Трима мними прокурори се изправят пред съда

Трима мними прокурори се изправят пред съда

© Анелия НиколоваТрима обвинени за това, че са се представяли за прокурори, се изправят пред съда. Това става след като антикорупционното звено на прокуратурата внесе днес обвинителния акт срещу тях, съобщи пресцентърът му.


Петър Маринов, Цветелин Василев и Васил Василев бяха арестувани на 24 февруари, след като се представили за прокурори пред Бахзад Ибрахим и му поискали 70 хил. лв., за да "оправят делото" на негови роднини, обвинени в убийство.


Обвинението срещу тях е за измама в особено големи размери, която представлява особено тежък случай. Тримата мъже ще отговарят пред магистратите за това, че в периода от 19 до 31 януари 2016 г. са заблудили сирийския гражданин след предварителен сговор, че като прокурори срещу 70 хил. лв. ще му "съдействат за облекчаване правното положение на негови близки, подведени под наказателна отговорност за извършено убийство", аргументират се от прокуратурата.
Тримата извършители не били магистрати и не работели в системата на съдебната власт.


На 13 септември 2015 г. в Столична полиция започнало разследване срещу племенниците на Ибрахим за извършено убийство на друг сирийски гражданин. В хода на разследването те били привлечени към наказателна отговорност и били оставени за постоянно в ареста. Ибрахим обаче бил убеден в тяхната невинност, поради което започнал самостоятелно, паралелно разследване и споделил пред свой познат, че дори е склонен да "плати", за да оневини племенниците си.


Ибрахим случайно се запознал чрез общ познат с обвиняемия Цветелин Василев, който възприел ситуацията като възможност да извлече печалба. Поради това въпреки че не заемал и никога не е заемал тази длъжност, обвиняемият съзнателно създал и поддържал впечатление у Ибрахим,че е прокурор в Софийската градска прокуратура и има възможност да му съдейства.


Заедно със съучастниците си Петър Маринов и Васил Василев той разработил план, в рамките на който всеки от тях получил различна роля с единствената цел да въведат в заблуждение пострадалия и създавайки му невярна представа, че имат процесуални възможности да облекчат положението на племенниците му, да получат от него сумата от 70 хил. лв.


В поредица от срещи Цветелин Василев и Петър Маринов се представяли пред Ибрахим като прокурори, а обвиняемият Васил Василев като техен служебен шофьор.


Според прокуратурата Маринов умишлено се представил с имената на действащ магистрат и уверил пострадалия, че може да поеме наблюдението на разследването, след което да измени мярката за неотклонение спрямо обвиняемите, а впоследствие и самото обвинение в такова за по-леко наказуемо престъпление.


Тримата представили и документи, на които бил придаден вид, че изхождат от Софийска градска прокуратура, Върховна касационна прокуратура и Върховния касационен съд и коментирали имена на действащи магистрати в различни нива на прокуратурата.


Обвиняемите получили от Ибрахим за няколко дни цялата сумата от 70 хил. лв., за които му обяснили, че ще бъдат дадени като подкупи на различни магистрати с отношение към воденото наказателно производство.


До разкриване на престъпната дейност се стигнало, след като Ибрахим споделил с адвокат за осъществените срещи и му представил получените от обвиняемите документи.


Тримата извършители бяха задържани в районна на търговски център "МОЛ- София", при получаване на поредна част от поисканата сума, припомня прокуратурата. В хода на разследването е установено, че тримата обвиняеми не са имали никакъв досег с наказателното производство, водено срещу племенниците на Ибрахим и са действали само с цел да получат имотна облага.


Магистратите, с чиито имена съзнателно се представяли извършителите и споменали в разговорите с пострадалия, нямат отношение към престъпната дейност, изрично се подчертава в съобщението на прокуратурата. Не се съобщават имената на прокурорите, за които се представяли измамниците. Те не са били ангажирани с наказателно производство за убийство и не са работели в Софийска градска прокуратура в посочения период, се казва още в съобщението.


"Замесването на имена на действащи магистрати и на високопоставен в длъжностната йерархия служител на МВР (СДВР), включително чрез представяне на копия на неистински документи, е създало реална опасност от уронване техния престиж и авторитет сред членовете на обществото и на професионалната гилдия", се казва в съобщението на прокуратурата.


С действията си обвиняемите са създали "неверни негативни представи за обичайно като практика користно изпълнение на задълженията от страна на органите на съдебната власт и на МВР в България, което определя случаят като особено тежък", посочват още от държавното обвинение.


Ако съдът признае тримата за виновни, те могат да получат наказание - от три до десет години затвор, както и конфискация до ½ от имуществото им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK