Манол Пейков за освобождаването си от "Пловдив 2019": Тревожното е, че решенията се взимат без план

Манол Пейков за освобождаването си от "Пловдив 2019": Тревожното е, че решенията се взимат без план

© Цветелина Белутова"Отстраняването ми в случая далеч не е най-обезпокоителното нещо. Истински тревожното е, че по всяка вероятност по аналогичен начин -- без предварително проучване, без обмисляне, обсъждане и изслушване на засегнатите - в същия този парламент се гласуват решения за милиони левове, свързани със строителство и инфраструктура, с благоустройство и образование."


Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" Манол Пейков, който по-рано днес изненадващо бе изключен от управителния съвет на "Пловдив 2019" - фондацията, която подготвя града за Европейска столица на културата през 2019 г. Предложението, вкарано като извънредна точка към дневния ред на днешното заседание на общинския съвет, е подкрепено от 44 членове на 51-местния парламент по информация на сайта "Под тепето".


Направено е от Гошо Къчков (ГЕРБ), след като Ангел Иванов (БСП) изказал опасения за конфликт на интереси около Пейков - че като управител на голямото пловдивско издателство "Жанет-45" предложил да издаде резултатите от проучване, което фондацията щяла да финансира с 30 хиляди лева. Членове на управителния съвет на фондацията опровергаха твърдението, включително и председателят й Кирил Велчев. Естествено че ще защитим Манол Пейков, каза пред "Дневник" членът на УС Пенка Калинкова, която потвърди, че издателят е предложил да помогне за книгата безвъзмездно. Позиция на фондацията се очаква по-късно днес. За освобождаването си Пейков разбра от медиите. Ето неговата позиция:
Скъпи приятели -


Откакто точно в 11:52 тази сутрин ми се обади Ivailo Dernev от "Под тепето", за да ми съобщи, че Общинският съвет единодушно (така каза той) е гласувал отстраняването ми като член на УС на Фондация "Пловдив 2019" заради "конфликт на интереси", получих десетки обаждания от близки и далечни познати, от журналисти, колеги, съмишленици и загрижени граждани, които един през друг изказваха съпричастието и подкрепата си към мен. От четири часа не мога да затворя телефона. Чувствам се като на рождения си ден - обичан, уважаван, зачетен. Смислен.


Благодаря ви!


За по-любопитните от вас - не, в цитирания проект няма никакъв конфликт на интереси. Няма дори и помен от такъв. Нещо повече - има с ъ з в у ч и е на интереси.


Става въпрос за едно изключително интересно антропологично изследване, проведено на територията на "Столипиново" -- най-голямото ромско гето в България (според някои - и в Европа) - от експертен екип под ръководството на Никола Венков, което бе финансирано от Фондацията. Изследването е част от проекта "Махала", един от най-важните (според мен) в цялата апликационна книга, с която Пловдив кандидатства за титлата ЕСК 2019 (и я спечели).


По принцип проучването изследва нагласите на ромите от гетото по различни теми - от чисто житейско-битови до социално-политически. Реализирано е под формата на серия от интервюта - откровени, живи, пулсиращи. Замисълът на изследването е да бъде издадено под формата на англоезична брошура, за да подпомогне чуждестранните партньори, които кандидатстват за осъществяването на проекти на територията на "Столипиново".


Бях толкова въодушевен от изследването, че помолих артистичния директор на Фондацията Svetlana Kuyumdzhieva да ме срещне с екипа, за да дискутираме евентуалното му превръщане в книга. На български език, за българския пазар -- което в проекта не е предвидено. Естествено, с помощта -- творческа, техническа и финансова -- на екипа на Жанет 45.


В края на срещата (която се случи преди няма и две седмици) аз потвърдих желанието си да им помогна да преработим изследването и да го превърнем в книга, а също така -- да издам книгата със собствен ресурс (но не преди началото на 2018-а, защото по проекта има още доста работа). Стиснахме си ръцете и си тръгнахме усмихнати.


Когато на следващото заседание съобщих намерението си на УС, присъстващите го приеха с нескрито задоволство.


Как са чели общинските съветници протокола от въпросното заседание и какви изводи са си направили не зная. Има, обаче, едно много обезпокоително обстоятелство: предложението за отстраняването ми е направено импромпту, на място, без да е включено предварително в дневния ред, без никакво предварително проучване, без да бъда поканен (аз или някои от присъствалите на заседанието) и изслушан. След което предложението е прогласувано с единодушие. (В интерес на протокола, групата на БСП предварително се е оттеглила от гласуване.)


Отстраняването ми в случая далеч не е най-обезпокоителното нещо.


Истински тревожното е, че по всяка вероятност по аналогичен начин -- без предварително проучване, без обмисляне, обсъждане и изслушване на засегнатите -- в същия този парламент се гласуват решения за милиони левове свързани със строителство и инфраструктура, с благоустройство и образование.


Другата възможност е някой да е казал на тези хора как да гласуват. Нямам доказателства, че случаят е такъв, и искрено се надявам да не е. Но тази възможност е не по-малко притеснителна.


Трета възможност в случая, уви, няма.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK