Върховният съд отмени Националната здравна карта

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна карта 2016 г.

© Министерство на здравеопазването

Налични болници и лечебни заведения в страната, Национална здравна карта 2016 г.Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени Националната здравна карта. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда в 14-дневен срок.


Документът, който определя потребностите от болнична и извънболнична помощ в различните райони на страната и въз основа на който здравната каса сключва договорите с лечебните заведения, бе въведен от министъра на здравеопазването във втория кабинет на ГЕРБ Петър Москов. Методиката трябваше да влезе в сила от тази година, но беше заобиколена от служебното правителство с успешните преговори и подписване на Национален рамков договор между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.


В края на 2015 г. депутати от БСП, ДПС и БДЦ в 43-ото Народно събрание атакуваха пред Конституционния съд възможността здравната каса да избира партньорите си спрямо потребностите, установени в Националната здравна карта. Съдът не откри противоконституционност на законовите разпоредби. Сега делото във ВАС започна след жалба на Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници в България.
В мотивите си съдът посочва, че решението на Министерския съвет, с което през март миналата година бе приета Националната здравна карта, не е обнародвано в "Държавен вестник". Обнародването е задължително условие за влизане в сила на нормативен административен акт, за какъвто ВАС приема здравната карта.


"Чрез обнародването в "Държавен вестник" нормативният акт се довежда до всеобщо знание и се определя началния момент, от който той произвежда действие. Необнародването е пречка актът да породи предписаните му правни последици, тъй като до публикуването му той не съществува като юридически факт. Това означава, че липсата на този елемент от фактическия състав на издаването на нормативния акт води до опорочаването му до степен на нищожност", се казва в решението на ВАС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK