Съдът отмени отказа на президента да даде достъп до стенограмата за КТБ

Съдът отмени отказа на президента да даде достъп до стенограмата за КТБ

© Надежда Чипева, КапиталАдминистративният съд - София град отмени отказа на администрацията на президента да предостави достъп до стенограмата на КТБ и връща преписката, която е по Закона за достъп до обществена информация, за произнасяне на "Дондуков" 2.


Решението не е окончателно


и президентската администрация може да го обжалва в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).
Това показа справка на "Дневник" в сайта на съда. Освен това администрацията на държавния глава е осъдена да заплати съдебните разноски от 310 лв.


Съдия Стефан Станчев е уважил жалбата на главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов срещу решение на главния секретар на Румен Радев, с което е отказан достъп до стенограмата от консултациите за фалита за банката, проведени на 29 юни 2014 г. при президента. Аргумент за отказа е, че консултациите представляват "професионална тайна" по Закона за кредитните институции.


Според съда отказът е издаден в съществени нарушения на административно-производствените правила.


"Оспорваният отказ е немотивиран и незаконосъобразен,


защото органът не може да се позове на "професионалната тайна по Закона за кредитните институции", от една страна, а от друга – не установява на какво основание може да се приеме, че стенограмата е защитена по закон информация", се казва в съдебното решение.


Длъжностите на присъстващите на срещата при президента са изброени в оспорваното решение на главния секретар на президента, но по виждане на съда - те "не са вместими съвкупно в субектите по чл. 64 от ЗКИ (на които може да се предоставя професионална тайна - бел.ред.)". По тази причина съдът задава въпроса ако е имало обстоятелства, които се приемат за "професионална тайна", при огласяването им на тази среща, продължават ли да бъдат такава, както твърдят от президентството.


"Следващо – на срещата на 29 юни 2014 г. "са обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ. "С риск от тавтология, тази мотивировка на оспорвания отказ не се вмества в афишираната "професионална тайна", което прави оспорвания отказ неправилен, а от това е и основание за отмяната му", се посочва още в решението на съдия Станчев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK