Над 70 общински апартамента са продадени във Варна на цени, три пъти под пазарните

Справката, удостоверяваща продажбата на общински жилища на цени, три пъти по-ниски от пазарните

© Дневник

Справката, удостоверяваща продажбата на общински жилища на цени, три пъти по-ниски от пазарнитеСамо за две години – 2015 и 2016, община Варна е продала на цени, над три пъти по-ниски от пазарните, 76 апартамента от фонда си за настаняване на граждани с установени жилищни нужди. Това показва справка, изготвена от администрацията, която "Дневник" получи неофициално.
Продадените апартаменти се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Осемнадесет от продадените жилища се намират в с. "Каменар", където живее голяма ромска общност, а две са в близките до централната част на Варна квартали "Левски" и "Трошево".


Справката показва също, че продадените жилища са с различна квадратура, като най-малките са около 40 кв.м, а най-големите - около 100 кв.м. Средните цени, на които са извършвани сделките, са около 508 лв. на кв.м, или около 254 евро.


В същото време бърз преглед на цените в сайтовете на големите агенции за търговия с недвижими имоти във Варна показва, че пазарът на имотите в посочените райони на града се движи на поне три пъти по-високи стойности.
Според действащите в момента общински наредби право да купи жилището, в което е живял не по-малко от пет години като крайно нуждаещ се, има всеки наемател, отговарящ на няколко условия. Основното сред тях е той да няма друго жилище, недвижим имот или идеална част от тях в страната и да няма задължения към община Варна. Действащият регламент позволява продажбите да стават "на цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите".


Много екзотика


Темата за начините, по които местната администрация се разпорежда с жилищните си имоти, влезе в полезрението на медите през миналата седмица. Повод станаха разкрития за необяснимо ниските наеми, които чиновници плащат, за да живеят в малкия луксозен блок на бул. "Цар Освободител" №88.


Блокът на "Цар Освободител" №88

© Дневник

Блокът на "Цар Освободител" №88


В по-голямата част от апартаментите там са регистрирани служители в различни общински структури. В други (по неизвестни критерии) са настанени работещи в МВР, следователи и прокурори. Седем жилища са отредени за артисти, художници и лекари с принос към качеството на обществения живот във Варна.


Сред най-любопитните случи на настанени в общински ведомствени жилища на бул. "Цар Освободител" №88 е този с Невена Клюнкова. Тя е началник-отдел "Човешки ресурси и вътрешен административен контрол" в общината и обитава апартамент от 104 кв.м. За него плаща месечен наем от 92 лв. Но проверка на "Дневник" показа, че "социалният" размер на този наем може би не е оправдан.


Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания

© Дневник

Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания


Така например според отзив, публикуван в сайта на туристическа компания, през февруари м.г. те са избрали за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан. В текста е отбелязано дори името на хотела - Intercontinental Resort Mauritius.


"Пиша настоящето писмо" да изкажа благодарност за прекрасната емоция, която ни създадохте, гласи отзивът, подписан с имената на Клюнкова. Всичко беше на нивото, което очаквахме – хотела и плажа бяха прекрасни. Храната беше на добро ниво и много разнообразна". (В цитата е запазен оригиналният правопис на отзива).


Хотел Intercontinental Resort Mauritius

© Принтскрийн от интернет

Хотел Intercontinental Resort Mauritius


Според офертите, публикувани на сайта на въпросната туристическа компания, почивка на о. Мавриций със седем нощувки струва от 3378 лв. до 4469 лв. на човек.


...и малко бизнес


До началото на март 2014 г. в общински имот на бул. "Цар Освободител" №88, вх.1, ет. 6 ап. 19 е живяла и Виолета Бошнакова. За нея няма данни да е член на местната администрация или професионален кадър с изключително значение за обществения живот във Варна. Поради изтичането на договора й, но и като отговаряща на всички изисквания в съответните общински наредби, с решение от 8 април 2014 г. на комисия, назначена от кмета на варненския район "Приморски", Бошнакова и членовете на домакинството й са получили нова заповед за настаняване в същия апартамент. Това би трябвало да означава, че тя е "с установени
жилищни нужди".


Протокол от заседание на общинската комисия

© Дневник

Протокол от заседание на общинската комисия


Но според данни в Регистъра на центровете за професионално обучение на същия адрес се намира школа, представлявана от... Виолета Бошнакова. Тя организира курсове по оперативно счетоводство, икономика, мениджмънт, компютърни технологии и др.. Центърът за професионално обучение е дейност на дружеството "Европа 1997", чийто едноличен собственик е 71-годишната Станка Бошнакова.


Виолета Бошнакова

© Публичен профил във Фейсбук

Виолета Бошнакова


Малка грешка с добър резултат


Миналата седмица се оказа, че в категорията "крайно нуждаещ се" е попаднал и зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. Той е настанен във ведомствено жилище от 110 кв.м, за което плаща 87 лв. месечен наем. Формално той има право да живее там като високопоставен член на местната администрация без друго жилище във Варна. Проверка в Имотния регистър обаче показа, че семейството му има добри възможности да поддържа високо качество на живот и да плаща наем на пазарни цени.


Над 70 общински апартамента са продадени във Варна на цени, три пъти под пазарните

© Скрийншот от


Публикация в блога на журналиста Борис Касиков и последвал репортаж на "Нова телевзия" показаха, че в началото на февруари т.г. с решение на Общинския съвет във Варна ведомственият апартамент, в който е настанен Пейчев, е бил прехвърлен във фонда, предназначен за граждани с установени жилищни нужди. Така то вече е можело да бъде продадено на цените, споменати в началото на текста.


Според обясненията на Пейчев прехвърлянето на апартамента му е станало заради грешка на чиновник в общинския съвет и то трябва да бъде отменено по време на първата предстояща сесия на съвета през май.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK