Лозан Панов: Еквивалент на Гьобелс е Пеевски

Лозан Панов: Еквивалент на Гьобелс е Пеевски

© Анелия НиколоваЛозан Панов, председател на Върховния касационен съд,(ВКС) обяви пред Би Ти Ви, че еквивалентът на Гьобелс (министър на пропагандата и просвещението на Националсоциалистическа Германия - бел. ред.) в България е депутатът от ДПС Делян Пеевски.


Той направи това сравнение в коментар за ситуацията в България, където, по думите му, мафията си има държава. Той илюстрира твърдението си със "странния пърформанс", разиграван преди заседание на Висшия съдебен съвет, при което младежи с маски носят одрани агнешки главички и посочи, че го е страх от безушите на обществото, което не се впечатлява от тази демонстрация.


"Това е подход тип мафия и показва само едно, че мафията си има държава, а не само, че в държавата има мафия", посочи Панов. На въпрос има ли си име мафията той каза, че за него асоциацията е с нацистката държава. "В България имаме своето министерство на народното просвещение и пропагандата по гьобелсов модел, което завоалира недостатъците на управлението и го прави с парите на българския данъкоплатец – медиите на Пеевски, еквивалент на Гьобелс е Пеевски", посочи той. Магистратът допълни, че когато се изобличават недостатъците на властта, цялата машина за лъжи и пропаганда се стоварва върху главата на този, който го прави.
На въпрос каква е връзката между Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров, Панов припомни коментара на Цацаров, че нямало сценаристи, а само изпълнители(коментарът на главния прокурор беше в контекста на негов отговор за срещата му с бизнесмена и издател на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ - бел. ред.). Той призова медиите да намерят кои са сценаристите и кои - изпълнителите. "Там ще се намери връзката между главния прокурор и Пеевски и всички останали, които имат отношение", посочи председателят на ВКС.


"Ние се задоволихме само със самооценката на главния прокурор какво е направил. Той не каза абсолютно нищо, освен че срещата не е била по време на избори. Имаше ли журналисти, които поне тази изпусната реплика да проверят – не, нямаше. Ето защо когато някой говори и разобличава, той е обект и мишена именно на тези медии – медиите на Пеевски", допълни още Панов.


Трудно се работи така, но когато човек отстоява своите принципи няма пречка да го спрат. Знам како ще се излее срещу мен от тези Пеевски медии сега. Това е инструктиране на институциите какво да правят, включително и ВСС. Така Панов отговори на въпрос как се работи при такива отношения в рамките на ВСС.


Според него основната цел на медиите на депутата е да го накарат да мълчи. "Ако спра да говоря, ще съм последния който говори", обяви Панов. Той цитира стиха на Мартин Нимьолер, протестантски богослов в Германия, пастор в протестантската евангелска църква, сред най-известните в Германия противници на нацизма:


Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.
Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.
Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.
Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.
Когато дойдоха за мен - вече нямаше кой да говори (източник - Уикипедия).


Моделът, който същестувва и се възпроизвежда, не показва демокрация, а друга държава, посочи Панов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK