Системата за гласуване - един от трите капана за вота за нов съдебен съвет

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов са членове по право на ВСС и ще бъдат част и от следващия му състав

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов са членове по право на ВСС и ще бъдат част и от следващия му съставНововъведената система за електронно гласуване, чрез която за първи път магистратите ще могат пряко и дистанционно да изберат свои представители в новия съдебен съвет, изборите за който вече са в ход, не е проверена от външни специалисти и няма гаранции доколкото анонимността на вота ще бъде гарантирана.


Това са опасенията на специалисти и на Българския институт за правни инициативи (БИПИ), които наскоро представиха данни за това кой е предпочитаният начин на гласуване на започналите общи събрания на следователите, прокурорите и съдиите, които ще излъчат свои 11 представители (1 следовател, 4 прокурори и 6 съдии) в новия кадрови орган на съдебната власт.


Капан номер 1: електронната система


Масово предпочитана е електронната система (най-много тя е избрана от прокурорите, следователите и на трето място съдиите), която беше въведена за първи път за тези избори.
Чрез нея дистанционно магистратите ще могат да упражнят правото си на глас, без да идват до София


за втори път (веднъж всички магистрати от съответното звено се събират, за да чуят кандидатите и евентуално да им зададат въпроси, а самото гласуване е предвидено за седмица след това).


Категоричният отпор на мнозинството от съвета, системата да бъде тествана от външни специалисти, поражда съмнения дали тя е достатъчно сигурна. В началото на април при обсъждането на правилата за избор, Калин Калпакчиев предложи външни специалисти да проверят електронната система за гласуване. Повод бяха въпроси от магистрати дали анонимността на вота им е гарантирана. Мнозинството от съвета обаче видя в това опит за провокация и проваляне на избора за нов съдебен съвет.


От БИПИ, които също са отправяли въпроси до съвета за системата, изброяват няколко риска:


- системата не дава високи гаранции за анонимност на вота;
- системата за електронно гласуване не е тествана за устойчивост на външни атаки;
- системата за електронно гласуване е само с едно ниво на сигурност при удостоверяване данните на потребителя (този, който се регистрира да ползва системата), което е възможно най-примитивният подход във времена на ежедневни неправомерни атаки в електронното пространство;
- системата за електронно гласуване е "заключена" само в сървърите на ВСС, а при отрицателното ниво на доверие към сегашния му състав, това буди сериозни притеснения.


След провеждането на общото събрание на следователите, след което настоящият заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена служба Евгени Диков стана първият член на бъдещия съвета, неизяснен остана въпросът и защо са отчетени 29 невалидни електронни гласа.


В правилата е записано, че дори когато не е избран нито един от кандидатите, системата отчита вота. В края на април, съветът реши системата да бъде доработена, за да има възможност магистратът, избрал да гласува електронна да има и опцията "не подкрепям никого". За това фирмата, разработила системата "Абати АД" трябва да получи над 30 хиляди лв. Но от резултатите, представени от ВСС след вота за Диков не се разбира да е имало такава възможност за електронния вот. В следващите четири съботи предстоят останалите общи събрания на прокурорите и съдиите.


Преди време и от "Да, България" поискаха проверка на системата или отмяната й. Тогава специалист по електронно гласуване и управление Божидар Божанов заяви, че публичната информация за системата за електронен вот е доста оскъдна, но от известното може да се разбере, че е реализирана по наивен начин и не спазва международните стандарти. Той обясни -


когато един магистрат подаде своя глас, системата го отчита към човека за когото е гласувал. Това обаче оставя възможност за изменението му преди обявяването на вота.


По думите му числата могат да се подменят така, че да не се разбере за намесата. Даде пример и с електронната система за гласуване в Естония. При нея има електронна бюлетина, която е криптирана и има всички инструменти за защита тайната на вота.


Преди време от най-голямата магистратска организация Съюза на съдиите призоваха магистратите да гласуват чрез бюлетина, а не електронно, заради съмненията в системата.


Капан номер 2: регионалните кандидатури


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов вече беше "тричан" (по негови думи) от мнозинството в съвета заради опита му да пресече спускането на кандидатури по места. Още преди няколко месеца той обърна внимание, че в районите на някой от петте апелативни съдилища се правят общи събрания, на които административните ръководители призовават към издигането и гласуването на регионална кандидатура.


Затова Панов поиска протоколите от тези събрания, за да покаже, че на тях е имало магистрати, които са се усъмнили в подобна процедура, след като всеки може да упражни пряко своя вот. Това обаче беше порицано от мнозинството в съвета с решение, което определи поведението на Панов като опит за намеса в изборите.


"Това е съдебната номенклатура, която се опитва да запази своите позиции", обясни тогава Панов. Той определи случващото се като опит за намеса във волята на редовите магистрати, тъй като съдебните началници на практика налагат на редовите магистрати предварително избран кандидат.


До 2015 г. изборът от квотата на съдиите и прокурорите ставаше непряко. По места се избираха делегати, които впоследствие се събираха на делегатско събрание, което избираше членовете на ВСС от съответната квота. Най-често за делегати бяха избирани ръководителят на съответния съд/прокуратура и неговите заместници, които от своя страна избираха членове на ВСС. Така се стигаше до затворен кръг, в който една тясна общност от магистрати се възпроизвежда на ръководни позиции едни други. За да бъде пресечена тази практика през 2015 г. беше решено магистратите да гласуват пряко на общи събрания.


За шестте места в съдийската колегия се борят 27 съдии, което е с десет души повече от кандидатите при предходния избор за Висш съдебен съвет. Изборът предстои в началото на юни. Панов неколкократно призова магистратите да не се страхуват и да не се съобразяват с волята на своите преки ръководители или с решението на съответното събрание, издигнално кандидатура, а да гласуват по съвест, за да не се възпроизведе този състав на съдебния съвет.


Капан номер 3: квалифицираното мнозинство


В началото на септември съставът на новия съдебен съвет ще бъде попълнен и с 11 души от парламента. Това за първи ще става с квалифицирано мнозинство - т.е. 160 души, което означава, че за да бъде избран кандидат, това ще се случи с гласовете на ГЕРБ и или с тези на БСП, или с тези на ДПС.


През 2012 година, когато отново ГЕРБ беше на власт, 11-те души бяха договорени и разпределени на партиен принцип. Така в съвета влязоха хора, предложени и от БСП, и от РЗС (Димитър Узунов), и от "Атака" (Ясен Тодоров). Кандидатите все още не са известни.


Следващият Висш съдебен съвет ще има важната и трудна задача да върне доверието и на гражданите, и на магистратите в съдебната система. Освен това от това какви хора ще влязат в органа, от който зависи кой ще е председателят и на най-малкият съд, дали етичните нарушения ще се установяват и наказват принципно, дали магистратите ще се издигат в кариерата си само на базата на своите професионални качества, зависи обликът на цялата система, както и изборът на нов главен прокурор. А и Европейската комисия неколкократно подчерта, че начинът, по който ще се проведат тези избори, е от ключово значение за мониторинга на България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Всичко се прави така, че все едно става въпрос за разбойници а не за магистрати !!!
  Направо ти спира часовника.

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Всичко се прави така, че все едно става въпрос за разбойници а не за магистрати !!!Направо ти спира часовника.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Те повечето във вСС са такива.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аргонавти, разберете се най-после със себе си. За електронен вот /за депутати/ ли сте, или против електронен вот /за ВСС/. Изцепките в 12 без 5 за липсата на машини за гласуване за депутати и врякянето за дефекти в софтуера пак в 12 без 5 издават един и същи базис - изборите за вас , поне сега, са неудобни.
  Със здраве.

 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Ръдан е спец по машинно и електронно гласуване, аз вярвам само на него, хехе......

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 873 Весело

  Аргонавти, разберете се най-после със себе си.
  —цитат от коментар 3 на plebs


  Те притежават сложна душевност, за която двумисълта е единственото обичайно състояние.
  И добре че е така, защото иначе кой ще ни забавлява?

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Тази система трябва да е публикувана с отворен код, например в https://github.com. Това би позволило на всеки да разгледат кода и да преценят дали има някакви нарушения. Специалисти биха могли да я подкарат на тестов сървър и да проверят как работи, и да проверят дали има някакви "вратички"....

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ма защо така бе, милото Лорче. До преди месец късахте гащи и сутиени (if any) за изконното право на сульо и пульо да гласуват електронно, а днес изведнъж само за магистратите не можело. Требва да ни съобщавате с кой именно "аз" сте станали от леглото днес, защото станахме разногледи да се догаждаме.
  —цитат от коментар 6 на Lemmy

  Айде не се правете на по-тъпи отколкото сте! Какво електронно гласуване, когато е пределно ясно, че медиумът за това не отговаря на никакви изисквания и стандарти и със сигурност е манипулиран от мафията?
  Това е като да се обявиш за развитието на въздушен транспорт и някой да ти стовари два три вехти ЯК-а с ръждясали перки и продънени резервоари и да почне да ти пили - защо изведнъж не искаш да летиш, нали си бил за развитие на въздушния транспорт.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  От парламента, прокуратурата и следствието промяна не очаквайте - това прави 17 гласа, достатъчно за да се торпилират усилията като цяло...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Системата за гласуване - само от лицензиран доставчик!

  http://bit.ly/2cKFRN8

 12. 12 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1313 Любопитно

  Аргонавти, разберете се най-после със себе си. За електронен вот /за депутати/ ли сте, или против електронен вот /за ВСС/.
  —цитат от коментар 3 на plebs


  Елементарно, комуне, елементарно - за електронен вот след външен професионален независим одит на системата за гласуване!
  Ако откажеш да се качиш на някое такси, понеже вони подозрително на газ, предна дясна е на мекица, светлините не работят, а шофьорът е добре известен със съмнителната​ си репутация, изглежда подпийнал и пълзи по земята, значи ли това, че си против таксиметровия превоз?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 13. 13 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Следващият Висш съдебен съвет ще има важната и трудна задача да върне доверието и на гражданите ,и на магистратите в съдебната система"
  Вярно е това,но вярно е и друго-внушенията,които се правят за манипулиране на избора на членове на ВСС.

 14. 14 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Мафията пак иска да ни направи на идиоти. Подобна система, без елементарно криптиране на връзката, мирише на манипулация от километри. Те ако и банките ползваха такива незащитени системи за превдо на кинти, хехееее... Ама нашата мафия няма нужда от хакери за банките, тя просто си назначава политици и главен прокурор, които са достатъчно ефективни за да шкартират 4-5 милиарда.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  От БИПИ се "притеснявали", че няма одит от външни специалисти ... а трябва ли да има според закона ?
  И кои да са тия "независими" експерти, кой да ги избере, БИПИ ли ?
  Също така се притеснявали, че "системата за електронно гласуване е "заключена" само в сървърите на ВСС" ... а къде още да е "заключена" системата ... в офиса на БИПИ ли ?
  Басси ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "За шестте места в съдийската колегия се борят 27 съдии, което е с десет души повече от кандидатите при предходния избор за Висш съдебен съвет. Изборът предстои в началото на юни. Панов неколкократно призова магистратите да не се страхуват и да не се съобразяват с волята на своите преки ръководители или с решението на съответното събрание, издигнално кандидатура, а да гласуват по съвест, за да не се възпроизведе този състав на съдебния съвет."

  Ами това не е ли пряка и нагла намеса на съдия Панов , който ИСКА ДА НЕ СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕ ТОЗИ СЪСТАВ НА ВСС?

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "... В началото на септември съставът на новия съдебен съвет ще бъде попълнен и с 11 души от парламента. Това за първи ще става с квалифицирано мнозинство - т.е. 160 души, което означава, че за да бъде избран кандидат, това ще се случи с гласовете на ГЕРБ и или с тези на БСП, или с тези на ДПС. ..."!

  Това, казва всичко...!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Няма нищо независимо в позицията на БИПИ!
  Имат си спонсор, който е същия както и на някои грантаджийски медии!
  Така че позицията им по въпроса е чисто слугинска и поръчкова.

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Със или без ел. гласуване има голяма вероятност да се избере съдийската номенклатура.Тогава ще чакаме още няколко години следващия ВСС. И така...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Имаше много предупреждения, преди да бъде въведено т.н. електронно гласуване, че то може да създаде доста проблем и "вместо да изпише вежди-да избоде очи".
  Също както и за явното гласуване във ВСС - защото при сегашното състояние това по-скоро е покана от сорта "ела вълчо, изяж ме". ( Как си представяте например прокурорите да гласуват явно в прокурорската колегия или пленума на ВСС- нали никой от тях няма да иска да застане явно срЕщу Цацаров и ще гласува по "правилния" начин, т.е. както е угодно на Цацаров, докато при анонимност все пак мякой може да се реши да гласува така, както иска по съвест
  Ама нали Христо Иванов бе за явното глсуване, и всички ревнаха - "искаме явно гласуване".

 22. 22 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#20] от "4u4o":

  Това за разтварянето го подминавам с усмивка - не съм такъв спвциалист като Вас.
  А това заразбирането е от ясно, по-ясно:
  г-н Панов Не ИСКА СЕ ВЪЗПРОИЗВЕДЕ ТОЗИ СЪСТАВ НА ВСС
  Сигурно не му е удобен
  Ами то написано ачик в самата статия.
  Четете и мислете....

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Щом прокурорите са на първо място да я ползват, работата е ясна.

 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Електронният вот е като случайния избор. Няма нищо случайно, само камуфлаж. Резервен вариант, ако нещата тръгнат в грешна посока. Питайте бившите ръководители на Софийски градски съд, за случайния избор. След време ще се чуват същите неща, вероятно, и за предстоящия електронен вот при магистратите. А някои хитреци ще потриват ръце и ще викат - докажете, че има манипулация.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Тихомир Тодоров
  Тихомир Тодоров
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Само размишлявам,.... дали фирмата доставчик на софтуера на системата на всс не е и изпълнител на системата на летище София......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK