Издателят Манол Пейков е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019"

Издателят Манол Пейков е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019"

© ЛИЧЕН АРХИВИзвестният пловдивски издател Манол Пейков изненадващо е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019", която движи осъществяването на инициативата "Европейска столица на културата". Решението е било взето на заседанието на общинския съвет днес, след като е било вкарано като извънредна точка в дневния ред по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Гошо Къчков, предават Dariknews.bg и "Под тепето".


То е направено след като съветникът от БСП Ангел Иванов изказал съмнения за конфликт на интереси около Пейков - че като управител на голямото пловдивско издателство "Жанет-45" предложил да издаде резултатите от проекта "Махала" - антропологично изследване на ромския квартал Столипиново, което фондацията щяла да финансира с 30 хиляди лева.


Председателят на Управителния съвет на "Пловдив 2019" Кирил Велчев отрекъл това, като казал, че стойността на проекта дори още не е известна. "Печатното издание на проекта "Махала" все още не е остойностено. Нали разбирате, че Манол Пейков като издател можеше да направи това и безвъзмездно", коментира пред медиите Велчев. Въпреки това решението е взето с 44 гласа "за" от 51 члена на Общинския съвет. Кметът на Пловдив Иван Тотев, който също е в УС на фондацията, предложил за по-голяма прозрачност заседанията й да се излъчват онлайн.
Трагична грешка на върха на абсурда -


така самият Манор Пейков коментира изключването си в телефонен разговор с "Дневник". Той обясни, че не е предлагал на управителния съвет да усвоява, а точно обратното - да дари средства за издаването на изследването, тъй според него е важно резултатите му да бъдат видени от повече хора. "Не става дума за конфликт на интереси, а точно обратното - съзвучие. То е като да наричаш нощта ден, черното бяло... Нямам коментар, смятам, че коментарът трябва да дойде от колегите, които познават работата ми", добави той.


Пред "Дневник" творческият директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева категорично отрече Пейков да е предлагал издателството си като бенефициент на проект. Тя посочи, че разходът за този етап от "Махала" нито е одобяван от УС, нито изобщо е известен - Манол Пейков предложил да съдейства с издателския си опит за изчисляването на оптималната цена на изданието. За целта тя е организирала среща между него и авторите на "Махала". "Никога не е ставало дума да получава пари", подчерта Куюмджиева, за която освобождаването му също бе изненада. Думите й подкрепи и друг член на управителния съвет - журналистът Пенка Калинкова, която подчерта, че управителния съвет е гласувал единствено решението за среща. По-късно днес се очаква и официална позиция на фондацията.


Заедно с Пейков от управителния съвет на фондацията днес бе освободена зам.-кметът по културата на Пловдив Амелия Гешева, която пое поста заместник-министър на културата. Пловдивски медии съобщават, че на нейно място - отговарящ за културните мероприятия в града - Иван Тотев е предложил заместник-директорът на ДАИ и бивш кмет по транспорта в града Александър Държиков.


Сътресение след сътресение


"Всяко сътресение и всяка промяна в управителния съвет, който е основният ни орган, забавя работата" - така отвърна тя, запитана как ще се отрази освобождаването на Пейков върху и без това затруднената работа на фондацията. Това е поредна спънка в подготовката на града, който спечели титлата с комбинация от различни проекти и инициативи под мотото "Заедно". Докато "Пловдив 2019" все още чака от държавата основната част от финансирането за осъществяването им, два от знаковите фестивали, които се преместиха в Пловдив заради кандидатурата - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week - обявиха 2017 г. за нулева година. Менажирането на култивирани от граждани и творци места - като "Кино Космос" и центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна", постепенно бива прехвърлено към администрацията и общински структури. От спечелването на титлата през 2019 г. екипът на "Пловдив 2019" претърпя много промени.


Надеждата е в гражданската eнергия, коментира бъдещето на инициативата Пейков, който посочи, че сам няма да търси връщане във фондацията. "Жанет 45" е едно от най-реномираните издателства у нас, обвързвано с популяризацията и успеха на новата българска литература и писатели като Георги Господинов и Милен Русков. Освен издател той е преводач от английски и съсобственик на звукозаписно студио "Пекарната". Той бе сред учредителите на новата партията "Да, България" и на последните парламентарни избори бе кандидат за депутатот едноименната коалиция партии на 16-о място в листата на Пловдив.


По-късно Пейков публикува и позиция в социалните мрежи. "..Предложението за отстраняването ми е направено импромпту, на място, без да е включено предварително в дневния ред, без никакво предварително проучване, без да бъда поканен (аз или някои от присъствалите на заседанието) и изслушан. След което предложението е прогласувано с единодушие. (В интерес на протокола, групата на БСП предварително се е оттеглила от гласуване.)


Отстраняването ми в случая далеч не е най-обезпокоителното нещо. Истински тревожното е, че по всяка вероятност по аналогичен начин -- без предварително проучване, без обмисляне, обсъждане и изслушване на засегнатите -- в същия този парламент се гласуват решения за милиони левове свързани със строителство и инфраструктура, с благоустройство и образование. Другата възможност е някой да е казал на тези хора как да гласуват. Нямам доказателства, че случаят е такъв, и искрено се надявам да не е. Но тази възможност е не по-малко притеснителна", пише той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Е сега целта да разберем дали е земен произходът на ромляните ли е?
  Или са ни ги пратили като представители на друга цивилизация.
  Свръхразвита...

 2. 2 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 549 Любопитно

  за римляните не знам, ама за теб всичко е ясно....
  П.С. Забелязал съм корелация , ама много силна между равнището на материално и интелектуално развитие на даден народ и страна и положението и поведението на ромската и общност . А такива има от Финландия като тръгнеш ,през балтийските държави и Русия та чак доФранция и Испания на юг. Навсякъде има роми, къде повече къде по малко, и при все че навсякъде съхрняват особенностите си и националната си идентичност, никъде не са в толкова отвратително мизерно положение, като в нашето кьоше на Европа.Съответно и поведението и начина им на живот е друго. Може би не само в ромите е причината....!?

 3. 3 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тези "проекти" са 100% корупция. Специално "Жанет-45" са свързани с доста "научни" инициативи от типа джендър, роми и прочие. Пейков обаче е интелигентен човек и си е навлякъл омразата на останалите само защото "усвоява" по-добре.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#2] от "znaesht":

  Верно? Аз пък не знаех.

 5. 5 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Жанет-45" е собственост на една бивша партийна деятелка, започнала бизнес първо с продажба на самоделни иконки - картинка за 2 копейки лепната върху летвичка и продавана за 2 лв. в зората на демокрацията. Това е от нейната автобиография. после който трябва я извикал и и поверил издателство. Забележително е ,че само книги на "Жанет-45" се продават в българските държавни пощи , заедно с хавлиени кърпи и сапунчета.
  Явно са се сблъскали в "усвояването" с друга фирма , нормално за нашите бизнесменски отношения, конкурента просто се вади от играта.

 6. 6 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  да, отстрани е странно. друг е въпросът дали самият Манол е поемал ангажимент на всяка цена резултатите от проекта на фондацията да излизат в "жанет 45", дали е оказвал натиск върху това, каква е регулацията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  не знам не знам но нештата за далаверите които се говори че върти кмета тотьо далаверата са такива че дори само една малка част да са верни то туй несъмнено е най корумпирания кмет в новата история на тоя град. отврат!

 8. 8 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Неутрално

  да,българия в действие....
  заедно с другото чавдарче, дето си бил преместило фестивала заради пловдиска кандидатура за незнам каква си комсомолщина, а не защото му се спря кранчето в столицата.

  мен по-ме притеснява, че няма истински интересни и действени хора и трябва да ги замества такава номенклатура...жалко (за страна с по-висока култура в едно далечно минало).

 9. 9 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако този човечец не беше от нашата партия "Да, България", дали нямаше материалът да е в коренно различен тон, обясняващ за поредната грандиозна далавера и разкриващ връзки между въпросното лице и редица други бизнеси, държавни поръчки и т.н.
  За един приятел питам...

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 10. 10 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#2] от "znaesht":

  Много си знаеш явно.
  Или поне така си мислиш.
  А да знаеш случайно, че са ги гонили от Англия преди векове точно заради подобно поведение. И не само оттам.
  Колкото до това, че тук са в по-мизерно положение, проблемът си е в тях.
  А и това е най-вече в гетата - София, Пловдив, Сливен, Пзарджик.
  Иначе в много от малките градове те са се интегрирали в значителна степен и немалка част работят.
  В София обаче се електорат.
  Само с права.
  И виновни са и политиците, да, но основната вина си е винаги в заадклавиатурното устройство.
  Не в кюмпютъра, бил той български или немски...

 11. 11 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Жанет-45" е собственост на една бивша партийна деятелка, започнала бизнес първо с продажба на самоделни иконки - картинка за 2 копейки лепната върху летвичка и продавана за 2 лв.
  —цитат от коментар 5 на attitude
  Много хора започнаха така, след като "демокрацията" ги остави на улицата. "Жанет-45" обаче бяха интелигентни, работливи и предимно обърнати към реалния пазар. За жалост дойдоха "проектите" и обвързаността с държавни, бюджетни институции и фондации.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Любопитно

  “Докато "Пловдив 2019" все още чака от държавата основната част от финансирането за осъществяването им, два от знаковите фестивали, които се преместиха в Пловдив заради кандидатурата - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week - обявиха 2017 г. за нулева година. "

  Гьотференщината като проява на локален шовинизъм!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Нелогично и жалко е повод за отстраняването на М. Пейков от УС на фондацията да е отпечатването на някаква си книжка с мека подвързия в смешен тираж. Според мене е търсен повод, Няма да се учудя истинската причина да е изпълнението на куп печатни материали, вкл. рекламни, от които Пловдив ще има потребност през 2019 г., а и преди това. Там вече броят и тиражът им ще е сериозен. А един професионалист в УС не би позволил "усвояването" на средствата от правилния човек/компания.
  Сещам се чия майка също притежава издателство... но пък М. Пейков не е кмет, не ли.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#8] от "Бегемот":

  Има интересни и действени хора, но всички ключови постове са окупирани от ''наши хора'' и не се допуска припарването на други. Всеки се е окопал и вкопчил в копанката си и гледа с враждебно подозрение новопоявилите се хора, които не могат да се включат дори и на доброволни начала. Амелия Гешева преди няколко години предизвика скандал с това, че беше разрешила на някакъв местен мафиот да си празнува рождения ден в Античния театър! Тогава тя управляваше Стария град; после стана зам-кмет по културата и вече е зам-министър. Виждаме кой ще я замества - човек с ''голям административен'' опит...в транспорта.

 15. 15 Профил на Шшшт
  Шшшт
  Рейтинг: 681 Гневно

  Манол Пейков е културен, почтен човек, известен с отличната си издателска дейност, с честите си благотворни участия в различни културни и социални форуми, събития и инициативи, с готовността си да открива нови таланти, идеи и хоризонти и да ги защитава с цената на собственото си финансово и друго спокойствие. За който съвсем не е на себе си и не може да дочете материала и/или да го разбере: в кандидатурата на "Пловдив 2019" е включено финансирането на проучване на част от пловдивския живот. Господин Пейков е предложил да издаде на свои разноски резултата от проучването под формата на книга. ПРЕДЛОЖИЛ. НА СВОИ РАЗНОСКИ. Тези, пред които е предложил, са се зарадвали (като ти подаряват, се радваш, ако не си крайно тъп) и са приели. Тези, които после са гласували нещо по повод "рекла-казала", са гласували следното: да се отстрани най-адекватният участник в кандидатурата (спечелила!) "Пловдив 2019", защото е предложил да направи нещо без пари в бъдеще. Немея.

  Прекрасната инициатива за културна столица на Европа предизвика в други градове на други държави великолепни неща - нови театри, концертни зали, възстановяване на градски зони, възникване на фестивали. В Пловдив, благодарение на правителството, което засра финансирането на проекта и ДВЕ ГОДИНИ И ПОЛОВИНА от четири не превежда нужните за правенето на каквото и да било пари, и благодарение на ей такива хора, като тези прекрасни, смислени личности, известни с добрите си дела http://www.plovdiv.bg/ %D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/, ще си направим поредното публично харакири. НИЕ, всички българи, защото Пловдив не е някакво витаещо из космоса независимо от нас случайно стечение на обстоятелствата, а лицето ни пред Европа през 2019-а. И пред нас самите, което е даже по-лошо.

  На Манол Пейков трябва да се изкаже сърдечна признателност, че влага време и ресурс в обща кауза, както и огромно извинение за тази тъпа грешка. Защото ако не е тъпа грешка, е най-гнусното прегрешение срещу културата, Пловдив и България, извършено напоследък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK