Филип Гунев: По-малко областни дирекции на МВР ще доведе до повече полицейски щатове

Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи.

© Надежда Чипева, Капитал

Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи.Намаляване на областните дирекции на МВР от 28 до 10-15 би било реална реформа в администрацията във вътрешното ведомство, която ще даде възможност за увеличаване на полицейския щат, до по-добри заплати и повече мотивация на полицейските служители. Подобна реформа би намалила и възможностите за оказване на нерегламентирано влияние по места, но липсва политическа визия и мандат за такава съществена промяна.


Това заявява бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в интервю за "Медиапул".


Гунев разказва за свой разговор с вътрешния министър на Словакия, където е направена подобна реформа с намаляване на областните им дирекции. Такава промяна е направила и НАП, а в МВР се е случило само за "Гранична полиция".
По думите на бившия зам.-министър с този бюджет МВР не може да назначи повече полицаи, а дори и да го направи, те не могат да започнат работа веднага.


Казва, че обществото се фокусира в големия бюджет на вътрешното министерство - над 1 млрд. лв., но припомня, че половината от тези пари отиват в НОИ за осигуровки. Гунев разказва и за увеличението на бюджета на силовото ведомство в края на миналата година с 100 млн. лв., които обаче са отишли в НОИ.


Същото мнение споделиха преди време от най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР). Повече четете тук.


Гунев предупреждава, че заплатите в системата на МВР са изключително неадекватни на фона на пазара на работната ръка.


Той споделя мнението на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, че административната реформа в МВР е довела до недомислица и разлика в заплащането в системата. "Промяна на заплатите на чиновниците в София нямаше, но промяна имаше за тези в страната. Грешката беше заложена в закона. В него бе записано, че когато се променят заплати в системата, те няма как да бъдат намалявани под вече достигнатите нива. Идеята бе да няма ощетени. Да, но това добро намерение не бе съобразено с факта, че към заплатите има надбавки и на много хора заплатите ще се увеличат. Но не заплатите на всички. Така се стигна и до неравенство. Сега единственото решение е да се увеличат заплатите и на останалите", казва Гунев.


Бившият зам.-министър прави и сметка на заплатите - 900 млн. лв. от бюджета на МВР отива за възнаграждения, ако те се разделят на заетия щат, който е 45 хил. души, това прави по 2 хил. лв. на човек.


"Ако полицаите вземаха по 2000 лв., вярвайте ми, те щяха да бъдат супермотивирани да работят. Истината е, че получават двойно по-малко - 1000 лв. Другата половина отива за пенсионното осигуряване",


разказва Гунев.


Допълва, че "В МВР има много категории служители, които са толкова недоплатени, че е трудно да очакваш от тях да си вършат работата. Ако един млад катаджия започва с 600 - 700 лв. в София, това е заплата, която го задължава да живее при родителите си. Човек не може да се издържа сам в столицата с тези пари. Може би в някои от по-малките населени места заплатите в МВР да осигуряват един приличен доход, но в София това не е така. Ще ви дам и друг пример - IT специалистите получават, колкото полицаите. Тяхната кариера в министерството също започва с 600 - 700 лв. заплата. Сравнете това със свободния пазар на такива специалисти. Бездната е в пъти", коментира Гунев.


Той обяснява и че почти няма разлика в заплатите на обикновените служители и началниците на отдели и сектори, което демотивира кариерното израстване.


Гунев казва още, че кадровият недостиг е изцяло бюджетно обоснован. По думите му, ако някой даде допълнителни пари, ще могат да се назначат нови хора, но те не могат да започнат работа веднага. Причината е в ограничения капацитет на Академията на МВР. Тя обучава около 1000 души на година, на колкото се равнява текучеството на служители в системата след напускане и пенсиониране. "Ако някой иска да назначи 4000 души, те трябва да бъдат обучени. Това изисква извънредната мярка да се увеличи капацитетът на Академията на МВР - да се наемат временно нови сгради, нови преподаватели", обяснява бившият зам.-министър.


Той заявява още, че


по-разумният вариант пред "полицай във всяко село" са редовни посещения на служители на МВР.


Което може да стане с допълнителен щат от 1000 души, за което няма да трябват и толкова пари, макар да напомня, че е трудно с бензина и със старите коли в МВР. Според него има села, в които няма престъпност или тя не е толкова висока, за да се слага постоянен полицейски патрул. Необходимо е хората да усещат, че полицията се грижи за тях и така се чувстват по-добре и по-сигурни, се разбира още от думите на Гунев.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  IT специалист в МВР взима 600-700 лева.
  За какво изобщо има IT специалисти в МВР?
  Това не е дейност, пряко свързана с опазването
  на сигурността и борбата престъпността.
  Отделно те пак се водят административен персонал.
  Аман от секретарки и кафеджии.
  Значи столовото им хранене може да е външно, а IT услугите не?

 2. 2 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  колкото и да е идиотско околийската система беше най добрата, но ако се опита да се въведе ще почне едно мерене кой е по по най

 3. 3 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  "Ако полицаите вземаха по 2000 лв., вярвайте ми, те щяха да бъдат супермотивирани да работят. Истината е, че получават двойно по-малко - 1000 лв. Другата половина отива за пенсионното осигуряване",

  ами пенсионирайте ги на 65 г, като в Германия например и само 30% ще отива за пенсии

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  В това ли ще се състои реформата, която от години среща твърда съпротива в МВР. Намаляването на областните дирекции може да има и обратния ефект, да се увеличат чиновниците.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  През 2015 година България е била осма в света по брой полицаи "на глава от населението. Сега не вярвам да е по-различно. Явно проблема не е в броя, а в качеството.

 6. 6 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 917 Неутрално

  проблема не е в броя а в администрацията..реално униформените и другите заети с полицейски функции са малцинство...те затова е 'огромния' брой полицаи на глава от населението...а наистина са супер малко..същата работа е и в армията...въоръжени сили и армия са две различни неща,ама хората на 90% са лаици на тая тема и гледат и псуват 'многото военни и полицаи' а те всъщност са малцинство и в двете системи ...ама журналята къде нефелни къде продажни ,разлика горе долу няма .......

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1062 Любопитно

  Аз пък мисля, че проблемът е.че МВР е проядена от Корупция - именно МВР обслужва бандитите - наркопласьори, проституция, крадци нелегални мигранти и т.н.

 8. 8 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Излиза, че ако не е МВР пенсии няма да има.

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  Добре де, това симпатично момче защо ми ги разправя на мен тези работи? Че не са лоши, - не са - ама аз какво да направя? Да се хващат и да действат! Аз мога да помогна само с едно:
  "Причината е в ограничения капацитет на Академията на МВР"
  Завършилите школата в Симеоново вън от политиката.! Или в МВР до живот или на улицата! Както политиката няма работа в МВР така и полицаите нямат работа в политиката!
  От мен толкоз.

 10. 10 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Нямам,представа,що за компетентен е този гражданин,но си мисля че един бардак се оптимизира не от к....е в него.

  Ръй! Ръй!
 11. 11 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Този зам.министър говори врели некипели. Няма как от 2000 лв половината да са осигуровки.

  Ivanski
 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Не пишете глупости,България от години е недокомплектована с полицаи.Всички полицаи в МВР са около 20 хиляди,плюс минус.
  На седем милионна България,разхвърляй тези 20 хиляди!

  sdg
 13. 13 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Милицията нигога няма да се промени докато не почне да работи за обществото а не за силните на деня.Ако се пенсионирате на 65г. може и 3000лв да взимате.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  До коментар [#5] от "Роси":Не пишете глупости,България от години е недокомплектована с полицаи.
  —цитат от коментар 12 на Svetlio


  ко речи... герберастията вече и евростат ли не признава?

  "In 2015, the level of expenditure on 'public order and safety' as a percentage of GDP was highest in Bulgaria (2.8 %) and Slovakia (2.4 %) and lowest in Luxembourg and Denmark (both 1.0 % of GDP) as well as Ireland and Norway (both 1.1 % of GDP)."

  http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File :Total_general_government_expenditure_on_public_order_and_safety,_2015_(%25_of_GDP).png

 15. 15 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 335 Весело

  Когато милиционерите бъдат уволнени и се назначат полицаи, може и да тръгнат нещата. Когато се разбере, полицаите са в услуга на гражданите, а не обратното. Когато има реален подбор на качествени хора в полицията, тогава не бих бил против да вземат 2000 лв. И разбира се, да се съкратят излишните.

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  "Гунев предупреждава, че заплатите в системата на МВР са изключително неадекватни на фона на пазара на работната ръка..."

  тц, тц... 2,8% от БВП, най-високия в Европа и като резултат - най-пропадналата и корумпирана дупка... и още искат скъпоценните милиционерчета, малко им било, недооценени се чувствали

 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  "Гунев разказва за свой разговор с вътрешния министър на Словакия, където е направена подобна реформа с намаляване на областните им дирекции."

  и що така милиционерчето точно от Словакия, които са точно толкова ефективни колкото и нашите хубавци реши да "черпи опит"... и после мрънкат като чуят думата "мимикрия"... що не попита някоя от държавите с ефективни показатели как аджеба се случват нещата... и като си помисля, че имах донякъде добро мнение за него, хех

 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  и защо по дяволите, в тая дупка няма поне един що-годе адекватен журналист, който преди да се юрне да прави "интервюта" да се позапознае поне минимално с темата, отнема няма и 5 минути... и те ли са недофинансирани горките хайвани

 19. 19 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 524 Весело

  "Ако един млад катаджия започва с 600 - 700 лв. в София, това е заплата,..."

  ...която изкарва за ден в храстите. Не за друго, а защото като млад катаджия му се полагат нежеланите храсти. Като стане старши, получава място в по-печеливши храсти и сумичката е по пет.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Има ред възможности за оптимизация.

  Първо, не е нужно всички длъжности в МВР да са на пълен работен ден. В ЮК и страните от британската общност има дългогодишна традиция на т.н. special constables. Това са доброволци, които са минали определено обучение и изпълняват полицейски функции в свободното си време. Плащат им символично възнаграждение. Идеален кандидат са малките населени места. Там може да има нещо като доброволен"селски стражар", който изпълнява тази роля само при нужда.

  Доброволчеството може да се пренесе и към други функции на МВР - напр. противопожарната охрана. В много страни има доброволчески пожарни команди. Държавата може да осигури техника и символично възнаграждение. Пак, идеалното приложение би било в малките населени пунктове.

  Друго звено, което може да се оптимизира е жандармерията. По правило от жандармерията има нужда само при определени обстоятелства - безредици, футболни мачове и др. През останалото време жандармерията стои без работа, а текат заплати, осигуровки и др. Т.е. би било уместно жандармерията да бъде формирана на принципа на полупрофесионалния резерв както напр. Териториалната Армия в ЮК или Националната Гвардия в САЩ. Т.е. това могат да бъдат доброволци, които имат цивилни професии, но всяка година минават през обучение и тренировки (15-20 дни в годината) и при нужда могат да бъдат мобилизирани.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на hybrid
  hybrid
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Другари чиновници,пак никаква няма да я свършите!
  Плямпането ще ви остане, щото само в него ви е силата.

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Когато милиционерите бъдат уволнени и се назначат полицаи, може и да тръгнат нещата. Когато се разбере, полицаите са в услуга на гражданите, а не обратното. Когато има реален подбор на качествени хора в полицията, тогава не бих бил против да вземат 2000 лв. И разбира се, да се съкратят излишните.

  До коментар [#15] от "iceman_bg":

  ++++++++++++++++++++++++


  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  До коментар [#3] от "1001":

  значи хем искат да се пенсионират на 45 ,а сега вече 52 ,хем искат огромни пенсии на фона на останалите ниски от 3 та категория и по 40 години стаж , на това отгоре смятат ,че заплатата и м е само чистата част , не работят умишлено ,а българския данъкоплатец ги носи на гръб средно с по 2000 лв на калпак , ами това е недопустимо , един лекар в момента е с по ниска заплата в интензивно отделение и с 2 специалности и 20 години стаж ,ще се пенсионира на 65 ,при все ,че е много по натоварена отговорна и тежка работата от тази на полицая ,несравними параметри ,много неприятно , да се проведе референдум сред тях и да си решат какво искат ,големи заплати сега с липса на привилегии ,при определени критерии за качество на дейността им или като сега .

 24. 24 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Някой да обясни на това момче, че тоя мач вече сме го играли. Пример - Търговище и Русе бяха към Разград, Добрич и Шумен - към Варна и т.н. Всички окръжни дирекции са си запазили "щатовете", но в горните центрове са изникнали по още една камара директори, заместници, секретарки, деловодства... А! И примерът с НАП също е лъжовен.

 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drug":

  Вие явно си нямате понятие,че в България има демографски срив и има вече сериозен проблем за набирането на кадри където и да е било.Един 19 годишен младеж трудно би бил мотивиран да стане полицай със заплата от 600 лева и да се пенсионира на 55 годишна възраст.И то при положение,че през тези 36 години не вдигнат възрастта за пенсиониране на полицаите.Дори и да има кандидати ,те не са качествени не могат да издържат приемните изпити за работа в МВР.Не случайно в София и другите големи градове постоянно има недокомплект на полицаи.
  Друг въпрос е,че има прекалено голяма администрация в МВР и то съсредоточена основно в София,където има един куп излишни дирекции и служби,по скоро службички по областните дирекции.МВР болница също е излишна -така или иначе полицаите могат да се лекуват във всички други болници и надали полицай от провинцията би бил път до МВР болница,която не се отличава с висококачествени услуги.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  По-малко областни дирекции, по-малко областни управители... със сигурност държавата от това няма да закъса, а напротив! Ами в Северна България живеят само 1 700 000 с децата, и има 5-6 областни града с по 30 хил. население, с областни дирекции и управи, и с по 5-6 униформени.
  Само че това посмъртно ГЕРБ няма да направят, защото така само биха загубили гласоподаватели.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  "...Казва, че обществото се фокусира в големия бюджет на вътрешното министерство - над 1 млрд. лв., но припомня, че половината от тези пари отиват в НОИ за осигуровки..."
  Др. милиционер откри топлата вода - да не би да е учуден, че имало и осигуровки? А случайно да е чувал, че милиционерите получават пенсии минимум 15 години повече от хората от другите сфери? А дали на частника НАП няма да спретне веднага една ревизийка за подобен коментар
  Абе др. милиционер, няма ли да се намери някой държавен ръководител който да се обърне към подчинените си, и да им каже ясно и кратко: Работете! Благодаря, нямам какво повече да ви кажа.
  А който иск по-голяма полицейска заплата да отива в Германия или Люксембург.

 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 698 Неутрално

  "...А който иск по-голяма полицейска заплата да отива в Германия или Люксембург.
  —цитат от коментар 27 на historama

  там няма ко шъ прайм?

 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  Щом областни дирекции на МВР не ловят престъпниците значи престъпници превземат областните дирекции!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "не на безразличието":

  Съгласен съм с тази теза. Можели някой да даде информация колко са униформените полицаи по улицата, по селата, по пътищата и колко са чиновниците (ползващи всички привилегии на униформените) в състава на МВР. Предполагам, че отношението е поне 1:3 в полза на чантаджийте. В т.н. армия на България е същото.

  FILII MARIS SUMUS
 31. 31 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "jif44392826"

  Баце от такива като теб "специалисти" по всичко сме на това дередже ...да си чувал
  за класифицирана информация и разрешение за достъп и боравене с нея.....съвета ми е не критикувайте за неща по които не разполагате със задълбочена информация и опит , защото привнасяте допълнително хаос и объркване.....

 32. 32 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Има нещо много дразнещо във всички тези обяснение за неадекватността на полицията ни - всичко опира до заплащането. Дразнещ е интервюивирания, дразни и неподготвения интервюивиращ. 2 000 лв заплата, или 5 МРЗ на милиционер! Ей, ти нормален ли си? Я ми посочи една западноевропейска държава, дето полицаите получават 4 или 5 МРЗ, и се пенсионират на 50 год., с по 20 заплати накуп! И защо половината униформени трябва да висят по пътищата, след като се инвестираха стотици милиони за камери в страната?

 33. 33 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#32] от "historama":

  Еднозначният отгвор на въпроса ви е, че някой трябва да пази камерите.

 34. 34 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#30] от "tall_ship":

  През 2014 година работещите на улицата униформени полицаи, в т.ч. и кварталните инспектори, бяха около 12 000. Оперативният състав - около 3500. Това е.

 35. 35 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1720 Разстроено

  Знаете ли колко е дълъг курса на ФБР? 3,5 месеца. При нас колко е? Трябва да се реформира и академията. Трябва и промяна на структурата. Доста срамежливо предложение за реформа. От бивш зам мин. Ама го разбирам. Вучков си отиде след като не му приеха реформата, Бъчварова едва-едва мрудна нещо. ... Де тоз реформаториски дух у г-н Цветанов. :-(

  Никола Йорданов
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK