Лекарският съюз отново заплаши да съди здравната каса за неизплатени дейности от 2016 г.

Венцислав Грозев, председател на БЛС

© Юлия Лазарова

Венцислав Грозев, председател на БЛСБългарският лекарски съюз е готов да съди Националната здравноосигурителна каса, ако не бъдат изплатени надлимитните дейности на болниците. Те възлизат на 34 млн. лв. от април 2016 г. до април 2017 г. Друга критика от лекарите е и за намалените бюджети на Регионалните здравни каси в страната за тази година.


Това съобщи Лекарският съюз пред медиите. Същата позиция ръководството на съсловната организация заедно с асоциациите на частните и държавните болници в България са изразили и на лична среща с ръководството на касата в сряда.


"Още през април тази година сезирахме касата, че не е постъпило плащане в размер на 18 770 711 лв. за дейности в болнична помощ и 406 770 лв. за медицински изделия. Това са изразходвани средства за периода април 2016 г. – ноември 2016 г., приети за обезпечаване от НЗОК с решение № РД-НС- 04-6 от началото на 2017 г. Търпеливо очакваме да видим какво ще е решението на касата относно неизплатената надлимитна дейност. Ако НЗОК, все пак реши да не се разплати с болничните заведения, сме готови да заведем дело в най-кратки срокове", заяви председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев.


Заявка, че ще съдят касата лекарите направиха още в началото на годината, след примера на Сдружението на частните болници в България, което обжалва бюджетните решения на НЗОК от края на 2016 г.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Всяка година - едно и също.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се внушава:" Пръстовия отпечатък е много лошо и унизително нещо"! Трябва да е крадливо и омазано навсякъде тролчета!! Балъка не трябва да пери кошума и-зоб-що!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Очаквам и здравната каса да осъди някой за изготвяне на първични документи с невярно съдържание, сиреч, както казва бат. Бойко за фалшиви диагнози, фалшиви дейности и изписани по тях лекарства.

 4. 4 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  "Българският лекарски съюз е готов да съди Националната здравноосигурителна каса"

  Какъв правен интерес има БЛС!? Тия смотани търгаши от БЛС що не вземат да съдят Господ, че праща болести или че фармацията не им раздава беплатно лекарствата!? Най-добре е да съдят пациентите - едните че се разболяват, а другите че отказват да се разболеят или поне да дарят нещо си, било кръв, бъбрек, сърце или мозък.

 5. 5 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Скоро ще бъде разбит монопола на НЗОК !!!
  Тогава, тогава тръгват частните застрахователни дружества.

  Ще си правим здравни застраховки, както за колата.
  Обаче, при ползване на застраховката, като се изсипят едни ми ти адвокати на застрахователя, а да видим ще надписвате ли.

  За сведение на форумците ...
  В България се лежи ефективно в затвора за застрахователна измама, но за кражба от НЗОК се налага глоба.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Ами той БЛС не помня друго да е правил, освен да заплашва. Не помня и да нахокал някой доктор за далавери, или някоя болница за фалшиви операции.

 7. 7 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  "Надлимитни дейности" означава, че това са хора, които са имали нещастието да е разболеят след като лимитът на болниците е свършил и според Трио Москов е трябвало да си платят лечението ил да чакат в някакъв списък до второ пришествие.
  Но болниците са ги приели и лекували!
  Сега, за благодарност, пациентелата , най- вече умната и красивата, плюе докторите!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 8. 8 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  В същото време на пациентелата , ако и кажеш, че не може да бъде лекувана и изследвана , понеже няма пари, почва да с кълне и да се тръшка.

  Това е начинът , по мойто Трио Москов реализираха икономиии, а докторите станаха най- мразени в държавата!

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#4] от "wanderer":

  А "зъбният шлосер" на какво мнение е ????
  Нали всичко беше идеално????

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Шлосерът по здравен мениджмънт е доста врътлив.
  По отношение на разходите за здравеопазване, 2015 г.:
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=822&aid=18554
  "Преди година доброволните частни здравно-осигурителни фондове бяха закрити и прелицензирани като застрахователи. Това промени ли здравния пазар?
  Тази глупост ще се отрази в дългосрочен план на здравната система, защото без доброволните фондове за здравно осигуряване не може да бъде продължена здравната реформа и да се постави НЗОК в конкурентна среда. Беше убито бъдеще, подготвяно старателно от 1999 г., защото тогава дадохме първият лиценз на доброволен здравен фонд. До миналата година те станаха 20 на брой и вече бяха развили капацитет да поемат и социални функции, но уви. Застрахователното лоби получи административен подарък - пазарът за доброволното здравно осигуряване им бе прехвърлен със закон. "

  И в същото време (2009 г.) доброволния фонд "Дом-Здраве" привлича за клиенти ...
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/11/768662_d-r_ilko_semerdjiev_napusna_rukovodnite_postove_v_dom/
  "Според д-р Семерджиев здравният фонд "ДОМ - Здраве" и международният институт са натрупали достатъчно опит и могат да се развиват успешно и без негова помощ. Той обясни, че през последния месец фондът е спечелил едни от най-големите поръчки като тези в Българска народна банка, АЕЦ "Козлодуй", промишлената група "Холсим", финансовата група "Карол" и други. Така през 2008 г. станахме здравноосигурително дружество №1 в България с 21% пазарен дял и бизнес портфейл от над 250 корпоративни договора, поясни Семерджиев."
  По отношение на правния интерес, д-р Семреджиев е "скаран" с правото. През трите си мандата като член на управителния съвет на БЛС, през два от тях е зам.-шеф, БЛС се ръководи от "видни демокраДци" като:
  "През това време д-р Игнатов е избран и за депутат (2 мандата) на СДС, което използва за безцеремонно превръщане на авторитарно ръководената и практически приватизирана от него съсловна организация в сляп послушник на Парламентарната си група ОДС. Това представлява недопустимо и грубо политизиране на БЛС, заради което Инициативна група от 7-8 колеги, под мое ръководство, му поисква оставката на пресконференция в БТА на 31 август 2000 г. "
  и
  "Кехайов ръководи БЛС по-авторитарно и от Игнатов; през 2007 г. той свиква 3 извънредни Събора с амбициозната цел да промени Устава и да отпадне ограничението за 2 ръководни мандата. Нещо повече, Кехайов упорито не свиква редовен Отчетно-изборен Събор, макар че от края на м. април 2008 г. вторият му последен мандат като председател на БЛС е изтекъл. Пораженията, които този едноличен ръководител нанася върху съсловната организация, ще останат да тегнат върху бъдещото й съществуване за вечни времена. Нещо повече, Кехайов също като Игнатов, политизира БЛС (на няколко пъти иска оставките на зам.-министър Емил Райнов и правителството на Станишев, среща се с опозиционни партии), което по принцип изобщо не е работа на една съсловна организация. Заплашва и със стачки, макар че според Закона за колективните трудови спорове те могат да бъдат организирани единствено от синдикати.

  През 2006 г. този търговец на мазут успява да прокара на Извънреден Събор едно позорно допълнение към Етичния кодекс, съгласно което всеки лекар, който си позволи да отправя публични критики към организацията (разбирай – председателя й), подлежи на изключване от нея; при задължителното членуване в БЛС като непременно условие за упражняване на професията, това означава автоматически уволнение от работа! Излиза, че феодалите на БЛС преживе са канонизирани. Още по-интересно и загадъчно е друго: какво са гледали и мислили (и изобщо – присъствали ли са там?!) близо 400-те делегати на Събора, та сами са си гласували (може би – дори с радост?!) поставяне на мундщук на устата?! Що за средновековно мракобесие и духовен мазохизъм при конституционно осигурена свобода на словото в една, Божем, демократична страна?"

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  Колкото повече НЗОК не заплаща лекарския труд толкова повече ще плащате и доплащате ,другрки и другари. Това е толкоз просто и логично както е казал поетът. Много е смешно когато някой драска по такива теми без да вижда реалностите как е ГЛОБАЛНИЯТ ГУБЕЩ. Радвайте се на Тиквата,че харчи вашите здравни вноски за инфраструктура тоест за договори за партийно приближени строителни фирми. И не си забравайте портфейла както ходите на доктор.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2673 Любопитно

  До коментар [#11] от "Dr_Doolittle":

  "толкова повече ще плащате и доплащате"

  Не може ли да си умрем горди и свободни!? Или е задължително някой да ни преведе в хронично болно състояние ... та да се вземе по-рано мижавата пенсия?

  "И не си забравайте портфейла както ходите на доктор....."
  Портфейлът за погребнието ли е нужен? Или е само застраховка? Не вярвам всички да са колекционери на портфейли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK