Обвиняеми за трагедията в Хитрино остават само машинистите

Обвиняеми за трагедията в Хитрино остават само машинистите

© Георги КожухаровДвама остават обвиняемите за трагедията на гара Хитрино. Миналия декември там избухнаха вагони-цистерни, при което загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. Наказателна отговорност ще се търси само от двамата машинисти, управлявали първия локомотив на влака - Димитър Михнев и Радослав Петков. Това обяви директорът на националното следствие Евгени Диков, цитиран от БНР.


Той посочи още, че се полагат всички усилия делото да влезе в Шуменския окръжен съд до началото на лятната съдебна ваканция.


Според комплексната съдебна експертиза, основната причина за трагедията е високата скорост на влака, добави Диков, като коментира, че именно затова е имало ограничение на скоростта до 40 км/ч, което машинистите от първия локомотив са нарушили.
"Тази ж.п. линия е строена преди години и се поддържа за нашите условия. Китайски и японски влакове въобще не биха могли да минат по нея и затова и е дадено това ограничения - в гарата да се влиза с 40 километра, а не с 80. Те затова пътуват по двама в първия локомотив. Ако първо лице машинист не забележи сигнала на светофара или другите светлинни сигнали, вторият е длъжен да реагира", обясни той.


Според него може би и рутината им е изиграла лоша шега, защото обикновено са минавали транзит през тази гара.


"Мисля, че няколко седмици преди това имат указания, че на тази гара трябва да спрат и да изчакат пътническия влак. Не им е за пръв път това минаване, но просто най-вероятно, пак казвам, поради рутината, която са имали отпреди, са решили да преминат", допълни Диков.


Експертизата и докладът на транспортното министерство сочат, че причината за дерайлирането на влака е почти два пъти по-високата от разрешената скорост. Последвалата експлозия е следствие от това. Установено е било и че фирмата - собственик на влаковата композиция е осигурявала време за почивка на машинистите и им осигурявала нормални условия на труд.


Директорът на Националната следствена служба коментира делото "Хитрино" преди откриването на първите преки избори за членове на следващия ВСС от професионалната квота. Евгени Диков е единственият кандидат за единствената следователска позиция в съвета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK