Делата за дисциплинарни наказания на магистрати няма да се връщат повече на съдебния съвет

Делата за дисциплинарни наказания на магистрати няма да се връщат повече на съдебния съвет

© Анелия НиколоваВърховният административен съд (ВАС) ще се произнася окончателно по жалбите за дисциплинарните наказания на магистрати, наложени от Висшия съдебен съвет, и няма да връща делата за ново разглеждане от ВСС. Освен това


членове на ВСС, които са предложили образуване на дисциплинарни производства, не могат да бъдат част от дисциплинарните състави


Това е финалният резултат от проведеното днес Общо събрание на съдиите от двете колегии на ВАС, което прие мотивите към тълкувателното решение за дисциплинарните производства, информира сайтът "Правен свят".
Тълкувателното решение означава, че неприключилите дела по жалби на наказани магистрати, при които членове на дисциплинарните състави са били и предложители за завеждане на дисциплинарните производства, ще приключат благоприятно за наказаните. Такива са случаите с покойния вече Камен Ситнилски, Светлозар Костов, Румяна Ченалова. В очакване на тълкувателното решение бяха спрени също и делата на Владимира Янева, Богдана Желявска, Петя Крънчева и др.
А в останалите случаи се слага край на практиката ВАС да връща делото на ВСС с указания за ново произнасяне, ако е преценил например, че тежестта на наказанието не съответства на нарушението.


Тълкувателното дело трябваше да реши въпроса, поставян многократно досега - дали съдът, освен че отменя решението на ВСС, трябва да го върне на съвета със задължителни указания за ново произнасяне, каквато практика имаше досега. Така през 2014 ВАС отмени уволнението на съдия Мирослава Тодорова, но същевременно върна преписката на ВСС за ново произнасяне и съветът я наказа втори път. Сега мнозинството на върховните съдии са се обединили около становището, че


съдът само отменя или потвърждава решението на ВСС, но не наказва


и поради това не може да връща преписката на ВСС с указания какво наказание да наложи.


Другият въпрос - дали предложители на дисциплинарно производство могат да участват и в дисциплинарните състави, също многократно е поставян години наред с аргумента, че член на ВСС, който предлага образуване на дисциплинарно производство срещу магистрат, е вече предубеден и ако бъде член на дисциплинарния състав, това опорочава производството и става основание за отмяна на решението. ВАС обаче години наред продължи с противоречивата практика в едни случаи да отменя решения на това основание, в други да ги потвърждава.
Сега върховните съдии с преобладаващо мнозинство решиха, че това е съществено нарушение на правилата, защото ако не би било допуснато, би довело до друг резултат.


Тълкувателното решение в тази му част на практика ще засегне само висящите производства


защото с промените в Закона за съдебната власт от 2016 г. членовете на ВСС могат да предлагат за наказание само колегите си от самия съвет. Те вече нямат правомощие да внасят предложения и за магистрати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 344 Неутрално

    На това му казаха " Гарантиране на последователност и предвидимост при образуване, разглеждане и приключване на дисциплинарните производства срещу магистратите."
    То не бяха споразумения, напускания на магистрати за избягване на производства и за оставане в системата, като адвокати. Няма наказания, няма лишаване от права, има врътки за бетониране на статуквото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK