Частните съдебни изпълнители обвиниха Мая Манолова в популизъм

Преди време омбудсманът Мая Манолова поведе "война" с частните съдебни изпълнители, след множество жалби на граждани до нея. В края на април тя обяви, че е готова с предложения за законодателни промени.

© Надежда Чипева, Капитал

Преди време омбудсманът Мая Манолова поведе "война" с частните съдебни изпълнители, след множество жалби на граждани до нея. В края на април тя обяви, че е готова с предложения за законодателни промени.Запорирането на социални плащания като обезщетения и помощи е чисто законодателен пропуск, а не умишлено действие от страна съдебните изпълнители. Проблемът е в нормативната уредба".


Това заявиха днес от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), информира сайтът defakto.bg.


Преди време омбудсманът Мая Манолова поведе "война" с частните съдебни изпълнители, след множество жалби на граждани до нея. В края на април тя обяви, че е готова с предложения за законодателни промени.
Поводът за съобщението до медиите станаха два внесени в новия парламент проекта за промени в Гражданския процесуален кодекс – от БСП и от "Воля". В голяма част от текстовете те се припокриват, повтаряйки идеите на националния омбудсман Мая Манолова. В проекта на БСП се прави опит и за решение на дългогодишния проблем със запорите по банкови сметки, за които отдавна предупреждават и самите частни изпълнители.


"По закон ЧСИ трябва да запорира сметките на длъжника, за да удовлетвори неговия кредитор. Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му – дали средства са социална помощ, пенсия, трудово възнаграждение или други, попадащи в графата изцяло или частично "несеквестируеми вземания".


Гражданите трябва да знаят, че законът изисква налагането на запор да изпреварва уведомяването им за образуваното изпълнително производство, тъй като длъжникът би могъл да изтегли парите си от банката и кредиторът да не може да се удовлетвори.


Ако се стигне обаче до запор на "защитени" средства като социални помощи и пенсии, длъжникът трябва по най-бързия начин да информира съдебния изпълнител, за да вдигне запора", посочват в съобщението си.


От Камарата на частните изпълнители напомнят, че преди 4 години са предложили банките, които заедно с длъжника са единствените наясно с произхода на сумите да не запорират тези суми като уведомяват за това съдебния изпълнител. Проектотекстът заедно с други предложения е бил внесен от предишното правителство в миналия парламент. Те са били изпратени и на омбудсмана Мая Манолова.


"КЧСИ категорично възразява ЧСИ умишлено и популистки да бъдат обвинявани за проблеми, за които те не само че нямат никаква вина, но точно обратното – от години работят за тяхното нормативно отстраняване", завършват съобщението си от КЧСИ.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  мая че е популист-популист е, ама и вие ЧСИ се си таковали мамата! Маса далавери станаха с ваше съдействие! Да кажете нещо за фалшивите Запис на заповед?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Мая трябва да я тричаме за Костинбродските избори и да я похвалим за съдебните изпълнители

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Все по-често виждам по стълбовете в квартала, залепени жълти обяви, на принтер, за заеми до 5000 лв. дори с лошо кредитно досие и мобилен телефон
  Та се чудя ако имаше полиция, т.е. работеща полиция, това дали щеше да остане ненаказано.
  Ехо Дневник, ето идея за разследваща журналистика, ако ви стиска де.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6668 Неутрално

  Мая-мата е популист голям-това е вярно, най-малкото че тръгна по акъла на Слави за мажоритарния вот, както и за Костинброд.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2258 Любопитно

  емчи нормално, мадам бая годинки мухлясва у парламентата... то остана и сега да разбира какво са гласували

 6. 6 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 276 Гневно

  Браво на Мая Манолова!
  Време е някой да дръзне и да се опълчи на богопомазаните ЧСИ, които колят и бесят.
  След това може да се премине и към банките, които си позволяват да променят договорите с кредитополучателите ЕДНОСТРАННО, разбира се- в интерес на банката.
  А след това и към останалите кръвопийци.

 7. 7 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  "Заради банковата тайна обаче той няма никаква информация какъв е произходът на парите по сметката му "

  Ако имаше наистина банкова тайна, съдия-изпълнителят не трябва да знае, че изобщо има банкови сметки.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  "Ако се стигне обаче до запор на "защитени" средства като социални помощи и пенсии, длъжникът трябва по най-бързия начин да информира съдебния изпълнител, за да вдигне запора", посочват в съобщението си."

  Баси тъпнята! Колко бърз трябва да е длъжникът, че да изпревари бързото производство? Нали, ако длъжникът беше бърз (а в 30% от случаите не знае дори, че е длъжник), нямаше да има изпълнително производство.

  Чудно ми е като запорират социални плащания, що не запорерат и ваучерите за храна, дрехи, гориво или направо въздуха за дишане. Вместо въглеродни квоти ще имаме "частно-съдебно-изпълнителски" квоти - ха някой е вдишнал от тях, ха е починал.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2258 Весело

  Браво на Мая Манолова! Време е някой да дръзне и да се опълчи на богопомазаните
  —цитат от коментар 6 на Mel Vi


  ма как бе, Господарите да не са се затрили нещо хахаха

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Интересно, пропуските в законодателството винаги са в полза на:
  - съдебни изпълнители
  - адвокати
  - монополисти
  - банки
  - депутати
  Много интересно. И никой не се стреми да поправи грешката (или поне 10 години я търпи)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  UNITED EUROPEAN UNION
  ]
  Не е Престъпление Демократизмът.

  пп
  Е га Омбудс Тя и Чси aгит проп Монополизма

 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  И Манолова трябва да оправдава заплатата си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Когато вземаш заем, подписваш договор и се задължаваш да го върнеш. Банката не раздава собствени пари, а парите на вложителите. Знае ли Мая Манолова , колко заеми не се погасяват и остават за отписване от банките. Или колко непогасени суми се продават на фирми, които се занимават със събирането им за по-малко от 1/10 от сумата. Много хубаво,че Мая се застъпва за длъжниците, но същото трябва да прави и за вложителите. Защото банки гърмят от невърнати кредити, не от влогове. Искам да уточня, че нямам банка и нямам никакъв интерес.

 14. 14 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 927 Неутрално

  В този уШким "десен" форум май само мошеници , които не си плащат задълженията си, пишат. Аве "бизнесмени", като не ви плащат доставените стоки/услуги, КАК ще си съберете парите?!? С помощта на мутри с бухалки, или ЧСИ?!?

  Да, кофти е че заради "банковата тайна кои са източниците на парите влизащи в запорирана сметка" запорират и пенции. Явно който е писал законите не е предвидил (умишлено или не) този вариант. Ай' да питам-КОЙ пише законите?!?

  Познавам лично такива проблеми (с мои познати осъдени от "Топлото", и два пъти лично с непочтенни наемодатели, които мислеха че ще минат "метър" с невръщането на депозита за наета квартира, за туй по нататък): Слагат им запор на банковата сметка, и взима 3-4 дена ходене по учреждения да доказват че парите влизащи в сметката са пенсии (там взимат до 30%, па и по малко ако още плащат издръжка на дете). Ама междувременно към месец са без достъп до кинтите-МИЗЕРИЯ!

  Да погледнем другата страна: На що годе порядъчен бизнесман не му плащат в течение на месеци за доставените стоки/услуги (прекупвач/дистрибутор на дребно НЕ ПИЧЕЛИ 50%)! На практика-убиват му бизнеса!

  П.С. Относно "мойте" тарикати, които мислеха че няма да се занимавам с тях, за суми от порядъка на 200 (1/2 наем от съсобственик) и 450 лв:

  -На първият тарикат (монтанско го'уедо) тези 200 лв му струваха към 1200 лв, чрез Държавния Съдия Изпълнител. Адвокатът ми понаду леко свойте хонорари (на съдиите каза "НЕ работя на минимална ставкаа) и мойте 200 лв станаха на към 400. След година и кусур.
  -Вторият път тези 450 лв невърнат депозит струваха на тариката към 2000 лв (с ЧСИ, неговите такси и т.п.) Мойте 450 лв станаха към 600, след 2 г'. И адвокатът облажи.

  Долната чеерта: Плащайте си дълговете!!! И не влизайте в дългове които не може да ги върнете вовреме!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 871 Неутрално

  В случая ЧСИ-тата са прави. Няма как да се види произхода. Банките казват има ли наличност или няма.
  Даже буквална случка - идва писмото от една банка за сметката на една циганорка с наличбост почти 2800 лв. Пляс запора, а след два дена идва тя "Ма децките бе бате! Не може тъй!". Помощник ЧСИ-то прави проверката в ЕСГРАОН, вижда 8 деца и сваля запора. Но една седмица парите са и блокирани... Неприятна работа. Да сте на мястото на ЧСИ какво бихте направили?

 16. 16 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 927 Неутрално

  .... Помощник ЧСИ-то прави проверката в ЕСГРАОН, вижда 8 деца и сваля запора. Но една седмица парите са и блокирани... Неприятна работа. Да сте на мястото на ЧСИ какво бихте направили?
  —цитат от коментар 15 на Федоp Венедиктович Езеpский


  Този помощник ЧСИ заслужава медал! На моите познати им казаха-донеси ни справка от банката че влизащите суми са пенция от НОИ, и справка от НОИ са пенсията ти, и на коя банка я превеждат. Е, взима ден два събиране на справките (в НОИ-и чакане на опашка), и още няколко работни дни до свалянето на запора. Междувременно мобилните оператори спират услугите, при закъсняване над 2 седмици след последния срок за плащане, дебитната карта е невалидна в бакалиите, и заавалиите даянят на заеми от приятели/роднини.
  До коментар [#15] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK