ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Съдебният съвет е проверил 61 публикации за Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Юлия Лазарова

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановКолкото и пъти представляващият Висшият съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, който е известен от разговорите по "Яневагейт" като "човека на Борисов", да повтаря, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов трябва да бъде проверен, няма да промени факта, че това се е случило. Още повече, че той настоява да бъде извършена проверка за снимка, за която вече има решение на етичната комисия към съдийската колегия, че "няма факти и обстоятелства, които да бъде предмет на проверка".


Става въпрос за фотография, разпространена през януари 2016 година


(в разгара на "Яневагейт" и изпратения есемес до Борисов от член на съвета) в сайтове, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, на която се вижда, че Панов е до черен автомобил. Не е известно кога и на кое място е правена снимката и дали Панов слиза или се качва в автомобила. Тя е придружена от публикации, че председателят на Върховния касационен съд е посетил кантората на адвокат Иван Тодоров. Въпреки че в същите тези медии, Тодоров е цитиран, че отрича Панов да е идвал, съветът е сезиран. Проверка започва бързо, още докато съдебният съвет все още не е разделен, и от комисията, оглавявана от Ясен Тодоров (един от членовете на съвета, който публично поиска оставката на Панов). Впоследствие е довършена от етичната комисия на съдийската колегия, която е председателствана от Даниела Костова.
На 27 юни 2016 година комисията решава, че няма факти и обстоятелства, които да проверява. На заседанието присъства и Димитър Узунов.


Въпреки това в сряда пред "Нова Телевизия" представляващият ВСС Димитър Узунов, опонирайки на Калин Калпакчиев, нападна Панов: "Защо не поискате проверка на Лозан Панов за неговото посещение в известна столична адвокатска кантора, то е също толкова компрометиращо" (като срещата на главния прокурор Цацаров с издателя Сашо Дончев и бизнесмена Георги Гергов - бел. ред.)


Общо 61 публикации, предимно в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, са били обект на проверка след сигнали.


Лозан Панов е проверяван и заради публикации с най-разнородни твърдения - като това че е получил поздравителен есемес от адвоката Иван Тодоров за Рождество Христово, за имотите му, за връзките му с политици (преписката за това е била прекратена още от старата комиися), за произнесената от него реч "Не на страха" на тържественото честване на 135-годишнината от създаването на Върховния съд, че съдържала политически елементи, като обвинителният тон за това беше зададен от мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и от самия него.


При проверката не е установено адвокатът Иван Тодоров да е изпращал есемеси на Панов. За речта на Панов пък комисията е заключила, че правото на изразяване на председателя на ВКС не може да бъде ограничавано.


Във връзка с имуществото на Лозан Панов етичната комисия е трябвало да раздели проверката на части, тъй като във всичките проверявани 61 публикации,


се съдържали твърдения от различен характер и срещу много лица - не само срещу Панов, а и срещу председателя на СГС Калоян Топалов,


съдиите Мирослава Тодорова и Нели Куцкова, както и лица извън съдебната власт. Голяма част от сигналите са дошли през Яне Янев, който мина през телевизиите и нападна новия председател на СГС Топалов заради пропадналите съдебни помощници на теста, разпореден от него, сред които и съпругата му Галя Янева.


Лавината от публикации и сигнали е наложила да се отделят в отделна преписка всички срещу Лозан Панов. Един от сигналите срещу него е бил, че "босът на "Сиела" броил един милион за избирането на Панов". Не било посочено на кого "броил". Комичното е, че Лозан Панов беше предложен и избран от тези, които сега го нападат и поощряват сигналите срещу него.


Освен проверките лично срещу Лозан Панов през последната година са правени още десетки проверки на ВКС - за уволнението на служители от администрацията, за работата на Наказателното отделение.


Периодично се претоплят същите публикации представени като сензационни разкрития.


През това време - вече пета година от дейността на този ВСС, нито една проверка по сигнал или публикация за главния прокурор Сотир Цацаров не е направена. Последното предложение - за срещата на Цацаров с издателя Сашо Дончев в частния офис на Гергов беше отхвърлено от пленума на ВСС на 27 април след отказ на главния прокурор да отговори на въпроси за съдържанието на разговора.


Засега срещу Лозан Панов не е извършена проверка единствено на снимката, която Узунов нарече пред Нова тв - "пиянската снимка"- на която според него Панов се е прегърнал с "адвоката на Цветан Василев".


Според Соня Найденова за това има сигнал и той е разпределен и ще бъде извършена проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK