Лозан Панов: Синдромът "ЦУМ" ще се повтаря, ако няма регламент за отговорността на главния прокурор

Лозан Панов

© Анелия Николова

Лозан ПановСлучаят с ЦУМ е синдром, който ще се повтаря още и още, ако наистина няма законодателни, истински промени в дълбочина, които да регламентират отговорността на главния прокурор." Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира пред "Нова телевизия" защо настоява за дълбока реформа в съдебната система, повод за което бе и срещата му вчера с премиера Бойко Борисов.


Според Панов отказът на Висшия съдебен съвет (ВСС) да започне проверка за срещата между издателя на в. "Сега" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров с посредничеството на бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов е невъзможност и да се състои истински дебат за проблемите в съдебната власт. "Мълчанието на институциите, неглижирането на проблема показва синдром", смята той. Лозан Панов обясни, че дълбочинна правосъдна реформа означава не само разделяне на ВСС на две, а това да стане по начин, по който двете колегии да имат мнозинство, за да могат да взимат сами решения за своето кариерно развитие. Като друга важна тема посочи тази за отговорността на главния прокурор.


"Винаги, когато стане дума за отговорността на главния прокурор, депутатите се отдръпват. Няма значение кой ще е главен прокурор, има свръхправомощия, а липсва наказателна отговорност", посочи той.
На атаките, че има политически амбиции Лозан Панов отговори така: "Аз съм магистрат, съдия, не съм политик, нямам политически амбиции. Пропагандата, насочена в тази посока, цели точно това – да се размият аргументите". От думите му се разбра още, че по време на разговора му с премиера Бойко Борисов вчера е била повдигната "темата с пришиването ми към някого".


"Преди ме пришиваха към Борисов, към ДПС, Радан Кънев, Христо Иванов, Иво Прокопиев. Нека да стане ясно още веднъж – есемесът (показаният от Панов есемес от Борисов, който показа, че някой от ВСС уведомява премиера за дискусиите там) достатъчно показателно демонстрира връзката Борисов-Панов, ако някой е твърдял,ч е такава има. За ДПС - медиите на Пеевски показват красноречиво и доста красиво показват дали такава връзка съществува, или не. Христо Иванов не съм виждал от две години, Иво Прокопиев не го познавам, Иван Костов съм виждал само по телевизията", заяви Лозан Панов. Той коментира и атаките, че говори за реформа на съдебната система, защото се чувства застрашен на поста. Посочи, че за негов "импийчмънт" като председател на ВКС се говори отдавна.


"Без истинска реформа в съдебната система проблемите ще останат и могат да се задълбочат. Аз не съм се родил председател на ВКС, нито искам мандатът ми да бъде увеличаван, така че тази тема за личностно оцеляване звучи крайно непоследователно при условие, че аз самият последователно по отношение на съдебната реформа съм казвал своето мнение от момента, в който съм избран за председател на ВКС", посочи той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK