Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет

Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет

© Георги КожухаровДиректорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков е първият член на бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят". Той бе единствен кандидат за мястото от квотата на следователите в Прокуроската колегия, избран с вота на 296 от 337 гласували.


В процедурата имаха право да се включат 444 негови колеги от цялата страна. Четиридесет и един са избрали да пуснат недействителна бюлетина - знак за неодобрение срещу вот с един кандидат. 62 гласа са пуснати с хартиена бюлетина, а 275 - по електронен път.


Като член на ВСС Диков ще е сред хората, които ще изберат нов директор за овакантеното от него място в следствената служба.


Миналата седмица бе поставено началото на поредицата от шест съботи, през които ще се изберат членове на съдебния съвет от професионалната квота на магистратите. Общото събрание на следователите миналата събота бе за определяне на изборни комисии и за задаване на въпроси към кандидата, а днес се проведе самото гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK