Над 400 кг хероин са задържани в български тир на Видин - Калафат

Над 400 кг хероин са задържани в български тир на Видин - Калафат

© МВРИзбори 2022

Митническите служители на граничния пункт Видин – Калафат са задържали 423 кг хероин. Наркотикът е намерен в тир със софийска регистрация, превозвал теракотени плочки от България за Холандия, съобщи директорът на Агенция "Митници" Георги Костов, цитиран от "Фокус", на съвместен брифинг с главния прокурор Сотир Цацаров и главния секретар на МВР Младен Маринов. Хероинът е задържан в събота сутринта. По думите на главния прокурор това е най-голямото количество наркотик, разкривано досега в превозно средство на българска територия.


"Колегите извършват анализ на транспортните документи и установяват, че изпращачът е непозната фирма, а получателят на плочките в Холандия е фирма с предполагаема дейност, свързана с хранителните продукти", обясни Костов. Той разказа, че след разпечатване на един от палетите митничарите са усетили миризма на оцетна киселина, което ги усъмнява, че може да става въпрос за наркотици.


"Общо са иззети 400 пакета по 1055 грама - общото тегло на иззетото наркотично вещество е 423.222 кг", заяви директорът на Агенция "Митници". Според първоначалната оценка откритият хероин е с много висока чистота - към 70%, а прогнозната цена по разценка на съдебната система е 63.484 млн. лева.
По думите на Костов няколко часа след намирането на хероина


разследващите са установили и задържали изпращача.


"Успяхме да установим склада, където е претоварена стоката, и да задържим изпращача, който е организирал претоварването и изпращането й към крайната дестинация", обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Над 400 кг хероин са задържани в български тир на Видин - Калафат

© МВР


Той разказа, че наркотикът е бил внесен в България от Турция на 17 май с влекач и ремарке с иранска регистрация, след което е бил пренатоварен. Схемата е целяла да се прекъсне връзката с Иран, тъй като тя е рискова държава по отношение на стоки и товари към Западна Европа.


Задържан е изпращачът. Издирва се съпругата му, която е собственик на управлявано от него дружество със седалище в София. "Лицето е 43-годишен български гражданин и има криминални регистрации, но те не са по линия на наркотрафик и разпространение на наркотични вещества", обясни Маринов.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK