Прокуратурата отчете по-голям успех по делата за корупция

Прокуратурата отчете по-голям успех по делата за корупция

© Юлия ЛазароваГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) доклад за дейността на прокуратурата и на разследващите органи за 2016 г., съобщи пресцентърът на държавното обвинение. В доклада се отбелязват изцяло положителни тенденции в работата на прокуратурата и ръст на разследванията, на внесените в съда обвинителни актове и осъдителните присъди. Специален дял е отреден на делата с обществен интерес, при които държавното обвинение отчита ръст на осъдените на определена съдебна инстанция и намаляване на оправданите.


В данните се посочва, че е трайно висок делът на решените спрямо наблюдаваните прокурорски преписки – 95,6%, при 95,4 % за 2015 г. и 96% за 2014 г. Намалял е и броят на прекратените и спрени производства. От прокуратурата отчитат сериозен ръст на бързите и незабавните производства, със съответно 21,3% и 41,1%. Нарастват внесените в съда прокурорски актове, но при "известен спад на предадените на съд" хора.


В 74 % от случаите разследванията приключвали в срок до 7 месеца.
Намалява и делът на върнатите от съда дела - 4,9% за 2016 г. при 5,1% за предходната година. Съгласно указанията на главния прокурор, всички обвинители анализират причините за връщането. Това позволява идентифициране на обективни и субективни фактори.


"Запазва се и високото ниво на осъдените и санкционираните лица с влязъл в сила съдебен акт – 97,5%, при 97,2% за 2015 г., респективно намаляват оправданите с влязъл в сила съдебен акт лица с 11,8% и 18,3 % спрямо 2015 г. и 2014 г.", отбелязват още от прокуратурата.


И през 2016 г. е бил висок делът на приведените в изпълнение осъдителни присъди и санкционни решения. Неприведените в изпълнение заради укриване на осъдения пък намаляват и са били 2%, при 2,8% за 2015 г. и 2,3% за 2014 г. Намалели са и осъдителните решения срещу прокуратурата по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди.


Справка на "Дневник" показа, че през миналата година държавното обвинение е платило над 7 млн. лв. обезщетение за загубени дела по Закона за отговорността на държавата и общините.


От прокуратурата отчитат и трайна тенденция на нарастване на броя на разследвания по дела от особен обществен интерес, на внесените в съд прокурорски актове и на обвиняемите лица. Освен това значително са намалели върнатите от съда дела спрямо внесените прокурорски актове - 4%, при 6,2% за 2015 г.


11.8 % от делата за корупция са били върнати през изминалата година на прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Което представлява спад спрямо предходните две години, когато делът на върнатите преписки е бил 19,6% за 2015 г. и 18,5 % за 2014 г.


"Висок е делът на осъдените лица по тези дела, спрямо лицата с постановен окончателен съдебен акт и намалява относителният дял на оправданите лица с влязъл в сила съдебен акт, спрямо всички лица с постановен окончателен съдебен акт – 4,0%, при 4,7% за 2015 г.", отбелязват още от прокуратурата.


В доклада се признава, че основните трудности при дейността на разследването не са преодолени. Сред тях са проблеми при осигуряване на експерти и тяхното ресурсно обезпечаване; осигуряване на адекватни материални условия на труд на магистратите и служителите; някои дефицити в квалификацията на разследващите органи и др.


Посочват отново необходимост според прокуратурата от законодателни промени. Основните предложения са срещу "прекаления формализъм на наказателния процес и въвеждане на действащи ускорени процедури и средства, както и със създаване на наказателно-правни норми, особено за корупционните престъпления, които да съответстват на обществено – икономическите и социалните отношения със създаване на нови престъпни състави".


Прокуратурата посочва и какво е извършила по Механизма на сътрудничество и оценка: анализ на делата за корупция; анализ на делата, по които заради неефективно разследване са постановени осъдителни решения на Европейския съд в Страсбург; анализ и оценка на работата на специализираните прокуратури. Прокуратурата е оказала и пълно съдействие при провеждане от европейски експерти на Независимия анализ на структурния и функционален модел на ПРБ и нейната независимост.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Бузке, как е Христо Бисеров, бе?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 2. 2 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Излиза, че ние, а и експертите от ЕС трева пасем и не знаем какво искаме - всичко е ОК, само не ми е ясно защо се лигавят с тези 95, 96 и подобни проценти, направи ги направо 100% и да спускаме завесата ( над престъпността и корупцията де:))
  От всичко написано, има само едно срамежливо :
  "В доклада се признава, че основните трудности при дейността на разследването не са преодолени. Сред тях са проблеми при осигуряване на експерти и тяхното ресурсно обезпечаване; осигуряване на адекватни материални условия на труд на магистратите и служителите; някои дефицити в квалификацията на разследващите органи и др",
  при това отново със самооправдателни мотиви - мерак за още служители и ресурсно осигуряване ( нищо че на глава на населението сме №1 по брой на полицаи и прокурори), както и адекватни условия на труд. АС други думи жалба за повече средства.
  Така че какви реформи, какви 5 лева, да си налягаме парцалите и да даваме колкото може повече средства - това е основния извод от този доклад.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Не думайте бе.
  То елементарен КАТ-аджия няма осъден за корупция, да не говорим за митничар администратор от високо ниво или политик.

 4. 4 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 425 Гневно

  Статуквото на #Кой в съдебната система симулира дейност, която не може да заблуди дори и хора, които не следят какво се случва в блатото под ръководството на г-н Цацаров. Нещо информация колко са осъдените за КТБ, тефтерчето на Ф. Златанов, Костинброд, Хр. Бисеров, Петьо Еврото, ''Галерия'', ''Червеи'', Яневагейт и т.н.? Прокуратурата и ВСС при Цацаров са един безкраен ред от скандали, целта на които е да предотвратят разбиването на модела #Кой в съдебната власт...
  Преди време искаха да се отмени мониторинга, че видиш ли не вършел работа. А сега представят доклад колко добре се справят...
  Няма такава наглост и дебелоочие, ей...

  #Оставка на #Кой!!

  Поздрав

 5. 5 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Много си ни е хубава кочинката.... Ъъъ цацаратурата! Тия дето не го признават това или са еврогейове или са костовистчета! А сериозно... То бива дебелокожие и безочие ама Цацара направо прекалява вече.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2404 Весело

  Прегледах процентите и никакви позитивни тенденции не намерих. Това е само букет от намерения.
  Ще дам един измислен пример: Търсим нефт и дупчим дупки. Няма открит нефт, но имаме много нови дупки.

  подпис
 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  дейността на цацаратурата се изчерпва с "успешно защитихме шиши и хр.б. и скатахме цв.василев, че ако се разприказва ..."

 8. 8 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Като гледам коментарите, явно не съм единствения не разбрал, че прокуратурата имала успехи в делата за корупция...само дето не се сещам някой в затвора заради това, освен един измислен кмет на село!

 9. 9 Профил на okli
  okli
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Бреййй, били сме цъфнали и вързали откъм борба с корупцията, пък не сме разбрали! Ти да видиш...

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ХА!
  ХАХАХА!


  Държавата ни е за психодиспансер! - Ъпсурт

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Доклад на Европейската комисия до Европейския Парламент и съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка в частта 2.2 (Корупция): "Като цяло напредъкът, постигнат от България в борбата с корупцията, е ограничен, като продължават да съществуват основни предизвикателства по отношение на институционалната и правната рамка, както и по отношение на постигането на трайни резултати".
  Т.е. констатират се ограничен напредък в борбата с корупцията, проблем на правната и институционална рамка и проблем с постигането на трайни резултати.
  На фона на констатираната "всеобща липса на политически консенсус в подкрепа на усилията" и като имаме предвид, че си пожелахме още от същото, та дори и по две - няма основа нито за напредък в борбата с корупцията, нито за постигането на трайни резултати. Казано по друг начин - ще получим още от нищото.

 12. 12 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много хитро - съотношения, без абсолютни стойности и фрагментация по текстове от НК, дати и прочие. Абе - вие с битовата престъпност трудно се справяте, па какво остава за "по-изтънчени" престъпления.

  Колко са ОСЪДИТЕЛНИТЕ и ОПРАВДАТЕЛНИТЕ присъди за престъпления: 1) срещу стопанството; 2) срещу финансовата, данъчната и осигурителната система; и 3) против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции. Искам инфо по раздели и състави от наказателния кодекс, заедно с продължителност на досъдебна и съдебна фази.

  Да видим тогава какво ще лъсне.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  Сами си отчитат и сами си се хвалят. Никой друг не го вижда.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Гневно

  Колко нагло. Едно знаконо дело нямат спечелено.

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1206 Гневно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK