Пореден случай на агресия в училище в София

Пореден случай на агресия в училище в София

© Цветелина Белутова, КапиталСедмокласник е нападнал с юмруци петокласник и е блъснал главата му в радиатор в 38 училище в София, съобщи БНТ. Според родителите на учениците, станали свидетели на побоя, от ръководството на училището са се опитали да укрият случая заради доброто име на учебното заведение.


Директорът твърди, че е взела мерки, но при такива ситуации ръцете й са вързани от закона. От Инспектората по образованието очакват писмените обяснения на директора и тогава ще предприемат проверка по случая.

Нападението е станало в междучасието. Седмокласникът, който е отличник, оставя група свои съученици в коридора на пост - да следят, ако се появят учители. Други двама разпорежда да пазят на вратата на класната стая - никой да не излиза и да не вика помощ, и връхлита при нищо неподозиращите петокласници. Търси конкретно момче. Конфликтът им тръгнал от интернет. Намира го. Нахвърля му се. Сваля го на земята и започва да го налага с юмруци.


Родител на петокласник разказва, че няколко момичета успяват да излязат от стаята и да намерят една от ресурсните учителки. В момента, в който тя влиза в стаята и да опитва да накара нападателят да остави другия ученик, той му ударил главата в радиатора.
Според родителите ръководството на училището се опитало да укрие всичко около случая. Канили директорката на родителска среща, но тя изпратила своя заместничка.


Виолета Игова, директор на 38 ОУ ,,Васил Априлов" обяснява, че е проведен разговор с децата, психологът работи с тях, уведомен е и комисар Хаджиев от Първо районно управление на МВР.


Направихме педагогически съвет, на който наложихме най-тежкото наказание в закона - преместване в друго училище.По закон обаче 30 дни преди приключване на учебната година ученик не може да бъде преместен в друго училище. Майката на проблемния ученик вече правила опити, но от училищата ѝ отказвали. Така наказанието няма как да бъде изпълнено, обяснява тя.


"Нашите ръце са вързани със закона. Ние всеки ден се молим да не се случи нещо подобно, но за мен това не е решение на проблема. И държавата, и Министерството на образованието, и Регионалното управление трябва да помислят за превантивни мерки, за да не се случат тези инциденти. Аз съм готова с родителите на протест пред парламента стига да се намерят решения" посочва тя.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  А защо просто не пуснат пишлемето насаме с бащата на набития, да си поговорят по мъжки? Няма процедури, няма бюрокрация. Един бърз разговор и онзи вече ще знае. Нали е голям мъж, бияч, чак бойна бригада организирал - пазачи на врати, съгледвачи. Да се срещне с друг голям мъж и да поприказват по мъжки. И "разговорът" да си остане между тях.
  Водете децата си на уроци по самозащита или някакви бойни изкуства. Подготвеният човек насилие не го лови. Най-големият страх на бияча е някой друг да не го набие, защото така ще срине реномето му на силен водач. Затова и биячите обикновено нападат по-слаби или по-малки свои съученици - по-лесна жертва са. Но не смеят и гък да кажат на по-силните, защото там посоката на вятъра се обръща.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 2. 2 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Той е много добро дете... според майка му и баба му.

  Няма шики-мики.
 3. 3 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  няма как да не са агресивни децата ,започва се от първи клас и докато са в училище или в къщи до края , те са под постоянен стрес ,в Германия никой до 6 клас не ги оценява , не ги кара да пишат домашни ,свободни са в клас , да правят каквото искат ,дори не си носят чантите с учебници в къщи ,само и само да не се стресират , тук е точно обратното , то не бяха домашни ,частни уроци , изпитвания ,външни ,вътрешни ,не знам кви още , децата в къщи пък на игрите с бой ,кръв ,брутални убийства ,които няма кой да инкриминира и да не се продават на деца до 18 години , как няма да станат брутални изроди и убийства ,никой не може да ги защити или спаси ,стреса е в съзнанието им ,а и на фона на безхаберните учители ,дето не им било работа да ги дебнат , просто нещата са ясни

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Преместване в друго училише е най-смешното наказание , което може да има и това само показва кретенския формализъм и бюрократизъм в българското образование, безсилието да се мисли и тоталното нежелание да се правят европейски реформи та това гето да заприлича на нещо европеидно. Какво да се прави ли ? Ами на такива системни антисоциални прови на някое дете трябва да се осигурява индивидуално обучение с ресурсен учител, НО ПЛАТЕНО. Ще видим дали родителите няма да се размърдат и корегират поведението си също. Безплатно образование тоест платено от данъкоплатеца само при условие ,че спазваш някакви норми в обществото....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":

  ами на времето сина ми си идваше няколко пъти набит и насинен от групичка съученици , предвождани от син на полицай , писахме жалби , молихме ,и т н ,нищо ,накрая сложихме черния анцуг ,сбрахме група ,отидохме при въпросния герой и извиках и групичката и родителя му и му обясних ,че ако още веднъж някой пипне сина ми , ще направя най бруталното изпълнение срещу точно този и око за око и зъб за зъб и прошка няма да има независимо от цената и баща му няма да може да го спаси ,само ще му дам възможност както иска да ме съди след това ,стига да ме хване ,нещата веднага престанаха .

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":

  Това са макаренковски методи Като виждаш работи психолог с децата , направен педагогически съвет ,разговор с учениците е проведен, уведомен е и дори комисар Хаджиев .Момчето ще си вземе бележка и ще стане примерен европеец демократ , сигурно е обещал вече ,че окончателно ще скъса с подражанието на сабмбиста диктатор и мракобестник

  гошо
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lou":

  Колега, ние в джунгла ли живеем или в цивилизована страна? Хайде, моля!

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4646 Неутрално

  До коментар [#3] от "edin drug":

  Имах съученик в 7-ми клас (1978-ма), когото го биеха през ръцете само, защото пишеше с лява ръка! Това нормално ли Ви се вижда? Насилието в училище е следствие от насилие в къщи! Не мога да си представя синът ми да удари съученик, след като той никога не е бил удрян!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Като няма училища за него - да мине като частен ученик със забрана да прекрачва проага на бившето си училище....

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Ами, за съжаление, в джунгла живеем, колега. Ти не си ли разбрал още? Пусни си новините по коя да е телевизия. Всеки ден има пребити ученици по медиите. И това са само случаите, когато се размирише работата. За останалите случаи се мълчи, както в този в статията - директорката я е страх за поста й, даскалите и те треперят да не изгубят работата си и всички мълчат. Ако мине номерът. Но разшуми ли се - оправдания, оправдания, майката и бабата шокирани, то детето било кротко, отличник, пък как може да направи подобно нещо...
  Подобни биячи съм виждал и преди много години, когато бях ученик, виждам ги и по новините днес. Никога няма да изчезнат. Просто трябва да се контролират. От мен да знаеш, приятелю, от децата по-жестоки няма. Защото, докато приемат нормите на обществото, те следват своите инстинкти от предците на човека - законът на джунглата. По- силният изяжда по-слабия. По-силният бие по-слабия. И ако няма кой да контролира тези работи, се случват ето такива случки, както в статията.
  Във един биографичен филм известен американски мафиот имаше една сцена. Като дете мафиотът рекетирал другите деца да ги "пази" срещу заплащане. И попада на едно момче, еврейче, ниско, набито. Опитва се да го сплаши. Но онова ниското веднага се назлобява и ясно казва, че "може да се пази сам". Показа сила. Двамата станаха бизнес партньори в мафията като възрастни. Това е - покажи сила, за да не те пипат. Това е законът.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Децата, по закон, не могат да бъдат съдени, но родителите им, които носят отговорност за тяхното възпитание, могат!
  За мен, намирането на решение е, да се търси, отговорност на родителите, включително и съдебна, щом не могат да овладеят агресивността на отрочетата си! Как да стане това, е отговорност на Държавата и Обществото!
  Това е моето мнение.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Едно време бая си се побийвахме и в училище и извън него.Големите ни тормозеха, ние на свой ред надолу по веригата, но никога не се е случило някой някого да пребива и другите просто да гледат. Когсто нещата излизаха извън контрол (извън шамарите и чимберите), независимо от силата и броят на нападателите винаги се скачаше в защита на нападнатият, заформяше се яко меле, съученичките тичаха да викат учители и въпречи честите сблъсъци не е имало сериозно пострадали.Просто се знаеше, че се задейства от един момент нататък механизма на солидарността.В случая май никой не се е втурнал да защити или разтърве.Ако това се беше случило, сега нямаше да има статия във вестника.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Децата, по закон, не могат да бъдат съдени, но родителите им, които носят отговорност за тяхното възпитание, могат! За мен, намирането на решение е, да се търси, отговорност на родителите, включително и съдебна, щом не могат да овладеят агресивността на отрочетата си! Как да стане това, е отговорност на Държавата и Обществото!Това е моето мнение.
  —цитат от коментар 11 на batzdravo


  Това е един от начините! Да осъдят родителите поне на един бияч, да стане общесствено дотояние присъдата, та да видим как ще реагират останалите!
  За съжаление същите тия училищни побойници в голямата си част са деца на агресивни родители. Самите деца са възпитавани с бой и за тях насилието е просто част от живота.
  Иначе много "мъжка" постъпка, няма що- седмокласник да ступа петокласник!
  Дано пострадалото дете бързо се възстанови!

 14. 14 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Добре. Намаляване на поведението няма ли го като наказание? Две намалявания и изхвърча от училището. Естествено, няма как да бъде приет в други "елитни" училища и остава варианта в кварталното. Родителите, ако милеят за чадото си, биха се сетили какво означава това - намаляване на шансовете за университет, и оттук нататък - за успех в живота.

 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#10] от "Lou":

  Това не е кой да е американски мафиот, а основателя на съвремената мафия небезисвестния сицилианец Салваторе Лукания (Лъки Чарли), а другото момче не му става бизнес съдружник, а съучастник в престъпната дейност и се казва Меир Лански евреин.
  Случката е истинска, потвърдена приживе и от двамата.

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#1] от "Lou":

  Саморазправа ли предлагаш? Тези деца са 5-7 клас, ами след 10-15 г. сигурно ще ги посъветваш да си купят ножове и оръжие, и да си решат въпроса?!

  Всичко е въпрос на родителско възпитание, но не само на едно дете, а на всички или поне повечето! Училището не може да замести родителско възпитание и липсата на такова!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Предвид броя на училищата, дали насилието е ежедневие и дали е ненормално, все пак трябва да се види статистически.
  като казвам това, въобще не оправдавам нито конкретния случай, нито подобните за които научихме вече.
  Но когато говорим за деца и младежи на тази възраст, може ли някой да си сложи ръклата на сърцето и да каже, че той никога не е бил в една от двете роли или не е бил поне свидетел на подобни неща.
  И това не е защото живеем в ( или не) джунгла, а от както свят светува. Младост, адреналин и разбира се последствия - редно е освен за наранените деца, да има последствия за насилниците. при това никакви 30 и не знам си какви дни - вън веднага от училище, ако си намери друго, добре, ако не си намери - частен ученик, да си плаща и да се явява на изпити.
  Един-два подобни случая, ще накарат и родители и учители,а и самите "биячи", ако не от съвест, поне от страх да ограничат броя и тежеста на подобни случаи.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivan_":

  Ти го знаеш кой е, аз го знам, но това няма нищо общо с темата. Дадох го като пример и не вярвам всички колеги във форума да знаят толкова много за Лъки Лучано или Майер Лански. Който знае за тези двамата и случката, веднага се е сетил. Който не знае - само е видял примера. В случая е важен примерът, а не героите в него.

  До коментар [#16] от "iceman_bg":

  Каква саморазправа? Дете 5-7 клас, което организира шайка, назначава пазачи на вратите и съгледвачи за даскали. И дори насилствено задържа другите ученици в стаята, за да не излязат и да извикат някого... Горкото дете, ами невинно като сълза! Ангел небесен от грях неопетнен! Всичко това е било предварително организирано с ясна умисъл биячът да пребие жертвата си. И според теб това е просто едно "дете"? Ами ако, да не дава Господ, набитото момче беше получило някакво увреждане, трайна контузия или последствия за мозъка? Ами ако беше умряло? Тогава какво? Прочети статията - когато даскалът влиза и вижда варгала, биячът показно блъска главата на жертвата в радиатора. И това било "дете 5-7 клас". Ти наред ли си?
  Ами нека пратим твоето дете - син/дъщеря - да бъде набито по същия начин от бияча. Защо не, нали онова било просто дете 5-7 клас. И да набият твоето дете и да му блъскат главата в радиатора, какво от това? Нищо не е станало, защо да мислим за саморазправа?
  Повтарям - учете децата си на самозащита или на някакви бойни изкуства - самбо, айкидо, жиужицу и т.н. Нека са подготвени, ако се случи и на тях. Подготвения човек бой не го лови.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lou":

  +++

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  На родителските среща, като се повдига въпроси как се спазва дисциплината и какви наказания и мерки се вземат, оставям с впечатление, че НИКАК.
  Не могат да изгонят хулиганчето извън стаята - не можело, щяло да се затрие горкото, а те носят отговорност за него. Не могат да пишат двойка без доказателство. Не могат да пишат неизвинено - нали е в стаята. Най-голямото наказание - при директора. При повторение - уж ще го местят в друга паралелка. Е*ем ти и наказанията, да се смееш.

 21. 21 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Едно време ако учител видеше някой ученик да бие друг, първо му удряше няколко шамара, после при директора. После за този ученик си имаха едно наум.
  Намаляваше се поведение то и с намалено поведение не можеше да се следва.. Това кретенче е в седми клас и не би трябвало да бъде прието в никое елитно училище.... За всяко престъпление трябва да има наказание! За убийство да се лежи в детски затвор! Ако трябва да има стая арест и да го затворят там за няколко дена... Родителите не винаги могат да предотвратят това. А проблемите в училищата се натрупват от години! По-голямата част са заради държавната политика....
  Въпросната директорка Виолета Игова е връх на некадърноста, но в случая е права, че не може да направи нищо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK