Над 70 общински апартамента са продадени във Варна на цени, три пъти под пазарните

Справката, удостоверяваща продажбата на общински жилища на цени, три пъти по-ниски от пазарните

© Дневник

Справката, удостоверяваща продажбата на общински жилища на цени, три пъти по-ниски от пазарнитеСамо за две години – 2015 и 2016, община Варна е продала на цени, над три пъти по-ниски от пазарните, 76 апартамента от фонда си за настаняване на граждани с установени жилищни нужди. Това показва справка, изготвена от администрацията, която "Дневник" получи неофициално.
Продадените апартаменти се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Осемнадесет от продадените жилища се намират в с. "Каменар", където живее голяма ромска общност, а две са в близките до централната част на Варна квартали "Левски" и "Трошево".


Справката показва също, че продадените жилища са с различна квадратура, като най-малките са около 40 кв.м, а най-големите - около 100 кв.м. Средните цени, на които са извършвани сделките, са около 508 лв. на кв.м, или около 254 евро.


В същото време бърз преглед на цените в сайтовете на големите агенции за търговия с недвижими имоти във Варна показва, че пазарът на имотите в посочените райони на града се движи на поне три пъти по-високи стойности.
Според действащите в момента общински наредби право да купи жилището, в което е живял не по-малко от пет години като крайно нуждаещ се, има всеки наемател, отговарящ на няколко условия. Основното сред тях е той да няма друго жилище, недвижим имот или идеална част от тях в страната и да няма задължения към община Варна. Действащият регламент позволява продажбите да стават "на цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите".


Много екзотика


Темата за начините, по които местната администрация се разпорежда с жилищните си имоти, влезе в полезрението на медите през миналата седмица. Повод станаха разкрития за необяснимо ниските наеми, които чиновници плащат, за да живеят в малкия луксозен блок на бул. "Цар Освободител" №88.


Блокът на "Цар Освободител" №88

© Дневник

Блокът на "Цар Освободител" №88


В по-голямата част от апартаментите там са регистрирани служители в различни общински структури. В други (по неизвестни критерии) са настанени работещи в МВР, следователи и прокурори. Седем жилища са отредени за артисти, художници и лекари с принос към качеството на обществения живот във Варна.


Сред най-любопитните случи на настанени в общински ведомствени жилища на бул. "Цар Освободител" №88 е този с Невена Клюнкова. Тя е началник-отдел "Човешки ресурси и вътрешен административен контрол" в общината и обитава апартамент от 104 кв.м. За него плаща месечен наем от 92 лв. Но проверка на "Дневник" показа, че "социалният" размер на този наем може би не е оправдан.


Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания

© Дневник

Принтскрийн от публикацията на Невена Клюнкова в сайта на туристическа компания


Така например според отзив, публикуван в сайта на туристическа компания, през февруари м.г. те са избрали за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан. В текста е отбелязано дори името на хотела - Intercontinental Resort Mauritius.


"Пиша настоящето писмо" да изкажа благодарност за прекрасната емоция, която ни създадохте, гласи отзивът, подписан с имената на Клюнкова. Всичко беше на нивото, което очаквахме – хотела и плажа бяха прекрасни. Храната беше на добро ниво и много разнообразна". (В цитата е запазен оригиналният правопис на отзива).


Хотел Intercontinental Resort Mauritius

© Принтскрийн от интернет

Хотел Intercontinental Resort Mauritius


Според офертите, публикувани на сайта на въпросната туристическа компания, почивка на о. Мавриций със седем нощувки струва от 3378 лв. до 4469 лв. на човек.


...и малко бизнес


До началото на март 2014 г. в общински имот на бул. "Цар Освободител" №88, вх.1, ет. 6 ап. 19 е живяла и Виолета Бошнакова. За нея няма данни да е член на местната администрация или професионален кадър с изключително значение за обществения живот във Варна. Поради изтичането на договора й, но и като отговаряща на всички изисквания в съответните общински наредби, с решение от 8 април 2014 г. на комисия, назначена от кмета на варненския район "Приморски", Бошнакова и членовете на домакинството й са получили нова заповед за настаняване в същия апартамент. Това би трябвало да означава, че тя е "с установени
жилищни нужди".


Протокол от заседание на общинската комисия

© Дневник

Протокол от заседание на общинската комисия


Но според данни в Регистъра на центровете за професионално обучение на същия адрес се намира школа, представлявана от... Виолета Бошнакова. Тя организира курсове по оперативно счетоводство, икономика, мениджмънт, компютърни технологии и др.. Центърът за професионално обучение е дейност на дружеството "Европа 1997", чийто едноличен собственик е 71-годишната Станка Бошнакова.


Виолета Бошнакова

© Публичен профил във Фейсбук

Виолета Бошнакова


Малка грешка с добър резултат


Миналата седмица се оказа, че в категорията "крайно нуждаещ се" е попаднал и зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев. Той е настанен във ведомствено жилище от 110 кв.м, за което плаща 87 лв. месечен наем. Формално той има право да живее там като високопоставен член на местната администрация без друго жилище във Варна. Проверка в Имотния регистър обаче показа, че семейството му има добри възможности да поддържа високо качество на живот и да плаща наем на пазарни цени.


Над 70 общински апартамента са продадени във Варна на цени, три пъти под пазарните

© Скрийншот от


Публикация в блога на журналиста Борис Касиков и последвал репортаж на "Нова телевзия" показаха, че в началото на февруари т.г. с решение на Общинския съвет във Варна ведомственият апартамент, в който е настанен Пейчев, е бил прехвърлен във фонда, предназначен за граждани с установени жилищни нужди. Така то вече е можело да бъде продадено на цените, споменати в началото на текста.


Според обясненията на Пейчев прехвърлянето на апартамента му е станало заради грешка на чиновник в общинския съвет и то трябва да бъде отменено по време на първата предстояща сесия на съвета през май.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Варненската община е богата община!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Стабилно и гарантирано от герб.
  Ура за Портних и мнозинството в Общ.съвет.

 3. 3 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Малко им е на Варненци, още трябва. Всеки получава управник какъвто заслужава.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 4. 4 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Всички тея боклуци на съд. Веднага.

  Лили
 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Що не се учудвам... мутри и мутренско крадене навсякъде. Ужас...

 6. 6 Профил на Лили
  Лили
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "vladek":

  Ти си си заслужил Боко значи.

  Лили
 7. 7 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2591 Неутрално


  България се тресе от корупция и беззакония . Всеки краде и се облагодетелства съгласно нивото на което се намира в момента - едни крадат милиарди ( КТБ, " Белене ", " Южен поток ), други са по-скромни, съгласни на милиони ( обществени поръчки, пловдивски панаир ), други крадат хиляди, като не забравят да устроят освен себе си, но и родата, ако е възможно . Реформа в правосъдната система няма, няма и лъч в тунела, десетки хиляди българи напускат страната и то във възраст, когато трябва да създават и отглеждат деца . В България остават 2,5 милиона пенсионери и 1 милион неграмотни и мързеливи мургавелци, правителството тегли милиардни кредити, но иначе имаме СТАБИЛНОСТ !!!
  Описания случай във Варна, вероятно може да бъде умножен по 1000 за цялата страна, ако започнат тотални проверки !
  Браво на журналистите - на ход са правораздавателите !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 8. 8 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2195 Весело

  “Тя организира курсове по оперативно счетоводство, икономика, мениджмънт, компютърни технологии и др..”

  Като погледне човек селфито, никак не е трудно да се досети, какво се крие зад това “и др.”

  I Want To Believe
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Чисто по герберски, т. е. мафиотски.

 10. 10 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 866 Весело

  Варненци са си интересни хора🤥🤥🤥!
  То не бяха експериментална зона за финансовите пирамиди; то не е зона за непрекъснато залъгване с нещо!
  Сигурно ще е от девненския въздух, дето го дишат!

  Да разлая троловете!!
 11. 11 Профил на Nothing matters
  Nothing matters
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лили":

  Всички сме си заслужили Боко. И патреотете. И тях сме заслужили. Всичко си е наша вина.

 12. 12 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Дневник, вие поне сте малко бизнес медия! Защо ползвате тези абсолютно неправилни сметки, дори в заглавията? Дръжте малко нивото!

  При сравнение на две цени надолу спрямо базата може да имаме максимум падане един път, защото иначе минаваме в отрицателни стойности! Няма как една цена да е 3 пъти по ниска спрямо базата! Това е математически абсурд! В случая правилното е да се каше, че сделките с имотите са с 0,7 пъти или със 70% по ниски от пазарните!
  В обратна посока нагоре, няма никакъв проблем цените да са в пъти по високи спрямо базата!

 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Стабилно и гарантирано от герб.Ура за Портних и мнозинството в Общ.съвет.
  —цитат от коментар 2 на Лелка


  Градим България, а. Нали така беше?
  Пламен Горанов се самозапали протестирайки точно срещу тази уродлива форма на общинско управление, която за съжаление не свърши с Киро Йорданов.

  По същия начин се управляват всички публични ресурси - само си спомнете колко стадиона и тенискорта се построиха в села с по 150 старци, но без канализация и водопровод.

 14. 14 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 858 Весело

  "Действащия регламент позволява продажбите да стават "на цени не по-ниски от данъчните оценки на имотите"."
  ...............................................................
  Вдигнете данъчните оценки. В Бургас, Момата и ко така ги надуха, че сделки стават на реални, пазарни цени, по-ниски от данъчната оценка :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 15. 15 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лили":

  Всички тея боклуци на съд. Веднага.
  —цитат от коментар 4 на Лили

  ***
  Съд ли?! Съда не върши работа. Спомням си преди години един морски беше побарал тогавашния кмет и сина му и не чакаше съд, ами ги прати на доктор.
  И това ще започне, ако продължават вакханалиите на "властта".
  Начи всеки ден виждаме в тв измъчени хора в безизходица, че няма къде да си скрият главата, а тия, които трябва да решават проблемите им, безчинстват с власт.

 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#8] от "2.5":
  Дали не е "производство, ремонт и търговия с електрокари и мотокари и компоненти за тях," , както пише в търговския регистър?
  javascript:popUp("/Checkups/Verifications/HistoryView.ra?guid=6b3da627-ae74-495f-97d1-799c8a99d384&ident=00060&subDeed=772643");

 17. 17 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо ново. При Тато пак имаше едни "по-равни" хора, които пререждаха останалите и се сдобиваха с жилище. И все бяха приближени на властта.
  Сега е същото, пак този който е близък до властта, пак той урежда себе си, а като гледам снимките, явно урежда и дъщерята и внучката.
  Промяна а ?
  Нищо не се е променило, тези които при Тато се уреждаха, са същите които сега се уреждат. Е, каква промяна е това. А иначе вие си гласувайте и скачайте по площадите.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ето за такива неща трябва да се пише, а не хиляда статии за Евровизия (ако на някого му пука). Пълно беззаконие, направо Дивия запад, става дума не за Варна, а за България. Тези дни, по случайност и като съпътстваща информация стана ясно как България дарява пари на бизнесмени. Първо, административен съд (май Висшия) отсъди, че Домусчиев няма да плаща 50 млн. лева, които дължи по приватизационна сделка поради лоша икономическа конюктура. Т.е. печалбата за "бизнесмена" а всички загуби за държавата. Ако аз взема 20 х. лева от банка дали съдът ще ми ги опрости поради "лоша икономическа конюктура". Банката за развитие (държавна) пък отпуснала на Гергов 60 млн. лв, въпреки че по закон няма право да финансира политически личности. И това е за рефинансиране на стари дългове. Изглежда се подготвя КТБ -2. Като сложим чертата и осредним за една година излиза, че средно около 10 млд. лева изтичат от държавата към "бизнесмени" и партии. И този теч става по-силен с всяка измината година.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ба-а-а-а-си...! И сега, като започнат едни съмнения...! Горкия бате Бойко, трябва да уволнява цялата общинска администрация във Варна, за да разсее всякакви съмнения...! :)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Варна е един затъвщ град, в който корупцията е потресаваща и никой не желау да прави бизнес, зарада ТИМ. Всъщност и да желае, трибуквието го спира по брутален начин. Общината е прогнила от корупция - начело с кмет, гл. архитект и т.н. Направет си експеримент - входирайте проект в съответния отдел (архитектура и градоустройство) и чакайте да видите дали ще ви го "пуснат". А сроковете? Абсурдно понятие за този град.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Заможни хора плащат социални наеми и купуват социални жилища на безценица, санирането на апартаменти по 2К евра квадратния метър е безплатно, но се съфинансира от левчетата на мизерните доходи от северозапада. Каква ли ще е следващата гавра?

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Във Варна ядат рибата от главата.
  Затова всичко е вмирисано там.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 23. 23 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Хора, защо ми слагате минуси? Не мога да повярвам, че има толкова хора с промити от медиите мозъци и без минимални математически познания!
  Това, че медиите масово използват израза с “пъти по малко“ не означава, че той е правилен! Три пъти по малка цена е минус 200%, което е пълен абсурд! Един път е 100% и той има смисъл да се ползва само в положителна посока! Надолу цената може да е по ниска максимум един път или със 100%! В случая става дума за 70% по ниски цени!

 24. 24 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 696 Весело

  ГраБят България стабилно и с видими резултати. Гарантирано от милиционерите. Варненци, Вие си го избрахте...

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 25. 25 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Комунетата са се разпищолили.... НОРМАЛНО за ненормална кочина...

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ал Бънди":
  "Хора, защо ми слагате минуси? "
  Че ти защо пишеш? За плюсчета или защото искаш да кажеш нещо? Искаш всички да те харесват ли? Ти харесваш ли всички в този форум? Не, нали? Ами гордей се с минусите на тези, дето не са ти от кръвната група!

  Мърфи е оптимист!
 27. 27 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Сега да им ги конфискуват и да ги съдят за измама!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 28. 28 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Е па нали за това е борбата на изборите, да се озоват около кокала!
  Иначе, каква е файдата да бъдеш на власт?

 29. 29 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ще се пошуми пошуми и после пак така. с тази власт дето я избрахме промяна не чакайте скоро. жалко за усилията на хората дето се опитват да променят нещо.

 30. 30 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#27] от "today":


  Сега да им ги конфискуват и да ги съдят за измама!
  —цитат от коментар 27 на today


  Кой да ги осъди?
  Вие още ли вярвате, че между ГЕРБ, БСП, ДСБ, АТАКА, всякакви там патриоти, СДС, ДПС, автентично десните и не толкова автентично десните, либералите разни и всякакви измислени там има някаква разлика?
  Всички, които са БИЛИ НА ВЛАСТ в колонията наречена България, са ВИНОВНИ за сегашното състояние!
  ВСИЧКИ !!!
  Та кои от сегашните е различен от тях, та да ги осъди?

 31. 31 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ал Бънди":

  "Три пъти по малка цена е минус 200%, което е пълен абсурд"

  Пълен абсурд е това, което сте написали. Аз съм получил 10 лв., а вие сте поличили два пъти по-малко. Колко пари сте получили вие? Мисля, че това е задача за първи клас (хайде да е втори). И за да не ви мъча много ще ви кажа отговора - вие сте получили пет лева.
  "Три пъти по малка цена е минус 200%, което е пълен абсурд! " Три пъти по-малка цена е една трета от цената.
  Имам един въпрос - къде и кога сте завършили началното си образование ама честно. Поне едно нещо е както трябва - избрали сте си много подходящ псевдоним.

 32. 32 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  Във Варна ядат рибата от главата. Затова всичко е вмирисано там.
  —цитат от коментар 22 на Maiski_17.

  -----------------------------


  Не позна,с главата се пие каса бира...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 33. 33 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1927 Любопитно

  До коментар [#10] от "lone_wolf":


  Варненци са си интересни хора🤥🤥🤥!То не бяха експериментална зона за финансовите пирамиди; то не е зона за непрекъснато залъгване с нещо!Сигурно ще е от девненския въздух, дето го дишат!
  —цитат от коментар 10 на lone_wolf


  Те варненци са като всички останали.
  Аз разлика в София, Пловдив, Бургас, Плевен и всички останали наред не виждам.
  Навсякъде е същото блато!

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Ако още малко се поразтърсите, ще видите същите апартаменти като оферта в Аirbnb на 60 € за вечер в летния сезон.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 35. 35 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Схеми, схеми, схеми, ей това е социална държава!

 36. 36 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Весело

  Въпрос към Спас, данъчна оценка 50000 евра,собственика иска 100000 купувачи 40000, реална сделка на 45000!!! Спасе, обяви реални сделки,а не виртуални които са само в твоята глава...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Кочина, и Варна и Държавата. Затъваме здраво.

 38. 38 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#23] от "Ал Бънди":"Хора, защо ми слагате минуси? "Че ти защо пишеш? За плюсчета или защото искаш да кажеш нещо? Искаш всички да те харесват ли? Ти харесваш ли всички в този форум? Не, нали? Ами гордей се с минусите на тези, дето не са ти от кръвната група!
  —цитат от коментар 26 на султана глаушева


  Има разлика между това да харесваш някакво мнение и да не харесваш и коментар за някаква обективен факт в математиката! Какво означава някой да не харесва коментара, че заглавието математически е некоректно? За него някаква алтернативна математика ли съществува?

 39. 39 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това не е екзотика, а "Партията печели областен град" и "губи Полски Тръмбеш"

  Защото в Полски Тръмбеш няма какво да се заграби така от и за нашите хора.

  Всичко е за продан. Образованието на практика вече е платено. Душите и психиката Ви също. С вас ще работят психолизи.

 40. 40 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ако още малко се поразтърсите, ще видите същите апартаменти като оферта в Аirbnb на 60 € за вечер в летния сезон.
  —цитат от коментар 34 на cinik


  Темата е интересна и мнго сериозна, ама нещо май се пооляхте. Първо Спасов докара цените на варненските имоти до тези в Лондон, сега пък ти. Айде по-сериозно, например дай линк, а?

 41. 41 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#20] от "irons":

  Тези черни комунистически опорки, нали знаеш, че никой не им се връзва?

 42. 42 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#3] от "vladek":Ти си си заслужил Боко значи.
  —цитат от коментар 6 на Лили

  Абе к'во стана с един, дето костоф го командирова в ... Австралия ли беше, Нова Зеландия ли ? ;)
  добрин митефф ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 43. 43 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Кво пищите бе, нали и видния протестър Асан Бояджията се уреди с такова жилище, да не говорим вашия чорбаджия Прокопиев колко държавна собственост прилапа бе пари.

 44. 44 Профил на feb55522997
  feb55522997
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ал Бънди, много си зле с математиката, брат. Ама мнооооого!

 45. 45 Профил на feb55522997
  feb55522997
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Правят каквото си искат. Където има общински жилища, общината отказва да дава пари за ремонт на сградата. Никакви пари за подръжка. В повечето случаи тези жилища приличат на бордеи от средновековието. Другите собственици от етаж. собственост са принудени да заплащат дела и на общинските имоти

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 47. 47 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Общинско обслужване ол инклузив! Халал да ви е!

 48. 48 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Безобразие след безобразие!!!

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Поредната яка далавера с общинско/държавно-обществено /имущество!Някои корумпирани чиновници яко са "напълнили гушата"!

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Как е на Маврици ? Мисля да отскоча, за моя сметка. Община Варна не ме интересува.
  Явно и варненци не ги интересува.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Като сложим чертата и осредним за една година излиза, че средно около 10 млд. лева изтичат от държавата към "бизнесмени" и партии. И този теч става по-силен с всяка измината година.
  —цитат от коментар 18 на grajdanin1


  Преди няколко години и аз направих едни сметки. Сравнявах БВП на човек и средната заплата в различни страни, излизаше че ни крадат с по 10 милиарда годишно. Само съм забравил евро ли беше или лева, май че все пак в евро ги правех сметките. Но определено спокойно могат да вдигнат двойно заплатите и пенсиите ако ни плащаха еквивалентно на БВП.

  Истинският ужас обаче ще настъпи 2020г когато спрат еврофондовете. Тогава ще трябва да наваксват краденето там от нашият джоб. И най-лесният начин е като посегнат на спестяванията с една нова хиперинфлация. 80 милиарда лева спестявания, отдавна им точат зъби.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#20] от "irons":

  Да не би корупцията да е само във Варна? Аз пък си мислех, че източвания тип КТБ или обществени поръчки тип "Братко-Батко", или неизгодни договори като "Белене" се мъдрят в София. С други думи корупцията души цялата страна не само Варна.

 53. 53 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#24] от "Индивидуален паметник на културата":

  А Бойко цяла България! Явно такива ги заслужаваме....

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Въпрос към Спас, данъчна оценка 50000 евра,собственика иска 100000 купувачи 40000, реална сделка на 45000!!! Спасе, обяви реални сделки,а не виртуални които са само в твоята глава...
  —цитат от коментар 36 на Tod


  Хайде малко по-сериозно. В офертите "продава" се дава някаква приблизително пазарно реална цена която ще продаде стоката. Иначе никой няма да я погледне тази оферта и директно ще мине на следващата. Има и прекалено лакоми но те са малцинство и усредняването ги елиминира.

  За София средната цена е 800 евро/кв.м., за Варна като голям курортен град може да се очаква нещо подобно и в никакъв случай 254 евро.

  https://money.bg/property/vizhte-tsenite-na-zhilishtata-vav-vsichki-kvartali-na-sofiya.html

  Има една неясна подробност и тя е, че почти всичките са в циганският квартал а това със сигурност подбива цената. но едва ли чак тройно. Влизало е по-нещо в общинският джоб според мен, да направят справка за начина на живот на съответните чиновници а също и кои са настанявани.

  Въобще плаче си за сериозна журналистическа работа, не с тези дивотии за Евровизия с които ни занимават. И последно, любопитен съм как ще реагира ББ? Много гръмогласно уволнява министри, да го видим тук така ли ще е или ще го замаже?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  ---------------------
  Фред,виж цени продава/купува във Варна,провери за реални сделки...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":---------------------Фред,виж цени продава/купува във Варна,провери за реални сделки...
  —цитат от коментар 56 на Tod


  Ами гледам и ето какво виждам: Варна, кв.Варненчик!, за периода 1.04.2016 до 30.06.2016г ПРОДАДЕНИ 3 апартамента /едностаен, двустаен и 3 стаен/. Цена за кв.м. съответно 430, 533 и 524 евро/кв.м. В същият квартал Варненчик, не центъра и ако си спомняш аз направи уговорката че там цените ще са по-ниски. Както виждаш мнооого далеч от общинските цени 254 евро/кв.м. и то за продадени! апартаменти, не оферти.

  https://www.mirela.bg/index.php?p=stats_form

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  И да продължим с конкретните сметки. В списъкът на продадените общински жилища виждаме 3 по 91.16 кв.м. + мазе 3-4 кв.м. Това очевидно са тристайни апартаменти, в примера който дадох пазарната цена е 524 евро/кв.м. т.е. 1048 лв/кв.м.

  Великодушно опрощаваме мазето и какво получаваме например за Станислав Костадинов: Пазарна цена 91.16*1048= 95535.68 лв. А е купен за 29685.30 лв. "Само" някакви си 3.22 пъти по-евтино. Така че оценките дадени в статията са верни. Интересно от тези "спестени" 65,000 лв колко са влезли в джоба на "правилният" човек?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Сега има информация за Варна, а за колко много градове още информация НЯМА?!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 62. 62 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  варненската община е една крадлива и мизерна община , единствено във Варна можеш да видиш супер луксозни квартали край морето ,с най високо ниво на данъците и без нито една асфалтирана улица ,да не говорим двупосочна ,вече 4 години имам щастието да си имам апартамент във Варна , уникално преживяване ,особено лятото ,когато се затапи пътя за Златните пясъци от колони коли ,ако минеш през кварталите е чудо и приказ ,такива хиндеци и дупки ,макадами ,които няма да видиш в нито едно циганско гето ,където и да е , характерното за община Варна е ,че данъците на данъкоплатците чинно се събират и се крадат на 100% в пред вид ,че предизборно бяха асфалтирани основни булеварди само с държавни пари ,тоест субсидия от общите ни данъци ,пита се къде отиват данъците на живущите в кварталите над морето ,след като години няма нито една улица новоасфалтирана или дори закърпена ,няма сметоизвозване ,защото камиони не могат да влязат в улиците ,не могат да се разминат 2 коли ,няма полиция , няма достъп за линейки , всеки си е преградил с огради и бариери общински улици и няма кой да проверява и глобява и събаря ,абе бедна и нещастна община ,порнография .

 63. 63 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Аз съм получил 10 лв., а вие сте поличили два пъти по-малко. Колко пари сте получили вие? Мисля, че това е задача за първи клас (хайде да е втори). И за да не ви мъча много ще ви кажа отговора - вие сте получили пет лева.
  —цитат от коментар 31 на grajdanin1


  На това му се казва, тъп но спори! 1 път на 10 лева колко е? 10 лева нали? 2 пъти на десет лева колко е? 20 лева, а не 5 лева! Хайде отново във втори клас!

 64. 64 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ал Бънди, много си зле с математиката, брат. Ама мнооооого!
  —цитат от коментар 44 на feb55522997


  Не аз съм зле, а тъпите медии, които наслагат несъществуваща математика и тъпата публика, която не разбира от математика! Три пъти десет лева са 30 лева, а не 3,3 лева! Това е елементарна математика! Един път 10 лева си е 10 лева! Толкова ли е сложно да се разбере?

 65. 65 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  В повредените държави далаверата от властта не е в преследването на невинните, а в закрилата на виновните.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#45] от "feb55522997":

  За да могат тиквочите на Борисов от ПП ГЕРП да ги изкупят на безценица.
  Корупцията при Борисов достигна невиждани досега космически висоти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK