Издателят Манол Пейков е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019"

Издателят Манол Пейков е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019"

© ЛИЧЕН АРХИВИзвестният пловдивски издател Манол Пейков изненадващо е освободен от управителния съвет на фондация "Пловдив 2019", която движи осъществяването на инициативата "Европейска столица на културата". Решението е било взето на заседанието на общинския съвет днес, след като е било вкарано като извънредна точка в дневния ред по предложение на общинския съветник от ГЕРБ Гошо Къчков, предават Dariknews.bg и "Под тепето".


То е направено след като съветникът от БСП Ангел Иванов изказал съмнения за конфликт на интереси около Пейков - че като управител на голямото пловдивско издателство "Жанет-45" предложил да издаде резултатите от проекта "Махала" - антропологично изследване на ромския квартал Столипиново, което фондацията щяла да финансира с 30 хиляди лева.


Председателят на Управителния съвет на "Пловдив 2019" Кирил Велчев отрекъл това, като казал, че стойността на проекта дори още не е известна. "Печатното издание на проекта "Махала" все още не е остойностено. Нали разбирате, че Манол Пейков като издател можеше да направи това и безвъзмездно", коментира пред медиите Велчев. Въпреки това решението е взето с 44 гласа "за" от 51 члена на Общинския съвет. Кметът на Пловдив Иван Тотев, който също е в УС на фондацията, предложил за по-голяма прозрачност заседанията й да се излъчват онлайн.
Трагична грешка на върха на абсурда -


така самият Манор Пейков коментира изключването си в телефонен разговор с "Дневник". Той обясни, че не е предлагал на управителния съвет да усвоява, а точно обратното - да дари средства за издаването на изследването, тъй според него е важно резултатите му да бъдат видени от повече хора. "Не става дума за конфликт на интереси, а точно обратното - съзвучие. То е като да наричаш нощта ден, черното бяло... Нямам коментар, смятам, че коментарът трябва да дойде от колегите, които познават работата ми", добави той.


Пред "Дневник" творческият директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева категорично отрече Пейков да е предлагал издателството си като бенефициент на проект. Тя посочи, че разходът за този етап от "Махала" нито е одобяван от УС, нито изобщо е известен - Манол Пейков предложил да съдейства с издателския си опит за изчисляването на оптималната цена на изданието. За целта тя е организирала среща между него и авторите на "Махала". "Никога не е ставало дума да получава пари", подчерта Куюмджиева, за която освобождаването му също бе изненада. Думите й подкрепи и друг член на управителния съвет - журналистът Пенка Калинкова, която подчерта, че управителния съвет е гласувал единствено решението за среща. По-късно днес се очаква и официална позиция на фондацията.


Заедно с Пейков от управителния съвет на фондацията днес бе освободена зам.-кметът по културата на Пловдив Амелия Гешева, която пое поста заместник-министър на културата. Пловдивски медии съобщават, че на нейно място - отговарящ за културните мероприятия в града - Иван Тотев е предложил заместник-директорът на ДАИ и бивш кмет по транспорта в града Александър Държиков.


Сътресение след сътресение


"Всяко сътресение и всяка промяна в управителния съвет, който е основният ни орган, забавя работата" - така отвърна тя, запитана как ще се отрази освобождаването на Пейков върху и без това затруднената работа на фондацията. Това е поредна спънка в подготовката на града, който спечели титлата с комбинация от различни проекти и инициативи под мотото "Заедно". Докато "Пловдив 2019" все още чака от държавата основната част от финансирането за осъществяването им, два от знаковите фестивали, които се преместиха в Пловдив заради кандидатурата - Sofia Design Week и Sofia Architecture Week - обявиха 2017 г. за нулева година. Менажирането на култивирани от граждани и творци места - като "Кино Космос" и центъра за съвременно изкуство "Баня Старинна", постепенно бива прехвърлено към администрацията и общински структури. От спечелването на титлата през 2019 г. екипът на "Пловдив 2019" претърпя много промени.


Надеждата е в гражданската eнергия, коментира бъдещето на инициативата Пейков, който посочи, че сам няма да търси връщане във фондацията. "Жанет 45" е едно от най-реномираните издателства у нас, обвързвано с популяризацията и успеха на новата българска литература и писатели като Георги Господинов и Милен Русков. Освен издател той е преводач от английски и съсобственик на звукозаписно студио "Пекарната". Той бе сред учредителите на новата партията "Да, България" и на последните парламентарни избори бе кандидат за депутатот едноименната коалиция партии на 16-о място в листата на Пловдив.


По-късно Пейков публикува и позиция в социалните мрежи. "..Предложението за отстраняването ми е направено импромпту, на място, без да е включено предварително в дневния ред, без никакво предварително проучване, без да бъда поканен (аз или някои от присъствалите на заседанието) и изслушан. След което предложението е прогласувано с единодушие. (В интерес на протокола, групата на БСП предварително се е оттеглила от гласуване.)


Отстраняването ми в случая далеч не е най-обезпокоителното нещо. Истински тревожното е, че по всяка вероятност по аналогичен начин -- без предварително проучване, без обмисляне, обсъждане и изслушване на засегнатите -- в същия този парламент се гласуват решения за милиони левове свързани със строителство и инфраструктура, с благоустройство и образование. Другата възможност е някой да е казал на тези хора как да гласуват. Нямам доказателства, че случаят е такъв, и искрено се надявам да не е. Но тази възможност е не по-малко притеснителна", пише той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK