Лозан Панов ще се срещне с Бойко Борисов, за да обсъдят "последните събития"

Премиерът Бойко Борисов ще приеме председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов ще приеме председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановБлизо месец след като в интернет се появи запис с разказа на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев за срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров и бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, единственият, който говори по темата и търси институционално съдействие е председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. След липсата на отговори за срещата, която предизвика поредният разрив в съдебния съвет, председателят на ВКС реши да се обърне и към премиера Бойко Борисов.


По-рано тази седмица той изпрати писмо до президента Румен Радев с искане "като арбитър между трите власти" да сформира комисия, която да разследва фактите. Държавният глава отказа с мотив, че не е "разследващ орган или следовател" и че буди недоумение точно председателят на ВКС да го призовава за действие в разрез с Конституцията.
Така на следващия ден от пресцентъра на съда съобщиха, че по молба на Панов, той ще отиде при премиера Бойко Борисов, за да обсъдят "взаимодействието между трите власти с оглед на последните събития в съдебната система".


Какъв ще е ефектът от срещата?
Едва ли ще промени ситуацията. Единственият коментар на Борисов досега беше в защита на Цацаров, той заяви, че "червени олигарси са скроили капан на главния прокурор". Може би срещата с премиера би имала стряскащ ефект за мнозинството в съдебния съвет, които винаги са показвали, че се съобразяват с Бойко Борисов (преди време станаха на крака при влизането му в заседателната зала на ВСС). Част от членовете му - Ясен Тодоров и Димитър Узунов призовават за проверки и поискаха публично оставката на Панов, а преди две седмици му показаха и жълт картон, като приеха за неприемливо негово поведение. По този начин дадоха сигнал, че може и да се стигне до искане за отстраняване то му. За да бъде освободен такова предложение до президента трябва да отправят 17 члена от съвета.

Кой, как реагира досега?


След писмото на Панов до Румен Радев, реакциите бяха малко и по-скоро без изненади.


Ръководството на прокуратурата излезе със становище, според което писмото на Панов до президента съдържа необективни и несправедливи твърдения. Изявлението на ПРБ е изпълнено с цитати от писмото на Панов до президента, които ръководството на прокуратурата оценява като съзнателно очернящи институцията, представяйки я като повлияна от корупционни практики. Цитирани са и части от евродоклад, които според прокуратурата изразяват похвала за нейната работа.


Новият министър на правосъдието Цецка Цачева също отказа да се намеси. Във вторник заяви пред БНР, че "не би си позволила да се меси в независимата съдебна власт".


Коментарът й е по повод изпратеното от члена на ВСС Калин Калпакчиев миналия петък обширно мотивирано становище по казуса "Цацаров - Дончев - Гергов", до нея - Цачева като правосъден министър, до ВСС и ЕК, в което напомня правомощията на правосъдния министър.Ще произведе ли резултат проверката на Инспектората?


Единствената институция, която се занимава с проверка на срещата е инспекторатът към съдебния съвет. Тя започна след сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ. Те оповестиха, че са сезирали институцията, след като стан известно, че те проверяват. Заключенията биха казали дали има нарушения или не от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, но инспекторатът няма право да наказва или разследва. Тези компетенции са на съдебния съвет, който отказа да се занимава с проверка на фактите и прие версията на Цацаров, че той не е извършил проверка и на прокуратурата.


Кои са неотговорените въпроси?


В целия институционален отпор по темата, увиснали без отговор са и няколко въпроси, станали известни от разказа на издателя Сашо Дончев. А именно:


- Оказвал ли е главният прокурор натиск, свързан с медийно съдържание и собственост и финансиране на политическа сила или използва ли ръководената от него институция за подобно влияние.


- Дали главният прокурор е предупредил Дончев, че е подслушван и на какво основание?. По този повод Дончев изпрати питане до Бюрото за контрол на СРС-та, но оттам заявиха, че проверката все още тече.


- Защо Радев отказва да се срещне със Съюза на издателите? Среща е била поискана още в началото на април, за да бъдат обсъдени "въпросите на свободата на словото и оцеляването на независимите информационни канали".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK