Новият стар председател на съда в Хасково: Бих се разболяла, ако работех в средата на съдебния съвет

Миглена Тянкова оглави за втори път Хасковския окръжен съд

© Надежда Чипева

Миглена Тянкова оглави за втори път Хасковския окръжен съдРядко срещано в практиката на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на изслушване за избор на председател на съд да се чуят критики към работата на кадровия орган на Темида. Това се случи по време на избора на единствения кандидат и досегашен председател на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова.


Въпросите към нея бяха като от разнообразен и богат конспект. Въпреки това тя отговори на всички, дори на тези, свързани с оценка на дейността на Висшия съдебен съвет.


С каква оценка по шестобалната система би изразила очакванията си към дейността на ВСС по принцип, не конкретно в този му състав - на този въпрос, зададен от Соня Найденова, Тянкова отговори:
"Смятам, че на този съвет му липсва административен капацитет. Отне му години да влезе в проблемите на отделните съдилища. Беше и свършено много.


Но това, което най-много тежи на всички магистрати в системата, е постоянното противопоставяне между членовете в съвета."


Тя заяви, че няма да даде оценка на свършеното от съвета, защото мандатът му не е приключил. "Има още няколко месеца, могат да се случат много неща. Не е време за оценки", заяви тя. По думите ѝ обаче атмосферата в съвета обезверява колегите им, които не искат да се кандидатират за членове на кадровия орган на Темида. "Ако работя в такава среда, ще се разболея", заключи тя, като няколко пъти се извинява за думите и критиките си.


След уточнението на Найденова, че въпросът е бил общ за нейните очаквания, Тянкова допълни, че


"очакванията са винаги високи, но какво се случва на практика е друга тема".


В крайна сметка кандидатът бе подкрепен единодушно и с 12 гласа "за" и николко "против" тя бе избрана за втори мандат на председателското място в Хасковския окръжен съд. В нейна подкрепа се изказаха и от мнозинството, и от малцинството в съдийската колегия като Милка Итова, Галя Георгиева и Камен Иванов.


Първата заяви, че е впечатлена от представянето на кандидата и че всички трябва да си направят извод за подчертаните от Тянкова междуличностни конфликти в колегията.


Иначе първата част от въпросите бяха съсредоточени върху исканите от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов протоколи от общите събрания по апелативния райони за издигане на общи кандидати на предстоящите избори за нов състав на съвета. Действието от Панов бе прието от мнозинството като недопустим опит за намеса в изборите, без да се разбере как искана информация, дори и "незабавно", се тълкува като намеса. Панов направи това заради съмнения, че се е налагала волята на административните ръководители за издигането на регионални кандидатури. Обяснение по темата, която се разви на предишното заседание на съдийската колегия, четете тук.


От изслушването на Тянкова се разбраха редица интересни неща - служебната кола на предишния председател е навивала по 6000 км на седмица, или за казус с един съдия, който бил вписан като адвокат преди прекратяване на магистратската му длъжност, както и че предишното ръководство на съда не е отказало на нито едно от 650 искания за подслушване.


Откакто тя е поела поста обаче, исканията са спаднали, а над 10% били мотивираните откази.


Обясни и въпроса с адвоката съдия. С протокол от 12 април адвокатската колегия в града вписва като адвокат Недялко Паталов, който е подал молбата за това едва предния ден. Оставка в съда от Паталов е постъпила на 19 април малко преди края на работния ден. Освен това той не е предупредил председателя си Тянкова, че подава оставка, а я е депозирал в деловодството. Тя поясни, че след подаването на оставка адвокатът-съдия е бил изключен от разпределението на делата.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 249 Неутрално
 2. 2 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Затова ВСС е пълен с болни глави.

 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересно изказване и доста деликатен упрек, критика към ВСС. Да се каже, макар и индиректно, че междуличностните отношения във ВСС определят работата му се иска смелост и умение да се изрази собствено мнение, без пряка и атакуема критика. Дамата е дипломатична.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  "В крайна сметка кандидатът бе подкрепен единодушно и с 12 гласа "за" и николко "против" тя бе избрана за втори мандат на председателското място в Хасковския окръжен съд."

  Много рядко единодушие във ВСС

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Интересно. Пример, че здрав съдия ще страни от ВСС и крамолите, но този ВСС няма да го остави да работи на спокойствие.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK