Управителният съвет на "Пловдив 2019" официално опроверга обвиненията срещу Манол Пейков

Управителният съвет на "Пловдив 2019" официално опроверга обвиненията срещу Манол Пейков

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА, КапиталУправителният съвет на фондация "Пловдив 2019", която подготвя града за Европейска столица на културата опроверга общинския съвет за "конфликта на интереси" на члена си, издателя Манол Пейков и настоя за преразглеждане на решението за освобождаването му. Междувременно общинският съветник от БСП Ангел Иванов, повдигнал темата на заседанието на местния парламент, защити действията си в предаването "Денят започва с култура" на БНТ. Според него от протоколите от заседанията на управителния съвет не става ясно, че предложението на Пейков да издаде книга към един от проектите на "Пловдив 2019" е безвъзмездно, а не със средства на фондацията.


Вчера известният издател изненадващо бе изключен от управлението на общинската фондация, след като на заседание на местния парламент съветници от ГЕРБ и БСП изразиха съмнение, че той влязъл конфликт на интереси с желанието си са издаде книжка, финансирана от "Пловдив 2019". Негови колеги от фондацията веднага посочиха, че тъкмо обратното - Пейков е предложил да помогне със свои средства като управител на голямото издателство "Жанет 45".


"Манол Пейков никога и при никакви обстоятелства не се е възползвал,
нито е заявил намерения да се възползва от средства на ОФ "Пловдив 2019" за издаване на каквато и да е книга", пишат членовете на УС Мариана Чолакова, Милена Чакандракова, Любозар Фратев и Пенка Калинкова в позиция от края на вчерашния ден. Под нея липсват подписите на другите двама члена - кмета на Пловдив Иван Тотев и заместника му Стефан Стоянов, и двамата от ГЕРБ. Тотев председателстваше и вчерашното заседание на местния парламент, гласувало отстраняването на Пейков и дори се изказа за повече публичност на срещите на управителния съвет. "Дневник" разбра от останалите членове, че от известно време г-н Тотев и г-н Стоянов не се явяват на тези срещи.


"Два пъти попитах има ли някой в залата, който може да даде отговор на поставените проблеми, но получих пълно мълчание", каза пред БНТ Ангел Иванов за гласуването. Той обаче заяви, че въпреки свидетелствата


няма да предложи преразглеждане на решението,


защото макар и формално, "съмненията за конфлик на интереси" съществували в документите. Още повече, че в залата присъствал изпълнителния директор на фондацията Кирил Велчев (бивш кандидат за районен кмет от ГЕРБ), но не казал нищо.


Самото предложение за изключването на Пейков е направено от съветника Гошо Къчков (ГЕРБ). Велчев опроверга тезата за конфликт на интереси, но пред журналисти след заседанието. А въпреки че сами повдигнаха тезата, от групата на БСП вчера се въздържаха от гласуване. Решението, вкарано като извънредна точка в дневния ред, бе прието с мнозинството на ГЕРБ.


От "Пловдив 2019" обясниха пред "Дневник", че действително става дума за пропуск на протоколчика, но решение за издаване на книга изобщо няма. "На въпросното заседание от 29.03.2017 година УС взе решение със следния текст: "Приема за сведение предоставена информация относно провеждане на антропологично изследване на кв. "Столипиново" и възлага на Манол Пейков да проведе среща с антропологичния екип за изясняване концепцията на книгата". В хода на разискванията по тази точка, УС изрази притеснение от размера на разхода от около 30 000 лева за продължаване на проекта, като все още не е разработен детайлен бюджет и няма изяснена концепция за хартиеното издание. Манол Пейков многократно и категорично заяви, че тъй като проектът "Махала" е един от най-важните в програмата нa Европейска столица на културата, той като издател би застанал зад него и би издал изследването напълно безплатно", свидетелстват те в своята позиция от снощи. "Настояваме за прекратяване на подобен тип инсинуации и омаскаряване на обществения ангажимент на Манол Пейков. Настояваме да се преразгледа Решението на Общинския съвет."


Самият Манол Пейков заяви пред БНТ, че няма да предприема нищо. "Когато имаш съмнения за конфликт на интереси, каниш засегнатите страни, за да ги изслушаш, вместо да гласуваш по точка, вкарана извънредно в дневния ред", посочи издателят.


За да влезе в сила решението на общинския съвет трябва да бъде одобрено от кмета Тотев и областния управител.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK