Съюзът на съдиите към магистрати и граждани: Нека не забравяме разликите между почтено и непочтено

Представляващият Димитър Узунов

© Анелия Николова

Представляващият Димитър УзуновНай-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите - се обърна с писмо към гражданите и магистратите с призив да не се забравя разликата между "добро и зло, морално и неморално, почтено и непочтено, агресивно невежество и аргументирано отстояване на позиция".


Повод за обръщението на организацията не е "конкретно искане към компетентна институция", а апел за припомняне на нормалността.


"Множество случаи ни убедиха, че е напълно безрезултатно отправянето на такива (искания към институции - бел. ред.). То дори и не цели поставянето на значим обществен въпрос на вниманието на компетентната институция. Убедихме се, че и от това няма смисъл, когато обществото не е наложило успешен и ефективен механизъм, по който институцията е длъжна да действа и да се отчита пред същото това общество. Това обръщение цели само едно – припомняне на нормалността с апел да се придържаме към нея", пишат от ССБ.
Според тях за съдържанието на тези базисни понятия "не се спори в нормалната действителност. Само в паралелната реалност им се придава обратен знак като в обърнат наопаки свят". Писмото завършва с цитат: "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита."


От организацията припомнят последните решения на пленума на Висшия съдебен съвет - да порицаят председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и представят фактите по случая.


"Всички решения и начинът на вземането им от Висшия съдебен съвет (ВСС) досега сочат само едно - мнозинството в съвета може да приеме, че черното е бяло. Без аргументи, разбира се. Просто може да го приеме. С бетонирано мнозинство. Но решението няма как обективно да превърне черното в бяло. И едва ли някой освен от мнозинството във ВСС би подложил на съмнение тази проста логика, основана единствено на здравия разум", пишат от ССБ.


Те припомнят и още едно решение от същото заседание от миналата седмица - да се приеме един от предложените от Комисията за атестиране и конкурси варианти за хронограма за предстоящия избор на председател на Върховния административен съд, но с "корекция" относно крайните срокове на представяне на становища и въпроси към кандидатите, публикуването им на сайта на ВСС и изслушването и гласуването на кандидатите.


"В резултат на тази "корекция" кандидатите следва да бъдат изслушани от пленума на ВАС непосредствено след съдебната ваканция, въпросите и становищата към кандидатите ще бъдат обявени два дни преди самия избор, който от своя страна ще се проведе на 11.09.2017 г. – два месеца и десет дни преди изтичане на мандата на сегашния председател на ВАС. Съгласно публично достъпната информация мотиви за така предложената и гласуваната от мнозинството "корекция" не са били обявени", пишат още от ВСС.


"Това са само две от поредицата решения на мнозинството от членове на ВСС, които не съответстват и на минимални изисквания за логичност и последователност. Това мнозинство обаче не се чувства отговорно за тези решения и явно счита, че не дължи отчетност за взимането им. В противен случай нямаше да е неясно коя смислена теза обосновава взимането на тези решения и защо остава неопровергано усещането, че това мнозинство гласува съобразно някакви указания", смятат от организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK