ДАНС и МВР предлагат нов закон срещу прането на пари с повече контрол над политиците

ДАНС и МВР предлагат нов закон срещу прането на пари с повече контрол над политиците

© Надежда Чипева, КапиталИзцяло нов закон срещу прането на пари е публикуван на сайта на портала за обществени консултации. Съвместна работна група на ДАНС и МВР е изготвила законопроекта, а в мотивите е записано, че са необходими множество и съществени промени и е прието да се изработи проект на нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да отмени сега действащия.


Основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство. Главната промяна пък е


разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност,
и които подлежат на по-обстойна проверка. Към тях се добавят членове на управителните органи на политически партии. Те ще бъдат проверявани освен за произхода на средствата си, а и за източника на богатството им.


Сега за видна политическа личност се приемат президентът, премиерът и министрите, народните представители, конституционните и върховните съдии, кметовете, шефовете на държавни предприятия, висшите офицери, посланиците, ръководителите на централната банка и на Сметната палата. Под контрола на службите ще са и свързаните с тях хора, с които те имат брак или са във фактическо съжителство, както и деца и родители и техните съпрузи и роднините по съребрена линия до втора степен. Проектозаконът разширяват контрола и до всички физически лица, за които има данни, че са в близки "търговски, професионални или други делови взаимоотношения" с въпросната видна политическа личност или негови роднини.


Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.


За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона, контрол върху дейността на задължените субекти и обмен на информация".


В законопроекта са разписани и видовете мерки за комплексна проверка – идентифициране на
клиентите във финансовите учреждения и проверка на тяхната идентификация; идентифициране на действителния собственик, събиране на информация и оценка на целта и характера на деловите отношения, които са установени; установяване на произхода на средствата; текущо наблюдение върху установените делови отношения.


Въведена е и опростена комплексна проверка при преценка на потенциалния риск от пране на пари или финансиране на тероризъм. За прилагането ѝ обаче ще се изисква одобрение от служител на висша ръководна длъжност спрямо задълженото лице.


"Забранено е откриването или поддържането на анонимна сметка или сметка на фиктивно име,


както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име", се казва още в мотивите на законопроекта.


Фирмите, регистрирани в България, както и всички физически и юридически лица и други правни образувания, които действат в страната в качеството си на доверителни собственици на тръстове, попечителски фондове и други подобни чуждестранни правни образувания да разполагат и предоставят подходяща, точна и актуална информация за собствениците им.


В законопроекта е предвидена и възможност, при уведомление за пране на пари ДАНС да дава указания на задължените по закона за наблюдение на извършвани в рамките на деловото взаимоотношение сделки или операции за определен срок. Освен това задължените по закона и техните служители няма да имат право да уведомяват своя клиент или трети лица за разкриването пред ДАНС на информация по негови операции или сделки.


МВР и ДАНС си дават още повече права - позволяват си ровене в регистри, събиране и обработване на информация. Предвижда се постоянен обмен на данни между ДАНС, МВР, прокуратурата, БНБ, КФН, министерствата на финансите и правосъдието, НАП, КОНПИ, Агенцията по вписванията, ВСС.


"Ефектът, който следва да постигне новото законодателство, е


подобряване на прозрачността в собствеността на юридическите лица и другите правни образувания,


както и по-доброто познаване на клиентите от страна на задължените субекти", е записано в мотивите.


"До момента практиката показва, че някои от задължените субекти пренебрегват определени свои задължения, като това следва да бъде преодоляно именно с тези нови изисквания", се казва още в мотивите. По тази причина се въвеждат по-високи санкции за неспазване на закона и се цели подобряване на контролните функции на надзорните органи.


Службите очакват, че новият закон ще доведе до намаляване на случаите свързани с изпирането на пари и така "ще бъде повишен интегритетът на финансовата система в страната, ще бъде постигнато по-високо ниво на доверие в същата, както от страна на гражданското общество, така и на бизнеса". "При намаляване случаите на изпиране на пари следва да бъдат намалени и свързаните с това предикатни (първоначални) престъпления, които генерират финансови активи. Що се касае до финансирането на тероризма, ползите, които следва да бъдат постигнати, са предимно социални чрез превенция на устоите на обществото", се казва в оценката на въздействието на предложения закон.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да не е писан от Пеевски, Данчо Ментата и Бисеров?

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  МВР и ДАНС си дават още повече права - позволяват си ровене в регистри, събиране и обработване на информация.
  -----------------------------------
  Струва ми се,че някой много притеснен е поръчал статийката... стажантите намат избор,каквото каже работодателя това е...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 3. 3 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 758 Неутрално

  А глутницата от прокурори и митничари защо не са в списака? Или те имат имунитет за всичко?

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 4. 4 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Тези пари сигурно ще бъдат като знамето ни, за да могат да се перат.

  mihala
 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1913 Неутрално
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2205 Любопитно

  ааааа, виж ти защо проспали КТБ... законопроект писали златните те

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1262 Весело

  да,който има нещо скрито и неясно да може да киха процент...умнички са,а някой да е чувал да има осъден за пране на пари или нещо подобно?

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Откриватели на очевидното а вносителя с четка поправя контура на нарисуваните розови облаци. Направо синтетичен кубизъм , подходящ за ценители.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Откриватели на очевидното а вносителя с четка поправя контура на нарисуваните розови облаци. Направо синтетичен кубизъм , подходящ за ценители.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1304 Любопитно

  Ами супер. А това значи ли, че този закон ще удари най-голямото пране на пари в новата ни история? Т.е. трите Булгар!-булгар!-Табак офшорки на Тиквоча, Тлъстия и Хидроинженера в Лихтеншвайн? Ммм, нека позная... не. Не значи. Или иначе казано - пак порнография.

 11. 11 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "
  ДАНС и МВР предлагат нов закон срещу прането на пари с повече контрол над политиците"

  Браво! Нови закони да има! И те да не работят както другите. Да има пара във свирката. Да лъжем населението и ЕС че работа се върши. Умници! Нищо че всеки път с едни и същи номера минаваме. Докато има балъци ще има и тарикати.

  О, Музо, възпей оня гибелен гняв на Ахил ..........
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8802 Неутрално

  По стария закон и от тесния кръг, колко разбойници осъдиха, че сега ще пишат нов. Работата не е в закона, а в тези, които го прилагат. Ама няма как тях да сменим, затова всеки път сменяме закона и мислим , че някой в Европа ни вярва.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3543 Неутрално

  До коментар [#1] от "oporna_to4ka":

  Ако е така...! Значи ГЕРБ, ще гласуват "ЗА"...! :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  Добре звучи, но няма да стане. Никой няма да позволи на ДАНС да рови по регистри и сметки по свое усмотрение. Важна е ролята на банките. Те трябва да установяват произхода на парите. Освен това лица със съмнителен произход на пари могат да откриват анонимни сметки в банки в държави извън ЕС. Под контрол трябва да са не само политиците, но и всички останали държавни служители.

 15. 15 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#14] от "voyko":

  Друг път.
  Този закон не е писан в България, а е стандарт, спуснат от САЩ:
  https://www.irs.gov/businesses/corporations/foreign-account-tax-compliance-act-fatca

  Американците стягат колана на българските пишман-финансистчета, за да си подготвят почвата за западните конкуренти наточили зъбки за българските евро-левчета.

  Статията започва благозвучно за ушите на масовия гражданин със следене на корумпираните му политици, но това, което ще се случи е система за масово и автоматично следене и профилиране на ВСИЧКИ фирми и частни лица.

 16. 16 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  тя свинята от хотел Берлин обра държавата пред очите им, тия законопроект пишели

  it comes from inside, just listen ...
 17. 17 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  Да не е писан от Пеевски, Данчо Ментата и Бисеров?
  —цитат от коментар 1 на oporna_to4ka


  Нищо чудно да е точно така.
  Все пака те са си "оплели кошничката" и сеге е важно да се справят с конкуренцията.

  "Да, България"
 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  е и кво ще направят , ще проверят напр Гергов за новото му строителство от 1 милиард ,да си доказва доходите ли , откъде и как ли са ,или пък ДПС бейовете ,дето са по богати от бизнесмените с милиарди в Турция и десетки и стотици собствени фабрики ,без да са работили нито ден ,ха ха ха .

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Това МВР и ДАНС трябва да се разформироват и да дойдат немци и да направят нови. прокуратурата също.
  Иначе няма изненада - винаги искат повече права, за да могат да рекетират и повече пари и щат, за да имат още по-добри условия да дремят или изпълняват поръчките на наКОЙ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK