Член на съдебния съвет сезира и Брюксел за срещата на Цацаров в ЦУМ

Калин Калпакчиев

© Юлия Лазарова

Калин КалпакчиевЧленът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев е изпратил становище до съвета, министъра на правосъдието, Инспектората на съвета и Европейската комисия, в което поставя проблема за приемливото поведение на магистратите, включително на висшите представители на съдебната власт.


Повод е нерегламентираната среща на главния прокурор Сотир Цацаров с шефа на "Овергаз" и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев и мажоритарния собственик на "Пловдивския панаир" и други компании, както и член на ръководството на БСП Георги Гергов в офиса на последния в ЦУМ. Това става след като ВСС отказа да се занимава със случая, а тезата на главния прокурор беше, че той не е нарушил закона, защото участниците в срещата не са криминално проявени или подсъдими.


"Самият факт, че в конкретния случай главният прокурор, знаейки предварително формата и участниците в срещата, е отишъл на нея, го компрометира. Нещо повече –
поставя в риск доверието на обществото в безпристрастността


на предприетите от прокуратурата действия веднага след осветляването на срещата в стопанската област, в която развива търговска дейност оплакалият се от нерегламентиран натиск бизнесмен", пише Калпакчиев. Според него отказът на Цацаров да отговаря на въпроси във ВСС е задълбочил кризата на доверието в съдебната власт като на практика главният прокурор е демонстрирал неподчинение на закона.


"Становището има за цел да стимулира провеждане на професионална и обществена дискусия и установяване на етични стандарти, както и подпомагане на съответните държавни институции при осъществяване на техните правомощия. Следването на прозрачни и справедливи процедури за проверка на почтеността на магистратите при наличието на основателни съмнения, е гаранция за поддържането на доверието в правосъдието. В този смисъл
дебатите за етичните правила и стандартите за фактическа и правна оценка при тяхното прилагане са наложителни във всички институции", пише Калпакчиев.


Той очаква становището да послужи на министъра на правосъдието и на прокурорската колегия, които имат правомощия, да поискат проверка и процедура за


предсрочно отстраняване на главния прокорор,


независимо, че пленумът на ВСС е отказал.


Калпакчиев припомня, че според т. нар. Бангалорски принципи – общоприетите етични стандарти за съдиите на държавите членки на ООН, приложими и за представителите на другите магистратски професии в съдебната власт, всеки магистрат е длъжен да гарантира, че поведението му е безупречно в очите на разумния наблюдател и способства за убеждението на хората в моралния интегритет на съдебната власт.


"Конфликтът между високите нормативни изисквания към личността на главния прокурор и високото недоверие в независимостта от корупционни влияния на висшите административни длъжности в съдебната власт, включително – на главния прокурор, налага ВСС да полага изключителна активност, за да спре опасните процеси, които ерозират цялостната идея за държавност и причиняват тежки последици за правосъзнанието на гражданите", смята членът на съвета.


Пълния текст на становището четете тук.


Всичко по темата за срещата "Дончев - Цацаров - Гергов" четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK