Лозан Панов към президента Радев: Като "арбитър" между властите проверете срещата в ЦУМ (пълен текст)

Председателят на ВКС Лозан Панов

© Анелия Николова

Председателят на ВКС Лозан Панов"Дневник" публикува пълният текст на писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов до президента Румен Радев с искане за специална комисия, която да разследва срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов.


Уважаеми господин Радев,


Съгласно разпоредбата на чл. 92, ал. 1 от Конституцията на Република България президентът е държавен глава, който в качеството си на висш едноличен държавен орган олицетворява единството на нацията и представлява държавата в международните отношения. Правомощията му са уредени в чл. 98 – 101 от основния закон. При реализирането на някои от тях президентът осъществява и регулативни функции по отношение на другите държавни органи.
Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации.


Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение – Решение №25 от 21.XII.1995 г. на Конституционния съд на Република България по конституционно дело №27/95 г., Държавен вестник, бр. 6/96 г.


По този повод се обръщам към Вас с молба да упражните конституционно установените Ви правомощия на държавен глава и да сформирате специална комисия, която да разследва случая със станалата публично известна със закъснение среща на главния прокурор с член на ръководен орган на партия и бизнесмен Георги Гергов и издателя на вестник "Сега" и бизнесмен Сашо Дончев.


Съгласно Конституцията и Закона за съдебната власт главният прокурор притежава изключителни правомощия в сферата на наказателното производство и надзора за законност, като осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.


В централизираната система на прокуратурата всички административни ръководители в прокуратурата са подчинени и се отчитат пред главния прокурор (чл. 136, ал. 4 ЗСВ).


Главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в Република България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава.


Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите, е грубо погазване на закона.


Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики. Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата.


Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм. Именно


на фона на дълбоко подкопаното доверие у българските граждани в наличието на правова държава у нас твърдението, че "съдебната власт е независима и не можем да се месим", изглежда напълно неоснователно.


Една такава стъпка не би могла да противоречи на принципа на разделение на властите и на принципа за независимостта на съдебната власт (чл. 8 и чл. 117, ал. 2 от Конституцията). Едно друго разбиране почива на твърде стеснителното тълкуване на конституционния текст, без да държи сметка, че разпоредбата на чл. 92, ал. 1 от Конституцията гласи: "Президентът е държавен глава. Той олицетворява единството на нацията...". Подобно твърдение би принизило конституционния статус на българския държавен глава и би противоречало на Конституцията. В рамките на правомощията на президента Конституцията му възлага правото и задължението да упражнява и извънконституционна намеса при определени ситуации.


Като орган по назначаването на главния прокурор считам Вашата намеса за много наложителна,


тъй като в настоящата ситуация Вие бихте могли да предотвратите девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата. Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици.


В една такава ситуация Вашата намеса е повече от наложителна. Принципът за разделение на властите според мотивите на Решение №6 от 22.04.1994 г. по к.д. №4 от 1993 г. на Конституционния съд е "метод за оптимално функциониране на върховната държавна власт и средство за предотвратяване на евентуален произвол от страна на другите държавни органи, което рефлектира върху правата на гражданите".


Между властите няма "китайска стена", тъй като те си взаимодействат и са проява на единна държавна власт и суверенитет.


Конструкцията на чл. 92, ал. 1 от КРБ следва исторически установена световна практика, че към конституционния ред на една република принадлежи изборен държавен глава.


Неговият авторитет и компетенции олицетворяват съществуването и единството на държавата и тази негова позиция оправдава той да има функцията по балансиране на политически процеси. В правната теория това положение е известно като "активeн арбитраж" у държавния глава, оприличаван на "четвърта власт". Конституцията на Република България, без изрично да визира "арбитража", който президентът на Републиката има като умиротворител и като балансьор сред трите власти, съдържа това разбиране, но изразено с думите: "олицетворява единството на нацията" посредством предоставените му функции в трите разделени власти.


Приветствам действията на Инспектората към ВСС да започне проверка по казуса, но за съжаление проверката и доказването на фактите, свързани с данни за извършаването на престъпление от страна на главния прокурор, не са в правомощията на главния инспектор. Компетентен орган за това е Прокуратурата на Република България. Няма да коментирам действията на ВСС, свързани с казуса на главния прокурор, защото има събития, които са толкова абсурдни, че човек не бива да ги коментира.


В качеството си на "арбитър" на трите власти Ви моля да предприемете съответните действия за установяване на истината за срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени, за да предотвратим срива на доверието в институциите.


Резултатите от една обективна проверка от напълно независим орган, който стои равноотдалечен от трите власти, каквато е президентската институция, биха били достатъчно основателен повод, ако има данни за извършено престъпление, за сезиране на Прокуратурата и последващи стъпки за охраняване на досъдебното производство от евентуални репресии върху разследващите магистрати от страна на главния прокурор.


И накрая бих искал да добавя, че стойността на предоставените на президента правомощия се проявява в единството с характера на самия президент.


При един слаб като личност президент "силните" правомощия ще бъдат "слаби". И обратното.


При един президент, притежаващ воля и характер, "слабите" правомощия могат да се изпълнят с истинска мощ. Следователно личността на президента неизбежно преминава в предоставените му правомощия, за да им придаде собствените си качества. Известно е, че силата на президентските правомощия е не толкова в самите тях, колкото в морално-политическия и волеви характер на онзи, който ги осъществява.


Дълбоко вярвам, господин президент, в силата на Вашия характер!


В момент когато институционалното доверие в страната е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, Вие като най-висшестоящия и обективен арбитър бихте могли да предотвратите тези негативни последици. Никой от тези, които са поели кръста да участват в управлението на страната, не бива да забравя, че историята ще бъде безпощадна към всички, които отказват да бранят достиженията на демокрацията и правовата държава. Дълбоко вярвам, че с Вас бихме могли да работим заедно за връщането на доверието в институциите.


Дълбоко вярвам и в това, че занапред ще инициирате онези законодателни промени в Конституцията, които да гарантират върховенството на правото и въведат онзи механизъм за контрол на главния прокурор, който занапред да ограничи възможностите за произвол от негова страна.


Молбата ми към Вас ще завърша с една мисъл на великия Уинстън Чърчил: "Отговорността е цената на величието." В очакване на Вашия отговор, господин президент, оставам с уважение.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Навсякъде е пълно с МАСКАРИ. Това го знаят и децата от малкия коментар. До като на такива маскари, не им се продаде цялото имущество на публични търгове, а те не влязат за по 15 години в панделите оправия няма да настъпи.

 2. 2 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 140 Неутрално

  В момент когато институционалното доверие в страната е пред пълен срив, а имиджът на държавата ни е на път да катастрофира, Вие, като най-висшестоящия и обективен арбитър, бихте могли да предотвратите тези негативни последици.
  -----
  Ами имиджът на ВКС тотално катастрофира с това недоразумение начело. "Прекършен човек", така го характеризира Георги Близнашки.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1478 Весело

  "Молбата ми към Вас ще завърша с една мисъл на великия Уинстън Чърчил: "Отговорността е цената на величието". В очакване на Вашия отговор, господин президент, оставам с уважение,”

  “Clash of the Titans” !
  :-)

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Дълбок поклон пред Лозан Панов!
  Тоя човек се бори с зъби и нокти за правова държава. Искрено се надявам, че президента ще разгледа писмото и ще защити държавността, етиката и морала.
  Не може цялата нация да изпитва отвращение към срещата и героите на срещата в ЦУМ, а всички институции да се правят на ударени.
  Г-н Президент, докажете, че сте достоен мъж, а не поредната пионка на мафията и КОЙ!

 5. 5 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Така...
  Преди време аз сякаш бях ЕДИНСТВЕНИЯТ АКАДЕМИЧЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, който се отнесе напълно СЕРИОЗНО към думите на господин КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, че от Лозан Панов ВСИЧКО може се очаква.
  Тези думи можеха да означават за мен, като професионален академичен изследовател, само две неща:
  ПЪРВО - гражданинът ЛОЗАН ПАНОВ е под ПЪЛНИЯТ КОНТРОЛ на неидентифицирани, но мощни социално-политически фактори;
  ВТОРО - гражданинът ЛОЗАН ПАНОВ НЕ Е ПОД РАЦИОНАЛНИЯТ КОНТРОЛ ДОРИ НА САМИЯТ СЕБЕ СИ.
  Заключенията да си прави Президентът, до когото е изпратено това съвършено абсурдно писмо.
  Професор, доктор по философия и доктор на философските науки Здравко Тошев Дунов.

 6. 6 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Напълно подкрепям призива на председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов до президента Румен Радев с искане за специална комисия, която да разследва срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов.

  Дано Президента има топки за разлика от банкянския тюфлек.

  Navigare Necesse Est
 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Ами имиджът на ВКС тотално катастрофира с това недоразумение начело. "Прекършен човек", така го характеризира Георги Близнашки.
  До коментар [#2] от "дуле":

  Ако точно Близнашки ти е реперът, тежко ти и горко! Най-слугинския служебен премиер ще квалифицира единствения, който опитва да разбута бунището на мафията - Лозан Панов!

 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1873 Весело

  хахаха... комуняата у форумо са разтревожни... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9477 Неутрално

  За съжаление това е отчаян зов за помощ. Нещо като последния електромагнитен импулс, изпратен от колабирала звезда преди да се превърне в черна дупка.
  България колабира и се затваря в себе си (в мафиотските структури на "тримата шишковци" по д-р Филипов и Ю. Олеша) подобно на черна дупка. Аз не съм оптимист за бъдещето и...

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1565 Неутрално
  До коментар [#5] от "sokrat41":

  Преди време аз сякаш бях ЕДИНСТВЕНИЯТ АКАДЕМИЧЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, който се отнесе напълно СЕРИОЗНО

  Елейното слово за ББ??!! от вчера или 2006 година!
  Боже опази от близашки писания!
  Професоре, изгори си хабилитацията!!!

 11. 11 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#5] от "sokrat41":
  ++++
  Мисля, че без да имам някакви академични степени успях още преди много време да разбера същността на действията на този магистрат. В интерес на истината преиграва яко и явно му пари под краката. Като на човек с мисия/задачка за изпълнение/.
  Жалко, че някак е загубил способността да прецени как го виждат с подобни изяви другите. Т.е. да бъде обективен. А наглостта да говори от името на всички български граждани е направо симптоматична.
  И затова приемам следното за вярно:
  "ПЪРВО - гражданинът ЛОЗАН ПАНОВ е под ПЪЛНИЯТ КОНТРОЛ на неидентифицирани, но мощни социално-политически фактори;"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 673 Неутрално

  В писмото има силно МОРАЛНО присъствие на Л. Панов, но само толкова. Ако оценим писмото му до президенка като ПРАВНО искане, то е несъстоятелно. Просто защото дори и президентът да смята, че трябва да му отговори с "да", то право на такова "да" конституцията не му дава. Както самият Панов сочи, правомощията на президента са в чл. 98 - 101 от Конституцията и в тях такова нещо като "да сформирате специална комисия, която да разследва случая ..." - просто няма. Проблемът е, че след като нещо липсва в Конституцията, то липсата трябва да се запълни по законодателен път. Иначе казано - връщаме се на до болка познатата ни фраза на И. Татарчев: "Над мен е само Господ!". Печално, но факт - Dura lex, sed lex!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  И Радев каза, ще стане, ама друг път.

 14. 14 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 698 Неутрално

  23.05, 18:30 ч - Марш за европейско правосъдие
  Инициатива "Правосъдие за всеки"

  https://www.facebook.com/PravosadieZaVseki/

  Приятели и съмишленици,
  Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година.
  Имаме Висш съдебен съвет, в чийто символ се превърнаха кървавите агнешки главички - еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията. Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи. Вече имаме и опит за публично заклеймяване и може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на Съда на Прокуроската воля!
  Имаме главен прокурор, който се изявява като самодържец, не дължащ отчет и обяснения никому и за нищо, а моделът „ЦУМ“ явно е новият символ на паралелната власт.
  Имаме и президент, който явно не мисли, че има проблем в сенчестите контакти на висши магистрати и в заплахите към свободни медии!
  До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд. От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!
  Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията и сенките на бившата Държавна сигурност, които вече си присвоиха държавата пряко!
  Ние, от Инициатива „Правосъдие за всеки“, разбираме, че в настоящата ситуация пътят пред нашите идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Несъмнено същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако те засягат интереси на силните на деня.
  Затова призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18.30 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие. На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24-ти май е празникът на писмеността и словото – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!
  Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото. Да потвърдим европейската ни принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!
  Ще обявим допълнително мястото на събиране и маршрута на шествието. Моля, който желае да участва като съоганизатор, да заяви тук включването си като граждански организации в срок до 18.05.2017г.!

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 4620 Неутрално

  А г-н Президентът е длъжен да вземе отношение по казуса инак какво излиза, че Президентът с негов Указ назначава Главен Прокурор но няма правомощия да го оттегли при явни нагли отношения в офиса в ЦУМ не само с Висш партиен функционер на БСП а и с Почетен Консул на Русия във България какъвто е Георги Гергов.
  ===============
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.
  ================

  http://lex.bg/laws/ldoc/1589654529

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 16. 16 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "Alexander97":

  Както се оказах абсолютно прав за Бойко през 2006 година, така съм абсолютно прав и сега. Ако не го спрат, той сам не може, Панов ще бъде съден за тежко нарушаване на Конституцията и законите. Впрочем, това си е негова работа. Аз съм европейски авторитет като изследовател. Казах. Толкова.

 17. 17 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kami":

  Изразявам своите изключителни почитания към Вас. Умът е дарбаа и рядкост. Комуто - толкова. На Вас - колкото сте си пожелали! Чест имам!

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Сега ще си проличи Радев истински генерал ли е!

 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Аз съм европейски авторитет като изследовател. Казах. Толкова.
  —цитат от коментар 16 на sokrat41


  Като си европейски авторитет, не драскай по форуми, а напиши сериозен текст, който изпрати на някои медии. Тогава, ако наистина си авторитет, гласът ти ще се чуе. Авторитетите нямат нужда да казват "Авторитет съм".

  Айде. И аз казах.

 20. 20 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Медиите четат и разбират всяко мое изречение.
  Даже не само медиите.
  Всички, които имат отговорност към своята нация и към своята държава.
  Повече приказки за коментаторите.

 21. 21 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Медиите четат и разбират всяко мое изречение.
  Даже не само медиите.
  Всички, които имат отговорност към своята нация и към своята държава.
  Повече приказки за коментаторите.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#11] от "Kami":"ПЪРВО - гражданинът ЛОЗАН ПАНОВ е под ПЪЛНИЯТ КОНТРОЛ на неидентифицирани, но мощни социално-политически фактори;"
  Напротив, напълно идентифицирани са!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Очаквам с интерес отговора на льотчика на съвсем резонния призив на Лозан Панов! Очаквам и много да се смея, но през сълзи!

 24. 24 Профил на eqy50503529
  eqy50503529
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Въпреки патетиката и силния изказ лицемерието и двойните критерлл ми идват в повече.Никой не е забравил ,че Панов беше на неформално посещение /така да го речем/в една от най-мощните адвокатски кантори,поела защитата на афериста на новото време,Ц Василев.Ако срещата на Цацаров е така дълбоко компрометираща и предизвиква неистова реакция,то тази на Панов защо не е оценена "по достойнство"Възмутих се от грозния театър с агнешките главички и ако усилията потърпевшия и подкрепящите го бяха насочени към разкриване и разобличаване на авторите ,бих ги подкрепила.но този цирк,в който вкарвате институциите и държавата,само рониавторитета,уважението и преди всичко доверието към всички участници в него.

 25. 25 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  А президента ще потърси в Устава какво се прави в такива случаи,ще изчака заповеди "отгоре" и чак тогава ще отговори в писмен вид.
  Жалка картинка. Фуражка има...ама панталон?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 26. 26 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "Няма пречки президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации."
  Това са някакви абсурдни интерпретации на Конституцията от страна на Лозан Панов -Вместо да се занимава с интриги, опитвайки се да вкара Радев в някакви неконституционни схеми, Лозан Панов, като най-високопоствения магистрат в България ( в качеството му на Председател на Върховния касационен съд) може да потърси съдействие от т.н. опозиция във ВСС (Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Соня Найденова и Юлия Ковачева неведнъж са изразявали критично отношение към действията на мнозинството във ВСС). И според Закона за съдебната власт да поиска ( заедно с поне още двама члена на ВСС) оставката на гл. прокурор- на основание уронване престижа на съдебната система. Оттам нататък това се вкарва в дневния ред на ВСС и трябва да се гласува. Разбира се, едва ли мнозинството ще отстрани Цацаров, но все пак той ще бъде първия главен прокурор, влязъл в процедура за импийчмънт. И това ще създаде силен отглас сред магистратите и ще даде психологиче1ски импулс в борбата срещу статуквото.

 27. 27 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Ами имиджът на ВКС тотално катастрофира с това недоразумение начело. "Прекършен човек", така го характеризира Георги Близнашки.
  —цитат от коментар 2 на дуле


  Не мога да го проумея, шефът на БКС иска да принуди президентът да наруши Конституцията?

  И каква "кампания" са му организирали, през ден статии, ама май не хваща дикиш!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 28. 28 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3146 Весело

  До коментар [#27] от "Курт Вонегът":

  Другарю комунист, откога започна да разбираш и от Конституция? Или става дума за димитровската?

  Нямам време да отговарям на агенти на ДС
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах