Обвиненият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

Обвиненият за убийството в Борисовата градина остава в ареста

© Анелия НиколоваСофийският градски съд (СГС) остави в ареста Йоан Матев, който е обвинен в убийството на Георги Игнатов, намерен мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в три дневен срок.


След заседанието адвокатът на обвиняемия - Станислав Гюров, заяви пред журналистите, че не са обсъждали въпроса за обжалване на решението, но най-вероятно ще го направят. В този случай апелативните магистрати ще разгледат казуса на 23 май.


Мотивите на съда да остави Матев в ареста са - обоснованото предположение, че именно Матев е извършителят, не е разколебано; има опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление.
Матев е в ареста от близо два месеца, а на днешното заседание стана известно, че по основното доказателство на прокуратурата по делото - ножът, с който се предполага, че е извършено убийството, няма биологични следи. По тази причина не може да се направи категоричен извод, че Матев е извършил престъплението, както и че с този нож е намушкана жертвата.


Това бе и основната теза на адвоката му - експертизата почива на предположения и не е категорична, каквато по своя характер по принцип може да бъде. Съдия Петър Стоицев обясни, че това прави експертизата косвено доказателство. Разгледана заедно с другите доказателства по делото обаче не разколебава предположението за авторство на деянието.


Съдията посочи и повечето доказателства в разследването до момента, които обосновават оставането в ареста на обвиняемия. Два разговора от телефона на Георги Игнатов до приятелката му - единия в 11 часа 43 минути и 1 секунда, а втория в 11 часа 43 минути и 32 секунди, в който той съобщава, че е намушкан и има нужда от помощ се разбира кога точно е извършено престъплението. Запис от охранителна камера от паркинг, който е срещу сградата на БНР, се вижда момче, което влиза в обхвата ѝ в 11 часа 43 минути и 33 секунди. Комплексна съдебна експертиза по делото показа, че като се отчете посоката на движение на момчето и скоростта му то следва да се е намирало до пейката в минутите на убийството.


Освен това ученици, треньори и преподаватели са разпознали Йоан Матев на записа от камерата, което са заявили в разпити пред разследващите. Те са го познали по множество признаци - височина, телосложение, походка, особен начин на придвижване, дрехите, раницата му и др.


Друго доказателство са данните от мобилния оператор, ползван от обвиняемия. Техническа експертиза е показала, че в 11 часа и 42 минути ползваната от него мобилна клетка е засечена около пейката, където бе намерено тялото на 15-годишното момче.


Същият ден Йоан Матев е разказал пред брат си Марсел Матев, че е намушкал момче в Борисовата градина, на което е искал само да вземе парите. Разказал му и че е хвърлил ножа в близката шахта. Съдията обясни още, че Марсел Матев е бил разпитан по всички процедурни правила като му е било съобщено, че може да не разказва за неща, които биха уличили него или негови близки в извършване на престъпление.


След повече от година и половина след убийството при оглед полицията открива ножа в посочената от брата на обвиняемия шахта.


Все още остава неизвестно, защо полицията не е проверила шахтите в близост до инцидента още през 2015 г.


Намереният нож отговарял на описания от Марсел Матев - назъбен в горната част с черна захватка. Той разказал на разследващите и че брат му е купил ножа от непознат по-рано през годината, а в деня на убийството - 2 юни, Марсел е видял, че брат му го носи в себе си.


В множество показания на съученици на обвиняемия са разказали, че са го видели този ден да влиза в тоалетната на училището, където си съблякъл дрехите и се е миел. Освен това изглеждал силно притеснен. От определението на съдията се разбра отново, че след деня на убийството обвиняемият е променил външния си вид и е изтрил снимките си в социалната мрежа "Фейсбук". По тази причина и съдът прие, че той може да се укрие или да извърши престъпление ако сега го освободи от ареста.


Съдия Петър Стоицев отбеляза, че доказателствата са косвени, но разгледани в съвкупност са достатъчни да се изведе на този етап обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението. Съдията заяви още, че е обясним фактът, че по ножа не са открити биологични следи, защото е престоял в шахтата повече от година и половина.


Повече за аргументите на защитата за промяна на наложената най-тежка мярка за неотклонение и тези на прокуратурата четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK