Изложба проследява историята на наборната военна служба в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  Този ''Дълг по задължение'' включва ли хилядите и даже десетки хиляди доброволци - или според организаторите от 1878 г. до 2007 г. българските мъже са служили зорлем ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 679 Неутрално

  На изложбата има ли ползвани 2 месеца без прекъсване партенки, стъкълце за циклене на паркет, парцал за мазане на черните линии с масло, за да са лъскави, затвор на АК47 почистен с пясък за по-бързо, противогаз без клапа и други изобретения на родната казарма?

  The best way to predict the future is to invent it.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Тодор Живков беше свален,но тошовизма още не.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  :)
  А също: цинтари без цинтове, изпомпващи и най-малката влага; Димитровска стая; час по комунистическо възпитание, в който се спеше чудесно, ако не те видят; политически изпит по марск-ленинизъм-тошовизъм; бетонен карцер, в който студът прониква до костния мозък; пити кашкавал от същия вид, които старшината отнасяше вечер у дома си и т.н.

 5. 5 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  “В звук и картина посетителите ще имат възможност да проследят разгорещените дебати “за" и "против" наборната служба и да изградят свое собствено мнение на базата на историческия прочит на темата."

  Според мен е рано за исторически прочит на темата.
  Едва от 10г. нямаме наборна служба, а в периодът след 10/11 до 2007 армията не беше с нищо по-читава отколкото в момента...

  I Want To Believe
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  И непременно: писмо от гаджето, разпечатвано и четено от ВКР-то и после криво-ляво залепено.

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Наборната служба трябва и ще бъде върната, с известни модификации, отговарящи на днешните реалности и нужди на армията ни.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  Списъка с експонати в тоя музей, трябва да е доста голям...! :)
  Всеки, който е преминал през Родната казарма, може да даде много предложения...! :)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 1913 Любопитно

  Много глезльовци в съвременната ни България!
  Що не се скрийте при мама, да не ви занимават с някакви си войнишки изложби?

  [email protected]
 10. 10 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  В мирно време да поддържаш наборна военна служба - безценен "принос" на комунистическа България. И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 11. 11 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Въпреки всички напъни на шапкарите (явни и скрити) това робство, наречено наборна служба, няма как да се върне. При това не само поради политически, но и по чисто икономически причини. Няма как и без това изтънелия бюджет да поеме изхранването, обличането (униформи и обувки), подслона (нужно е да се построят нови казарми), обучението (нужни са пари за оръжие и амуниции, гориво и резервни части) на стотици хиляди млади мъже. Няма как ръста на икономиката да не спадне, ако всички тези стотици хиляди вместо да работят и произвеждат, набиват крак по плацове, стрелят по шпертплатови мишени и лежат по разни кабинети за теоретично обучение. Или след това ще трябва да въвеждаме и задължителните ученически и студентски бригади, за да има кой поне да прибере реколтата?

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 12. 12 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  И още снимки на плъховете в стиловата и как се мият на веднъж 50 чинии от алпака с едно потапяне във вода.

 13. 13 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Много глезльовци в съвременната ни България!Що не се скрийте при мама, да не ви занимават с някакви си войнишки изложби?
  —цитат от коментар 9 на karabastun


  Христо Ботев, Георги Бенковски, Захари Стоянов и още хиляди достойни български мъже са глезльовци, защото не са били в казарма? Не са могли да станат мъже, а?

  Скрий се някъде бе, фатмак!

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3863 Весело

  До коментар [#11] от "100jan":

  Хахаха.... браво, много добре казано! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Една от най-пазените "тайни" от времето на "развития соц" е брутално-уродливото нещо, наречено "наборна военна служба" !!!
  Трябва много и на висок глас да се говори за това !!!
  И тази "изложба" свенливо ще го премълчи ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2830 Разстроено

  Времето прекарано в "родната казарма"-най-безмислените 2 години от живота!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ще взема да се просълзя, особено ако в дебатите нба "живо" ни покажат как псевдо-воеводата развява шкембе в разгорещения спор.
  Не задължителна военна служба ами яко съкращение на щатните началници, които са повече от войниците и не болшинството от тях не стават и за чеп за зеле.

 18. 18 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 573 Неутрално

  В мирно време да поддържаш наборна военна служба - безценен "принос" на комунистическа България. И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.
  —цитат от коментар 10 на Lou

  Последното нещо което искат т.н. от теб шапкари е да се занимават с насила вкарани в казармата малди хора без мотивация и такива, като теб полуграмотни. Къде са тез стотици хиляди млади мъже? Дори когато населението в България беше почти 9милиона нямаше толкова наборници, затова бяха и задръжките по 2-3-4 месеца. Професионалните военни много добре знаят, че наборната армия е едно голямо разхищение на ресурси с почти нулев ефект. Насочи недоволството си към политиците.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3337 Весело

  Шкембелията връща наборната служба, белата златка връща бригадите и социализъмът,дрогаре отново ще се завърне за радост на каскетлиите.

 20. 20 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#11] от "100jan":
  пав
  " стотици хиляди млади мъже" за България ли говорите или за Турция...
  мисля че няколко хилияди млади мъже е по реално число за България (или за Гърция от където съм аз) , Съгласен съм с Вас че една наборна армия струва пари и то много! Храна , обучение , амониции , оборудване... но не мисля че в Израел са тъпи че имат такава (и каква супер армия) ... въпрос ако искаш да си силен или не..
  аз съм служил 23 месеца , било много трудно но ми останаха супер спомени. мисля че всеки млад мъж трябва да има тази привилегия да служи под знамето на родината му.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3863 Весело

  Надявам се през 2107 г. да се направи подобна изложба в НВИМ със заглавие: 100 -на на професионалната българска армия. :)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "odyssey6195":

  Аз също съм служил толкова - 24 месеца, или две години (както казваме в България). И не, не греша с бройката. Наборната служба означава, че всяка година множество млади мъже биват насила вкарвани в нещо като затвор - казарма. Така че няма да са хиляда или две, а стотици, защото всички трябва да преминат. Непрекъснато.

  И хайде не ми давайте за пример Израел! Мога да направя разлика между богата държава, която може да си позволи големи военни разходи, и бедна, която дава по 150 евро пенсия на гражданите си...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "EU defender":

  В охр рота един дебил си беше изтърбушил дихателя и си сипваше в него компот, да похапва докато е на пост.

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1612 Гневно

  Ха-ха ! Тази свиня в министерско кресло не може да се отърси от любимата си комунистическа пропаганда! Идеята на нощта на музеите не е провалени хора да си пробутват тъпанарщините.
  Интересно ми е дали в тази изложба ще покажат онази страна на казармения живот, в която хора като Каракачанов надуват млад войник с компресор?
  Много ще се радвам никой да не стъпи и в този музей и в НИМ. Дано министърът, дето си мисли, че мечтата на хората е да бъдат поздравени от него (на културата) да се осъзнае и бие шута на самообявилия се за професор пияндурник Божидар Димитров.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  имахте ли легло на героя - едно легло в дъното на коридра с портрет над него на някакъв местен бандит "мандраджия" :)

  Birds of a feather flock together.
 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  а колко тежи АК знаеш ли :)

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  това беше за №22 :(

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#22] от "100jan":

  казах ви не е лесно, затова се казва служба а не релаксираща ексурзия :)
  много неща са ни трудни но са ни нужни.Съгласен съмс вас че бедните държави по трудно могат да си позволят армия (след кризата е очевадно в Гърция) , не отричам... но доккато имаме проблеми и мечтатели на отоманска империя , велика Албания и.т.н.т според мене е АБСОЛЮТНО необходима.
  Израел е краен пример като и Коста рика която няма армия ...но Коста рика не е в Балкански полуостров а Израел е заобиколена от врагове...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "odyssey6195":

  Имаме нужда от армия но не можем да си позволим такава която може да се противопостави на военна агресия от Русия или Турция . За това сме в НАТО, не че има 100% гаранция.

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1647 Весело

  До коментар [#25] от "Xumpomo name":

  Е, такова нещо не сме имали! Наистина ли е имало такова легло? А мислех, че съм видял всичко, което можеше да се роди под фуражката на политическия офицер.

 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  До коментар [#25] от "Xumpomo name":

  Героят е винаги в строя.
  ЗКПЧ-тата така го бяха измислили.

 32. 32 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#29] от "Xumpomo name":

  не мисля че Нато ви гарантира особено , никои няма да се бие за тебе , освен и ако има интереси за да го прави.. не викам че е лошо че сте в Нато ... но и днес Русия ви "упрявлява" енергиино... и НАТО не може да прави нищо затова.Турция се намесва в изборите ви и НАТО пък само глега и не му пука... и последно Тръмп кажал че не му пука ако сте бедни или богати (като Германия) а иска 2% разходите от ВБП от всички членове за армията.... греша ли на нещо ли? моля за коментари

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 33. 33 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  За наборна служба си требе "матриал", ато нема. А ако случайно това се случи мъжовете ще бегат от Бг-то още в невръстна възраст ......
  Изобщо министрото си лаже, за да може да крадне......

 34. 34 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1055 Разстроено

  И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.
  —цитат от коментар 10 на Lou
  Повече мъж се става с онождане на повече женски,а броят им,поне в поделенията в които съм отбивал военната си служба беше равен на нула.

 35. 35 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1055 Разстроено

  И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.
  —цитат от коментар 10 на Lou
  Повече мъж се става с онождане на повече женски,а броят им,поне в поделенията в които съм отбивал военната си служба беше равен на нула.

 36. 36 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1055 Разстроено

  И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.
  —цитат от коментар 10 на Lou
  Повече мъж се става с онождане на повече женски,а броят им,поне в поделенията в които съм отбивал военната си служба беше равен на нула.

 37. 37 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 287 Неутрално

  В мирно време да поддържаш наборна военна служба - безценен "принос" на комунистическа България. И да твърдиш, че с чифт миризливи партенки и спане на наряд си "станал повече мъж" - велика мъдрост на комунизма.
  —цитат от коментар 10 на Lou


  Германия без да е във война и без комунисти на власт поддържаше наборната служба в Бундесвера до 2011г.,като имаше смесена система между професионална и наборна армия.

 38. 38 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#37] от "disorg":

  https://en.wikipedia.org/wiki/Military_service #/media/File:Conscription_map_of_the_world.svg

  Birds of a feather flock together.
 39. 39 Профил на xnl19521310
  xnl19521310
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Аз лично съм против задължителна военна служба в мирно време, или във всякакво време всъщност, но много от коментарите не са запознати с реалността.
  В Швейцария има такава задължителна воанна служба в мирно време, и всички я хвалят, че богатите и бедните се запознават там, правят връзки, много нови бизнес компании започват с такива приятелства, всички казват че създава работна етика в по-дивите младежи.

  А Швейцария едва ли някой ще я нарече неуспешна или тоталитарна държава.
  Има си лошо, особено ако държавата е мизерна и няма пари за добри казарми и храна/унивофми/т.н., но си има и преимущества.

 40. 40 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#39] от "xnl19521310":

  Колкото станахме "Швейцария на Балканите", толкова разни агенти ще направят армията ни швейцарска. Ние си знаем. В руския сектор е така: "Хотели как лучше, а получилось как всегда".

  Birds of a feather flock together.
 41. 41 Профил на xnl19521310
  xnl19521310
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хотели как лучше, а получилось как всегда
  —цитат от коментар 40 на Xumpomo name


  Не оправдавам соц реалността, просто подсещам критиците на наборната армия, че не навсякъде това означава търкане на паркет, смяна на керемиди, и спане на студено.
  Самата идея има и добри имплементации, съответно тя не е задължително лоша. А че при нас казармата е било измъчване на младежта да се пречупи, лесно може да се твърди.

 42. 42 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Христо Ботев, Георги Бенковски, Захари Стоянов и още хиляди достойни български мъже са глезльовци, защото не са били в казарма? Не са могли да станат мъже, а?
  —цитат от коментар 13 на 100jan

  Достойни мъже са били, факт. Както е и факт, че Ботев е бил пълен провал като командир на четата,а Бенковски като ръководител на въстанието. Раковски, Левски, Ильо Марков, Караджата, Х.Димитър, Филип Тотьо и още много национал-революционери са минали през легиите. Капитан Петко Киряков е бил слушател във военното училище в Атина и е придобил сериозен опит при гарибалдийците. Военното обучение и опит не са ги направили по-достойни, но със сигурност - по-знаещи и можещи.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7016 Неутрално

  А ще се разбере ли , колко пречупени съдби на войници има, заради издевателствата над тях.

 44. 44 Профил на maugli
  maugli
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Споделям, че наборната военна служба в днешно време е отживелица. Няма как да не се отчита, че голяма част от младите са от цигански произход, а когато служих циганите бяха супер зле. Нито можеха да разберат тактика, нито дисциплина, за хигиена - не говоря, наркотици колкото щеш се внасяха и употребяваха...Ако има техника и обучение положението става още по-трагично (свръзки, въоръжение, КИС...тотално непригодни области за наборници). За какво ни е армия от немотивирани и полуграмотни млади хора? В съвмеренния свят на модерни войни не е това решението. Ако разчитаме това да ни е гаранция за защита от външно нападение си е жива глупост. Но пък е идеално за вътрешнополитическа употреба от националистите.

 45. 45 Профил на Todor Georgiev
  Todor Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първо си спомни кога са живели - в турската казарма ли да ходят войници! До коментар [#13] от "100jan":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK