От началото на годината са наложени 35 наказания след над 2 600 проверки на водоизточници

От началото на годината са наложени 35 наказания след над 2 600 проверки на водоизточници

© Мария СъботиноваОбщо 2677 проверки на над 3300 водоснабдителни обекта е направила здравната инспекция към Министерството на здравеопазването от началото на годината в цялата страна. Те са довели до момента до общо 35 наказателни постановления и 13 заповеди за спиране на дейността на централни водоизточници на различни места.


Това се посочва в доклад на ведомството, който днес е бил пратен във Върховната административна прокуратура. Отчетът за изпълнението на задълженията на органите на държавния здравен контрол в областта на качеството на водата, беше изискан през април, след като се установи, че на места в страната има превишение на препоръчителните норми уран, а местни общини и структури заявиха, че за проблема се е знаело още от миналата година, но не се е предприемало нищо.


Резултатите от направената проверка показват, че от началото на 2017 г. са извършени:
2 677 проверки
на 3 343 водоснабдителни обекта,
като са изследвани 6 273 проби по показателите: химични и органолептични показатели – 62 862 изследвания; микробиологични – 12 095; радиологични – 599.
Най-често срещаните отклонения са свързани с показалите нитрати, манган, желязо, органолептика (цвят, вкус, мирис и мътност), флуор и хлор.


След проверките са предприети следните административнонаказателни мерки:
връчени са 130 предписания за централни водоизточници и 101 предписания на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване;
съставени са 27 акта за установяване на административни нарушения за централни водоизточници и 15 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване;
издадени са 23 наказателни постановления за централни водоизточници и 12 – на водоснабдителни обекти и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване;
издадени са 13 заповеди за спиране на дейността на централни водоизточници.


По отношение на радиологичните показатели – единични проби показват несъответствие като надвишаване на контролните нива за алфа активност, но в общия случай изчислената индикативна доза е в рамките на установената норма от 0,1 mSv годишно, което означава, че водата може да се ползва за питейни нужди, посочват от пресцентъра на здравното министерство.


Установени при единични проби наличия на естествен уран, при максимално допустима стойност 0,03 mg/l, има в отделни водоизточници в Хасковско, общ. Димитровград, Пловдивско, района на Велинград и др. Веднага след констатиране на завишени над нормата нива по показател естествен уран, водоизточниците са изведени от употреба до нормализиране на резултатите, обобщава докладът. До дни се очакват окончателните резултати на изследванията за радионуклиди от лабораторията на БАН, на база които ще може да се направи категорично заключение за годността на водата за питейни нужди.


От ведомството коментират, че то изпълнява задължението си по контрол на качествата на питейната вода, но в много случаи дългосрочното решаване на проблемите изисква инвестиции от страна на ВиК-операторите, общините и държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Doverieto mi v Cacarov e po-visoko, otkolkoto v lentiaite ot RZI.

 2. 2 Профил на svetla33
  svetla33
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Doverieto mi v Cacarov e po-visoko, otkolkoto v lentiaite ot RZI.

 3. 3 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Национална кауза: ДА СПАСИМ ТРЪНСКО ОТ ПЛАНИРАНИЯ ЗЛАТОДОБИВ, ВОДЕЩ ДО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА УРАН В ОКОЛНАТА СРЕДА! Днес всеки българин е трънчанин, защото Трън на 11.06. гласува и за твоите права!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK