важи правилото: кой каквото варди, това има.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В София е още по-нагло получаването под наем и бързо купуване жилища от чиновници
  Чудно с какви феноменални качества и заслуги към обществото достойните се награждават с ниски наеми в престижни квартали и голяма квадратура?
  Повечето са от прованса
  Няма друга държава с подобна практика в ЕС.

 8. 8 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Според нашите стандарти това си е за Пулицър. Но да публикувате всичките, че има явно още... А кмета да вземе малко да се разшета с метлата.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Неутрално

  Значи общината строи жилища, за да обещети хора, чиито къщи са съборени. Но тези жилища не ги получават хората, а същите служители на общината, които са решили да строят и събарят съответно. При това получават жилищата срещу смешни наеми (само за цигари месечно харчат повече), а за да бъде картинката още по-цветна, сега вече имат и право да закупят въпросните жилища на символични цени... А онези хора, чиито къщи са съборени - свободен наем и обезщетение в порядъка на 30 хил.Само едно не разбирам - откъде минават, за да отидат на работа тези общински чиновници? В една нормална държава биха ги замеряли с яйца и домати... даже биха се изкушили и с камъни да ги замерят.
  —цитат от коментар 3 на 100jan
  Няма наши - няма ваши,всички сме апаши.

 10. 10 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Виждам, че тука са главно писатели, читатели нема, та да ги информирам, че в статията пише, че това са ведомствени жилища, демек по същия начин може да питате ФК Черно море, що си настанява футболистите в служебни апартаменти, вместо да ги даде на крайно нуждаещи се цигани, а футболистите да се оправят, те взимат заплати, неко път и мачове продават, не са толкова нуждаещи се. Или оня Ицо Стоичков, примерно, дето има неколко къщи, нема ли кой да му ги изкупи на минимална цена и да ги даде на крайно нуждаещите се, той има пари, ше се оправи.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Узаконена корупционна практика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Любопитно

  Значи общината строи жилища, за да обещети хора, чиито къщи са съборени. Но тези жилища не ги получават хората, а същите служители на общината, които са решили да строят и събарят съответно. При това получават жилищата срещу смешни наеми (само за цигари месечно харчат повече), а за да бъде картинката още по-цветна, сега вече имат и право да закупят въпросните жилища на символични цени... А онези хора, чиито къщи са съборени - свободен наем и обезщетение в порядъка на 30 хил.
  —цитат от коментар 3 на 100jan

  емчи то и с тнр. градска "реституция" нещата са същите... колко пъти общините съвсем законно разпродаваха на партийния си състав уж "възстановени" имоти с реални наследници, на които се шиткаха някакви смешни обезщетения... а на колко места процедурата се влачи вече над 20 години с надеждата имотите да се прилапкат незабелязано, а после - кой *ал, кой спал... там томове могат да се изпишат стига да се намери поне един журналист на място

 13. 13 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 625 Неутрално

  На фона на мизерните заплати в общинските администрации не виждам проблем в конкретният случай. Друг е въпроса как, какви и чии хорица се добират до такива служби.

 14. 14 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 602 Неутрално

  С тези общински жилища трябва да се приключи веднъж завинаги!

  Защото какво излиза - ВСИЧКИ строим жилища, за да живеят "избрани" в тях!

  Значи едни ще се трудят на по две места за да имат собствено жилище, а други ще мързелуват и ще чакат общината да им даде? И защо?

  Има пазар на имоти под наем.

  Като не можеш да си позволиш жилище в големия град - празни къщи на село - колкото искаш.

  Трябва всякакви възможности за далавери, и на общинско, и на държавно равнище, да бъдат орязвани овреме, от корен!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 15. 15 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Свинщина, както винаги.
  А за Пейчев прочетох, че е нещо като супер зам.кмет, т.е. важен почти, колкото кмета. Освен това се оказа работил в РУМНО и пр. структури. Пред телевизията заяви, че заплатата му е 1200 лв. и че няма допълнителни доходи. Някой да му верва за това последното. На всичкото отгоре нямал постоянен адрес във Варна. Ами какво прави като заметсник кмет на град, с който няма нищо общо?
  А за коментари 2 и 10 - позор! Не им ли е унизително на авторите им да се правят на отрепани и то по подобен тъп начин. Нима не са прочели, че с тези жилища е трябвало да се обезщетят собствениците на съборените къщи. Че и пак насъскват срещу циганите.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не е луд този, който яде зелника...Някои хора живеят на нашия гръб напълно законно

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Според нашите стандарти това си е за Пулицър. Но да публикувате всичките, че има явно още... А кмета да вземе малко да се разшета с метлата.
  —цитат от коментар 8 на testimone


  А кметът е от ......?

 18. 18 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Виждам, че тука са главно писатели, читатели нема, та да ги информирам, че в статията пише, че това са ведомствени жилища,....
  —цитат от коментар 10 на usero


  ДругарЮ "читател", освен прочитане се иска и разбиране на прочетеното.

  Та да те информирам че има разлика между Фонд "ведомствени" жилища (които се дават на връзкарите, по скроени за мошеници параметри), и фонд "за крайно'нуждаещи се. Малката разлика е че жилищата от фонд "Ведомствен" не могат да се продават на наемателите, а от другия фонд-МОГАТ. Достатъчно ясно ли ти го обясних, или са ти нужни повече обяснения за ТАЗИ специфична далавера.

  П.С. Това с "ведомствените" жилища почна още в ранния соц, и продължава до днес. Защо...май не са нужни обяснения.
  До коментар [#10] от "usero":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Че държава няма, това е ясно, че закони също няма, че съдът спи дълбок зимен сън- и това е ясно. Но виж, калашници няма ли, мама му стара.

 20. 20 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 282 Неутрално

  В София да извадят списъка да видите как се купуват 3стайни в центъра за 50-60 хиляди лева от нищоправещи чиновничета.

 21. 21 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В София е още по-нагло получаването под наем и бързо купуване жилища от чиновници
  —цитат от коментар 7 на ana_ni
  Сакън! Нали спряхме комунистите да вземат София и Варна. Антикомунизъм без жертви не може.

 22. 22 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Нищо от това не е изненадващо. Изненада би било това разследване да доведе до нещо. Нпример "еди-кой си подаде оставка", "е разследван за конфликт на интереси", "прокуратурата образува разследване за злоупотреба със служебно положение", "Н чиновници бяха отстранени от длъжност заради скандала с раздаването на общински жилища" и т.н. Дотогава всичко, което ни казват тези новини, е че и тази сутрин сме се събудили в Частна Република България.

 23. 23 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Капка в морето! Цялата страна е куп гнилоч, в който мърдат тлъсти червеи с помпозни титули!

 24. 24 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Най-после, на тази тъпа територия, трябва да спре идиотската практика да се продават "социални", общински жилища на занижени цени.

  В нормалните държави, има прекрасни социални жилища, но само за тези, които не могат да си позволят пазарен наем. И се дават САМО под наем, не се продават. Интересно, как у нас "социално слабият", изведнъж намира (каквито и да е пари) за покупка на жилище?

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Горките директори на общински служби и фирми, какво им дойде до главата.
  И вчера писах и продължавам да се чудя, аджеба тези хора нямат ли поне малко акъл, то че съвест нямат е ясно.
  Но малко акъл, че това се вижда и го виждат хора, които са в пъти по-зле и не могат да мечтаят за общински жилища и няма как това да не излезе, така че, поне тези неприятности биха могли да избегнат.
  Да ама не, алчността преди всичко, но хората са казали, че гъ. глава затрива:).

 26. 26 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Весело

  Така се случва в страната на развития герберизъм. Особена мутация на социализъм със засилени елементи на оглупяване, милиционерщина и наглост

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Варненци по принцип са много активни и чувствителни хора. Не търпят такива своеволия. Точно те бяха най-дейни при протестите срещу тока на Борисов от 2013 г., те също трупаха купчина с камъни пред кметството, когато сваляха от власт вечния Киро. И сега най-вероятно ще има голям, ама голям отзвук. Не вярвам този път варненци да си оставят магарето в калта. Като нищо ще се наложи да има уволнения на чиновници, както и върнати апартаменти или увеличение на наемите. А колкото за този героя, Пейчев, да забрави да купува "крайно нуждаещото " жилище за жълти стотинки. Съгражданите му ще го изринат мощно.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на Nevena Mihaylova
  Nevena Mihaylova
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Ако въпросният блок се намираше например във "Възраждане",едва ли щеше да е пълен с общинари във "ведомствени" жилища.

 29. 29 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Те това е тийм билдинг - заедно на работа, заедно вкъщи, ако и цените бяха пазарни щеше да е много похвална инициатива. Впрочем чувал съм, че във Варна свободните наеми са като в София, че и по-високи.

  FILII MARIS SUMUS
 30. 30 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Имам се за човек с развито въображение. Никога, обаче, нямаше да мога да измисля толкоз началнически длъжности. Варненци, вие сте щастливи хора. Живеете спокойно и подредено! Всички страни на битието ви са осигурени и под контрол!

 31. 31 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 470 Весело

  Супер, днес Община Варна, утре МВнР+МВр, другата седмица земеделието и за десерт /за деня на Ботев/ Столична голяма община.
  Във външно ги раздават като семки, а за другите да не говорим!!!

 32. 32 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 290 Неутрално

  [quote#17:"choss"][/quote]

  ...няма значение отде е кмета, тези са настанени там преди една-две петилетки.

 33. 33 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 571 Весело

  Мног са ми интересни тия там в Бг! Един файтон хора и се надлъгват един друг...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 34. 34 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  те свалиха от власт вечния киро и после си го избраха пак :) чак на третия опит избраха друг, само ми е интересно дали не стана от трън на глог ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 35. 35 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 909 Неутрално

  варненци си го заслужават ,винаги избират и залагат на калпави коне

 36. 36 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Бедстващите във Варна :) ТИМ - не плащате ли достатъчно на държавните си служителчета?

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  Кои варненци, тия дето си избираха няколко пъти Киро Йорданов за кмет...? И сега Портних...? Да бе...!
  Не разбра ли, че човека е от старите ченгета? Такива, много ги обичат в ГЕРБ! Иначе, не вярвам Бойко Борисов да пропусне възможността да го уволни показно с подходящо медийно отразяване. Но, в случая наблюдаваме стандартното изчакване, че да отшуми скандала... Плюс това, не съм чел никъде, изказване на Портних по темата, което е показателно.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  феодализъм, другари. червените след 44 уж строяха комунизъм, а построиха феодализъм...

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 569 Неутрално

  А кмета Портних още не е коментирал. Както казваше един по соца - снишаване. И пак ще излезе сух от скандала....
  Проблемът е, че тръгне ли да се рови в делата на общинско-мафиотската каста, помията ще ни залее и удави. Някой беше направил сметка, че за 20+ години през община Варна са източени и откраднати 1,5 млрд лева.

 40. 40 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 421 Неутрално
 41. 41 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Разстроено

  ГЕРБ "спечели" почти всички всички областни центрове. Сега разбираме как.

  Малките градове нямат възможности за такова строителство. Затова загуби в Полски Тръмбеш. Не че го загуби, просто не го взе, защото нямаше какво да се вземе.

 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Тежко ми е Касиков,извини се бе.............................Само така,бой по канчетата........................Изгонете общинарите и вкарайте там цигани.Няма да има блок до една година.
  —цитат от коментар 2 на mentra65  Не се изхвърляй !
  В тези апартаменти е трябвало да се нанесат онези семейства, чиито жилища са били съборени при строителството на този блок . Какви цигани те гонят ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1299 Весело

  Покупката на такива жилища е "създала устойчиви корупционни схеми".
  Логично.
  Какво повече да кажеш.
  Абе да си държавен чиновник от средния и горния ешелон не е за изпускане.
  Що ли се обърках навремето да избера частния сектор, чак се чудя - бачкаш повече, плащаш за всичко повече, никакви привилегии... МИЗЕРИЯ :D

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 44. 44 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Направо ме втриса. Навремето критикувахме соца, че властимащите си раздават жилища просто хей така.... И се оказва, че нищо не се е променило, само бройката в днешно време е нарастнала!
  А какво е положението в др. градове- София, Бургас, Пловдив и т.н. ???

 45. 45 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тотално малоумие тресе държавата , някакви илитерати тръгнали да филосовстват , а не знаят разликата между ведомствено жилище на кой как и при какви условия се дават и между жилище давано на социално слаби.

 46. 46 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Директор до директора, мила моя майно льо, другар до другаря, крадец до крадеца!
  Няма наяждане тази алчност, ей!

  Само едно не разбирам - откъде минават, за да отидат на работа тези общински чиновници? В една нормална държава биха ги замеряли с яйца и домати... даже биха се изкушили и с камъни да ги замерят.
  —цитат от коментар 3 на 100jan

  Ще ги замерят ако има кой-във Варна няма нито смели, нито будни граждани. Затова в друга статия писах за комфорта на управляващите.

 47. 47 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Гневно

  Начи толкова е нагло, че и човек, който не е носил "ютия" и той инстиктивно ще се пипне по кръста.
  И тези се считат за "слуги" на народа, този народ им плаща заплати, а те се гаврят с него.
  Затова пеехме "45 г. стигат...", а те станаха над 70. Няма отърване, роят се под нови партии, но все са те.

 48. 48 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 889 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иван К.":

  Размърдай сивите си клетки, приятелю. Няма никаква разлика между ведомствено и общинско жилище от гледна точка на въпроса "кой го плаща". Ние го плащаме. Ако за тебе е супер наред да плащаш на някакъв бюджетен търтей хубавото апартаментче, за мен не е.
  Да дадат на социално слаб - ОК, пък нека да е циганин или алкохолизирана майка на 5 деца или Бог знае какво. Това е социална система. За това си давам парите, било и с проскърцване на зъби.
  Ама същите тия излишества, наричащи себе си "служители", да ми взимат парите за да живеят на 130 квадрата за по 130 кинта на месец - аре не.

 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  До коментар [#24] от "irons":

  "но само за тези, които не могат да си позволят пазарен наем. "

  Циганите!?

  И коя е тая държава, дето раздава блага на бедните според нуждите им!? Има ли "комунистическа" в абривиатурата или Вие си лъжете като дърто комуне?
  И да, в Германия например, Франкфурт, и студентските общежития са на пазарен наем. Иначе би било помощи за мързеливци.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  До коментар [#48] от "Green Day":

  "Да дадат на социално слаб - ОК"

  Как ще е ОК!? Настанява се временно в общинско жилище, не повече от три години.
  Никъде в света няма професия "социално слаб", та да получава имущество, за което не може да се грижи, дори данъка и таксата смет да плати.

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  До коментар [#45] от "Иван К.":

  "ведомствено жилище"

  Какво означава това нещо "ведомствено жилище"? Общината изгражда национален проект (като АЕЦ Козлудуй) и за работниците е построила ведомствени жилища?
  Или е чист балкански рекет - срещу разрашението за строеж строителният инвеститор предоставя 10% от жилищата в нова кооперация на общината на "производствени цени"?
  Бах тоз комунизъм! И в кръвта на демократите се е пропил на 300%!

 52. 52 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "irons":"но само за тези, които не могат да си позволят пазарен наем. "Циганите!?И коя е тая държава, дето раздава блага на бедните според нуждите им!? Има ли "комунистическа" в абривиатурата или Вие си лъжете като дърто комуне?И да, в Германия например, Франкфурт, и студентските общежития са на пазарен наем. Иначе би било помощи за мързеливци.
  —цитат от коментар 49 на wanderer


  Божкееее, баш в Германия наемите са най-силно административно контролирани и най-малко пазарни. Откъде ви намират такива красиви???

 53. 53 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Посмях се малко. Щото вече не е тъжно как ни ебават..

  Наглостта на тея педали няма край!

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2727 Любопитно

  До коментар [#52] от "Стоян":

  " най-силно административно контролирани и най-малко пазарни. "

  Вие да не би под "пазарни" да разбирате "спекулативни"!? Защото почти всички стоки и услуги са "силно административно контролирани" - от качеството (и цената) на горивата, през лекарствата до лихвите и хазарта.

 55. 55 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#52] от "Стоян":" най-силно административно контролирани и най-малко пазарни. "Вие да не би под "пазарни" да разбирате "спекулативни"!? Защото почти всички стоки и услуги са "силно административно контролирани" - от качеството (и цената) на горивата, през лекарствата до лихвите и хазарта.
  —цитат от коментар 54 на wanderer


  Под пазарни разбирам според "търсенето и предлагането". За вас очевидно "пазар" е равно на "Запад". Барем във WIKI-то да бяхте погледнали https://en.wikipedia.org/wiki/Rent_regulation #Germany

 56. 56 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Лично познавам хора, живеещи в общински жилища в София, без да имат абсолютно никакво право на това. В скъп, централен и уреден квартал. Наем - 85 лв.

  Едно са обаче социалните общински жилища, друго са ведомствените жилища, предназначени за настаняване на служители в съответното ведомство.
  Че те повечето ж.к.-та едно време си бяха на определени фирми, а най-много бяха военните блокове. Голяма част от вас, ново-граждани, сте израснали именно в такива.
  И сега има много фирми и ведомства, които имат ведомствени жилища и ги предоставят на служителите си за символичен наем. В София повечето военни са в такива жилища и днес. Също със символични наеми.
  Дори депутатите ползват такива жилища.
  Нещо, което е абсолютно нормално, и го има в почти всички държави от ЕС.
  Голямо възмущение, голяма работа...
  Баси и скандала... някой си ползвал ведомствено жилище на ведомството, в което работи. Било то и община.


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 57. 57 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#48] от "Green Day":

  Що бе, останалите на държавна служба и ползващи ведомствени жилища да не би да плащат свободен наем?!? Военни, полицаи, какви ли не, взимащи заплати над средните, при това освободени от осигуровки...
  Що не идеш ти да станеш общински служител с 650 лв заплата и да плащаш свободен наем?!? Айде, за зам.кмета - как да е, че заплатата висока, ама то само длъжността е зам.кмет. Обикновено точно те са хората, които вършат работата, а кметовете само обират лаврите.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Със сигурност няма и % обикновен нуждаещ се гражданин.

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Всички тези другарчета явно нямат жилища на свое име. Но по колко ли имота притежават техните тъщи, деца, снахи, зетьове, родители? Това общината проверява ли го, преди да им даде жилище като нуждаещи се?

 60. 60 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":
  " Ами ако целия му трудов стаж е като чиновник, на позиция на която не предлагат рушвети, как да си купи жилище ???"
  ---
  Рушвети до 200лв се считат за устна благодарност! 😊😁😂

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Всички тези другарчета явно нямат жилища на свое име. Но по колко ли имота притежават техните тъщи, деца, снахи, зетьове, родители? Това общината проверява ли го, преди да им даде жилище като нуждаещи се?
  —цитат от коментар 59 на Fiji


  Проверяват го... тези на които е раздал жилищата на далавера. И прокурорите... на които също са дали жилища. И ДАНС... пак в същата схема.

  Конкретно онзи "крайно нуждаещ се" от който тръгна разплитането на чорапа е имал жилище но го подарил на синът си, иначе не влиза в тази графа. Синът пък го продал, може някой ден също да се окаже крайно нуждаещ се и таткото да го уреди в съответният списък.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Дотогава всичко, което ни казват тези новини, е че и тази сутрин сме се събудили в Частна Република България.
  —цитат от коментар 22 на Green Day


  Сетих се за Ицо Потника. Едно голямо леке с помощта на което прозрях какво нещо е СДС и го напуснах 1997г, точно след като взеха властта. За което впрочем и аз помогнах с моите студенти.

  Единственото му НО много сериозно качество беше, че е бил войник заедно с Костов. Заради това беше начело на СДС в нашият квартал и дори стана депутат. Макар че във вътрешните избори го натикахме чак на последното място но какво значат някакви си вътрешни избори. Та този Ицо Потника след като СДС взе властта гордо провъзгласи "Това тук е Първа Частна Община". И съответно се разпореждаше.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK