Адвокатската организация ИКАР застана зад искането на проверка на срещата в ЦУМ

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска президентът Румен Радев да създаде специална комисия, която да провери фактите около срещата в ЦУМ

© Юлия Лазарова

Председателят на ВКС Лозан Панов поиска президентът Румен Радев да създаде специална комисия, която да провери фактите около срещата в ЦУМАдвокатската организация ИКАР застана зад искането на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и на члена на Висшия съдебен съвет Калин Калпакчиев за проверка на срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов.


"В условията на добилия популярност като "ЦУМ-гейт" обществен дебат и липсата на адекватна институционална реакция ние, адвокатите от ИКАР, заявяваме, че върховенството на правото е основен принцип, който следва да се прилага и отнася към всяка ситуация и всяко лице, независимо от неговата позиция. Отказът от провеждане на разследване по случая от Висшия орган на съдебната власт – ВСС и персоналните атаки към председателя на ВКС показват по недвусмислен начин, че истината и справедливостта са умишлено поставени в състояние на будна кома", пишат от организацията, която беше създадена преди близо половин година.


От ИКАР смятат, че не могат да останат безучастни,
"когато правото е натикано в ъгъла, а сюжети с агнешки главички в стил "Дон Корлеоне" се разиграват пред вратите на Висшия съдебен съвет"


и остават без каквато и да е институционална реакция.


"Ето защо ИКАР заявява пълна подкрепа и се присъединява към исканията на съдия Калин Калпакчиев, отправени към членовете на прокурорската колегия на ВСС и министъра на правосъдието, да реализират правомощията си по чл. 175, ал. 5 във връзка с чл. 173 от Закона за съдебната власт и чл. 129, ал. 3, т. 5 Конституцията на Република България", пишат от организацията и подкрепят членовете на съдебния съвет, които са т.нар. малцинство там.


"Ние, адвокатите от Инициативния комитет за адвокатска реформа, заставаме недвусмислено и категорично на страната на правото в подкрепа на достойните действия на магистратите


Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов, Юлия Ковачева и всички други, дръзнали да изрекат на глас истинските тежки проблеми на българската съдебна система и да провокират дебат по тях. Призоваваме Висшия адвокатски съвет и всички адвокатски колегии в страната да сторят същото. Българската адвокатура не може повече да си позволи да бъде мълчалив наблюдател на събитията и е време да заеме отново по достоен начин отреденото й по конституция място! Tandem bona causa triumphat!", завършва позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK