Софийският районен съд осъди Мартин Карбовски за преследване на правозащитник

Мартин Карбовски

© Цветелина Николаева, Капитал

Мартин КарбовскиСофийският районен съд (СРС) осъди журналиста Мартин Карбовски за преследване на правозащитника Радослав Стоянов, съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК). Самото преследване е прието от съда като форма на дискриминация. Решението е прецедент, като за първи път в страната се произнася подобна присъда.


Повод за делото беше излъчено на 12 януари 2014 г. предаване по вече несъществуващата телевизия "ТВ 7". Откъс от него е посветен на Стоянов, а според БХК той става обект на оскърбления и подигравки. Нападките дошли заради подаден от него сигнал до Комисията за защита от дискриминация срещу Карбовски за женомразка статия, написана от журналиста.


Гостите в предаването на Карбовски Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков също участвали в атаките срещу правозащитника, тъй като срещу тях също са предприемани правни действия от БХК и Стоянов за дискриминация.
Според Софийския районен съд Карбовски е злепоставил името и образа на Стоянов в обществото. Журналистът представил дейността на правозащитника като "подмолна", а него – като "доносник". Карбовски неколкократно оприличил правозащитната му дейност, както и сексуалната му ориентация, на фашизъм, като се обръщал с израза "гейове-фашисти".


Журналистът е осъден да заплати на Радослав Стоянов обезщетение за неимуществени вреди, да публикува диспозитива на осъдителното решение за своя сметка в ежедневник по избор на правозащитника, както и да се въздържа от всякакво по-нататъшно преследване спрямо него.


Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK