Минималната заплата няма да бъде намалена, увери Владислав Горанов

Минималната заплата няма да бъде намалена, увери Владислав Горанов

© Анелия НиколоваФинансовият министър Владислав Горанов обяви пред "Нова телевизия": "Няма ситуация да бъде намалена минималната работна заплата." Думите му идват само ден след решението на Върховния административен съд (ВАС) да отмени постановлението на Министерския съвет, с което формално бе фиксирана минимална работна заплата от 460 лв., считано от 1 януари 2017 г.


Горанов увери, че решението ще бъде обжалвано, като пред съда ще бъдат представени всички необходими документи, за да не се стига до намаляване на минималните заплати. Според него ВАС ще се съобрази с аргументите на правителството.


По думите му предходният кабинет на Бойко Борисов е допуснал пропуск, за да се получи тази ситуация, като посочи конкретно за виновни администрацията на социалното министерство.
"Те са допуснали процедурна неточност, като не са съгласували решението с тристранния съвет", добави Горанов и уточни, че минималната работна заплата е "единственият инструмент на правителството да притиска пазара на труда".


Според финансовия министър възнагражденията в страната могат да тръгнат нагоре, ако нископлатеният труд продължи своя път на изток. Като пример даде шивашката индустрия.


"Първоначално е имало най-много шивачки във Великобритания. Постепенно тази дейност е започнала да се изнася на изток. Не е ли време нископлатеният труд да продължи да се мести на изток и от България", каза още Горанов.


Той разкри, че около 20% от получаващите инвалидни пенсии използват неистинска или неотговаряща на истината експертиза. По думите му обаче резервите в този сектор не могат да покрият вдигането на всички останали пенсии.


"Несправедливостта да лъжеш системата трябва да бъде спряна", заяви финансовият министър.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  "Не е ли време нископлатения труд да продължи да се мести на изток и от България", каза още Горанов."

  Какво ло мислят източните държави по въпроса? Да не забравяме, че Земята е кръгла. По тази логика, след време най-много шивачки ще има в Калифорния. :)

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4282 Весело

  Е а свършете едно нещо докрай!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Администрацията била виновна?!? Министрите в България за нищо явно не носят отговорност. Актовете на МС се съгласуват от всички министерства първо и второ знаем какъв натиск беше накрая да се приемат такива популистки мерки.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Минималната заплата зависи от производителността на труда.

 5. 5 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  За да няма политически еквилибристики , да направят по часово заплащане. Когато се биеш в гърдите колко много правиш за хората , да ти наврат истината в лицето. Примерно , като дойде на власт беше толкова лева , сега колко е?

  SHADOWS of SOFIA
 6. 6 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Минималната заплата зависи от производителността на труда.
  —цитат от коментар 4 на Cara Mia
  Производителността на труда зависи от "бизнеса" , технологичната база и организацията :-) Който "бизнесмен" е некадърен да осигури поне МРЗ явно не става бизнесмен ... да върви да става аргатин тогава = ЗАКРИВАЙ !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 7. 7 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  брей колко просто било, а производителността на труда от какво зависи? И как се изчислява?

 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Кабинетът,допуснал грешка....
  В този кабинет няма ли хора с определени задължения?И персонална отговорност?

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  "Несправедливостта да лъжеш системата трябва да бъде спряна", заяви финансовият министър.

  Читавата приказка трябва да бъде подкрепена дори когато е казана от нечитав човек.

 10. 10 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Интересно e, дали има роден предприемач, който си е изнесъл бизнеса от България поради високи разходи за работна заплата. Може би пък има някой, който е докарал инженери от Европа, САЩ или Япония, защото няма местни специалисти?

 11. 11 Профил на nrgbg
  nrgbg
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"dark'star"][/quote]

  Мнение, което споделям отдавна. Ако не можеш да осигуриш 460лв заплата, просто не се мъчи, явно не ти се отдава.

  Проблемът е друг- аз знам за няколко предприятия, дето са на минимална -да кажем, че производителността е ниска. НО, возилата и начина на живот на собствениците по никакъв начин не кореспондира с тази ниска производителност, т.е. БГ бизнеса е особено животно.

 12. 12 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Кабинетът,допуснал грешка....В този кабинет няма ли хора с определени задължения?И персонална отговорност?
  —цитат от коментар 8 на xmm


  Мене ми е по-интересно как са успяли да допуснат толкова елементарна "грешка", така де, "процедурен пропуск", при положение, че "процедурата" е безкрайно проста, написана в закон, а не в някой правилник или наредба (не че не са длъжни да познават правилници и наредби), изпълнявана десетки пъти по-рано, написана на чист български език в три прости изречения. Тези "пропуски" винаги пробуждат у мене едно конспиративно мислене, което по принцип ми е чуждо...
  И още, при наличието на съдебно решение, макар и подлежащо на обжалване, при това коректно предвид :процедурния пропуск", тази толкова твърда убеденост на Горанов повдига и основателни съмнения и за независмостта на съда, и за това в изпълнителната власт имат ли го тоя съд за някакъв фактор изобщо... Говорете ми после за правова държава.

 13. 13 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#10] от "gianni":
  Има такива предприемачи...проверете къде се произвежда родния маргарин "Калиакра" и защо се прави там...

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  От статията разбрах, че кабинетът е допуснал грешка и затова тричленният състав справедливо е отменил постановлението...до тук О.К.
  След това прочетох, че видите ли петчленния състав ще бъде убеден че тази грешка не е грешка и предното съдебно решение не е справедливо...е, това не го разбрах!!!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  Съществена част от позицията на Горанов липсва тук.
  "Трябва да има минимална работна заплата. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в сутрешния блок на Нова телевизия.

  "Ако разчитаме само пазарът да определи възнаграждението, е много възможно да напредваме с много бавни темпове. Минималната работна заплата е единственият инструмент на правителството да регулира и да притиска пазара на труда", подчерта Горанов." - https://news.bg/finance/minimalnata-rabotna-zaplata-e-zadalzhitelna-kategorichen-goranov.html

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Productivity–Pay Tracker
  Change 1973–2015:
  Productivity
  +73.4%
  Hourly pay
  +11.1%
  Productivity has grown 6.6x more than pay
  Източник: http://www.epi.org/productivity-pay-gap/

  Всъщност навсякъде по света на работните места се произвежда все повече продукция, като растежа на продуктивността, е значително по-голям от растежа на заплатите. Навсякъде по света чорбаджиите са все по алчни и доят потта на работниците си на макс. Но нашите си чорбаджии, не се задоволяват с пот. Те са вампири и канибали и оголват работниците си до кокал.

  мурзилка
 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#10] от "gianni":


  Интересно e, дали има роден предприемач, който си е изнесъл бизнеса от България поради високи разходи за работна заплата. Може би пък има някой, който е докарал инженери от Европа, САЩ или Япония, защото няма местни специалисти?
  —цитат от коментар 10 на gianni


  Да, има. Имаше една българска фирма, която после VMWare изкупи, която отвори офис във Виетнам. Вероятно поради два фактора - липса на кадри в БГ и високи заплати (още на онзи етап) в България.

 18. 18 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "dark'star":

  Абсолютно вярно !!! Може би , трябва да се създаде критерий за създаване на фирма - можеш ли да подсигуряваш заплати - дерзай , иначе си работи сам колкото и както си искаш !

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маршалов":
  Ама разбира се, Вие сте прав! Основната задача на работодателите е да осигуряват постоянно повишаващи се приходи на работниците. Това трябва да се постига независимо от "грижите" на правителството или конкурентната среда. Последното нещо, което има значение е печалбата. Основната цел на всяко капиталовложение е да се осигурят заплати на работниците и то по-големи заплати за по-малко труд...
  Аман от комуняги...

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маршалов":

  Така е. Но винаги идва момент на корекция на тези, които са се самозабравили.

 21. 21 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#18] от "aboto":
  Абсолютно невярно!
  Живеем в уж свободно общество и след като аз съм решил, че мога да предложа на работниците си Х лева не виждам защо държавата ще се меси в това. В крайна сметка никой не е длъжен да работи за мен ако са му малко тези пари.
  В момента с тази т.н. МРЗ на практика се ограничава ръста на заплатите. Звучи ви невероятно, но е факт. Реално в момента в българия се плаща минимално около 4лв./час. Това е доста над МРЗ, нали. Е, ще попитате защо има хора, дето вземат МРЗ. Ами те не работят по 8 часа. Правилното решение е законодателят да въведе минимално почасово заплащане,примерно 4лв./час.

 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6509 Неутрално

  "Минималната заплата няма да бъде намалена, увери Владислав Горанов"

  Само това оставаше властите да намалят и тази сума, с която едва се свързват двата края

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#18] от "aboto":Абсолютно невярно! Живеем в уж свободно общество и след като аз съм решил, че мога да предложа на работниците си Х лева не виждам защо държавата ще се меси в това. В крайна сметка никой не е длъжен да работи за мен ако са му малко тези пари.В момента с тази т.н. МРЗ на практика се ограничава ръста на заплатите. Звучи ви невероятно, но е факт. Реално в момента в българия се плаща минимално около 4лв./час. Това е доста над МРЗ, нали. Е, ще попитате защо има хора, дето вземат МРЗ. Ами те не работят по 8 часа. Правилното решение е законодателят да въведе минимално почасово заплащане,примерно 4лв./час.
  —цитат от коментар 21 на lz73


  Не те ли е срам да се хвалиш с тия жалки 4 кинта за цял час. Смешник!

  мурзилка
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz73":
  "никой не е длъжен да работи за мен ако са му малко тези пари."

  Позицията Ви в казуса !

  Просто не ми се влиза в обяснителен режим , но просто не съм чувал на този етап почасовото заплащане да е водещо в уговорките за заплата (при постъпване) , и другото е казано от Горанов - единствено МРЗ кара работодателите да правят някакви стъпчици за нейното увеличение .
  Вие , представяте ли си колко работодателя биха дали минимум 720 лв. на месец - сега ?

 26. 26 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Производителността на труда зависи от "бизнеса" , технологичната база и организацията :-) Който "бизнесмен" е некадърен да осигури поне МРЗ явно не става бизнесмен ... да върви да става аргатин тогава = ЗАКРИВАЙ !!!
  [quote#6:"dark'star"][/quote]

  Да де, ама пък самия бизнес на "бизнеса" зависи от много фактори - данъци, админ. тежест, мерки на правителството, свързани с определени региони, субсидии и т.н., обобщени накратко като "бизнес среда", та не са толкова прости нещата.
  Инак евала за замаха, с който изразяваш готовност за решаване на проблемите на бизнесмените!

 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  Приятел работи в цех за алуминиева дограма. В тим с още трима души(има и още няколко такива тима). Произвеждат в даденият ден примерно врати. Всеки от тима се грижи за определяна част от работата по вратата, а после заедно я сглобяват. Нормалната им производителност е 5 врати за час. Няма да обяснявам за цените на материалите и консумативите и амортизацията на инструментите, но печалбата от брой врата, е над 100лв нето за собственика, или грубо сметнато, на час всеки от тима допринася чиста печалба от 125лв. Заплащането им е около 7.14лв на час бруто, заплаща им се за 8 часов работен ден, което предвид че почиват само в неделя, им носи чиста заплата почти 1К(след осигуровки и данъци). На теория заплатата като за страната е около средната, но съотношението между печалбата, която носят на собственика на фирмата и заплащането е огромно. Има няма 17 пъти разлика. В белите държави съотношението между продуктивност и заплащане, е доста по-малко, макар и видно от цитата в по предишният ми коментар и от графиката на линка, от който е цитатът и на запад от нас чорбаджиите да им расте алчността и да расте пропастта между продуктивност и заплати. На графиката се вижда, че вирусът на алчността на чорбаджиите е мутирал някъде около времето на петролната криза през 1974г.

  мурзилка
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8655 Неутрално

  Не е в това работата, а в това, че не се спазват икономическите закони и логиката на възнаграждението на труда. Не може административно да се определят заплати без да се отчита производителност и състояние на икономиката по браншове ,и региони.

 29. 29 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "lz73":

  Имате ли готов пример да ми посочите работодател в България , който осъзнава , че това което е постигнал е на гърба на работещите ЗА НЕГО !

 30. 30 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Здравейте форумци,

  Влади Горанов хомосексуалист ли е?

  Благодаря

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Въпросът с МРЗ може да се реши много лесно = държавата като работодател дава работа на ВСЕКИ желаеш за МРЗ = квалифицира , поддържа млади майки на работа :-) Бизнеса като много иска някого - дава повече и си го взема ... или не дава повече и чака ли чака специалист да падне от небето гладен и готов на всичко за МРЗ. че и за по-малко ... Специалистите не растат по дърветата, десетилетие или две учат, още десетилетие набират опит

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Здравейте форумци,Влади Горанов хомосексуалист ли е?Благодаря
  —цитат от коментар 30 на Юмрукчал  До коментар [#30] от "Юмрукчал":

  Благодаря , че сте сродни души , или благодаря за това ,че не сте ?

 33. 33 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Не те ли е срам да се хвалиш с тия жалки 4 кинта за цял час. Смешник!
  —цитат от коментар 23 на Маршалов  До коментар [#23] от "Маршалов":

  Я пак прочетете какво съм написал...

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#25] от "aboto":

  Позицията ми е ясна за почти всеки, който наема работници.
  Т.н. работна заплата е цената на труда на работника. В момента тя НЕ Е 460лв./месец.
  Ако някога сте плащали заплата щяхте да го знаете. Причината е, че освен тази заплата работодателя дава на работника и едни вноски в НОИ (т.н. осигуровка за сметка на работодателя). Освен това плаща 12 заплати, а работникът работи 11 месеца...
  Та моето становище е, че работодателят трябва да заплаща на работника труда, който е положил по договорена цена. Работодателят НЕ трябва да удържа данъци и осигуровки от работника, а напротив, трябва да му изплати и осигуровките, дето сега са за сметка на чорбаджията...От там нататък държавата да си събира от работниците данъка и работника да си плаща осигуровки. Просто е!

  И като забележка към тия, дето обвързват печалбата от една алуминиева врата със заплатите: каква трябва да е заплатата на оператор на блок в АЕЦ или на общ работник, дето копае изкоп, от който аз ще изкарам примерно 1000лв. на ден?

 35. 35 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":

  "Просто е!"- намекнато отношение (присъщо) !
  "работодателя дава на работника и едни вноски в НОИ"- първо , не винаги , и второ там са данъците за пенсиите на родителите Ви !
  "Освен това плаща 12 заплати, а работникът работи 11 месеца..." - а пък Вие живеете само 2/3 от живота си защото през останалото време спите ...!
  "който е положил по договорена цена" - заплата Бруто , или по часова ставка?
  "трябва да му изплати и осигуровките, дето сега са за сметка на чорбаджията..." - вече стана дума за Бруто заплатата !
  "от който аз ще изкарам примерно 1000лв. на ден?"- само дето Ви , ги изкарват други "Прости"!
  И струва ми се отделяте повече време да мислите , колко МНОГО давате , а по-малко , или никакво , че без хората на които "плащате" , сте НИЩО !!!
  И последно : как бихте плащал на работниците , ако сте в Германия (не говорим за Скандинавия)? Дали там не плащат данъци и нямат празници ?
  Не е ПРОСТО !!!

 36. 36 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#35] от "aboto":
  Ами проверете как е в Германия!
  Или в САЩ...ще останете мноого разочарован. Ще установите, че там е горе-долу както ви го предлагам, т.е. всеки сам носи отговорност за какво да си харчи парите. Задължение на работодателят е да му плати договореното. Това е!
  И ако предлагате да споделя тези 1000 лева с общия работник, дето копае за 50лв. надница на ден, значи имате мислене на изграден комунист. А както знаем единственото, което комунягите знаят за парите е, че искат да ги вземат от другите...
  Продължавайте да плюете чорбаджиите-изедници. Те са виновни за всичко!

 37. 37 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#36] от "lz73":

  Най-добре е преди да натиснете бутона "изпращане" , да си четете написаното !
  Изборите минаха - с провал за поучителите !

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Неутрално

  И едва ли ще бъде увеличена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK