Граждански организации свикват днес марш за правосъдие (допълнена)

Граждански протест през януари 2016.

© Юлия Лазарова

Граждански протест през януари 2016.Марш за европейско правосъдие, или протест за освобождаване на държавата от мафията - под този наслов довечера от 18 ч. гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" заедно с други граждански организации призовава за отпор срещу срастването на властите и реформа за гарантиране на върховенството на закона и правата на гражданите (пълният текст на апела е публикуван отделно.)


Денят 23 май е избран неслучайно, обясниха от организацията. На този ден през 1992 г. е взривен в колата си италианският прокурор Джовани Фалконе, който се е осмелил да посегне на сицилианската мафия и е платил с живота си.


Междувременно по предполагаемия маршрут на марша за правосъдие се появиха анонимни плакати със снимка на председателя на ВКС Лозан Панов и надпис "Съдия на олигархията". Това се случва три седмици след като на тротоара пред ВСС също анонимни лица, скрити зад маски, оставиха прясно одрани агнешки глави.
Към днешната инициатива на "Правосъдие за всеки" са се присъединили и организациите "Да остане природа в България", сдружение "Боец", базирано във Видин, "Национална мрежа на родителите", различни сдружения за защита на културното наследство, и други формирования. Паралелно в Пловдив и във Варна граждани като физически лица са се самоорганизирали в групи за локални акции в подкрепа на марша в столицата, обясни Петър Кънчев от ръководството на "Правосъдие за всеки".


Исканията ни са към цялата политическа система. В организацията и в събитието не участват политически партии, искаме да опазим гражданския терен. Ако политици вземат участие, то е само в качеството им на граждани, коментира пред "Дневник" Велислав Величков, председател на УС на "Правосъдие аз всеки".


"Гражданско сдружение "Боец" в обществена полза има регистрация от 2015 г., но съществува от по-рано, няма политически амбиции и активността му е насочена предимно към онези обществени процеси , които имат за цел борба с корупцията и организираната престъпност" - така представи организацията говорителката й Захаринка Истаткова, адвокат. А председателят на сдружение "Боец" Георги Георгиев, собственик на шивашка фирма във Видин, на въпроса защо се включва в събитието, каза: "Ще бъдем там, за да изразим подкрепа за смелите магистрати и членове на Висшия съдебен съвет, които имат куража да се изправят срещу мнозинството на мафията в съвета." Запитан дали не използва силни думи, като споменава имена, той отвърна, че "само когато се говори конкретно, за живи хора и с имена, само тогава може да има резултат."


Граждански организации свикват днес марш за правосъдие (допълнена)

Пълният текст на апела: Моментът е преломен


Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година.
Имаме Висш съдебен съвет, в чийто символ се превърнаха кървавите агнешки главички – еманация на страха и зависимостите от политиците и мафията. Всеки опит на независимите и почтени магистрати да повдигнат там въпросите за върховенството на правото или спазването на морала и закона се сблъсква или със стена от мълчание, или с водопад от хули, обиди и заплахи.
Вече имаме и опит за публично заклеймяване и може би дори за бъдещо отстраняване от поста на председателя на Върховния касационен съд, само защото не следва линията на пълно подчиняване на съда на прокурорската воля!
Имаме главен прокурор, който се изявява като самодържец, не дължащ отчет и обяснения никому и за нищо, а моделът ЦУМ явно е новият символ на паралелната власт.
Имаме и президент, който явно не мисли, че са проблем сенчестите контакти на висши магистрати и заплахите към свободни медии!
До края на 2017 г. България трябва да изпълни 17 конкретни препоръки на Европейската комисия в областта на правосъдието, да избере новия състав на Висшия съдебен съвет и нов председател на Върховния административен съд. От тези действия и избори зависи нашето европейско бъдеще, а оттам и бъдещето на нашите деца и внуци!
Не се ли противопоставим сега, оставяме всичко в ръцете на олигархията и сенките на бившата Държавна сигурност, които вече си присвоиха държавата пряко!
Ние, от Инициатива "Правосъдие за всеки", разбираме, че в настоящата ситуация пътят пред нашите идеи за радикална съдебна реформа е блокиран. Несъмнено същата съдба ще сполети и всяко желание за промяна или съпротива срещу беззаконието в която и да е сфера, ако те засягат интереси на силните на деня.
Затова призоваваме всички свободни граждани и активни граждански организации да се присъединят на 23 май от 18.30 ч. към Гражданския марш за европейско правосъдие. На тази дата е взривен в колата си до Палермо един от най-смелите борци срещу мафията в Италия – независимият прокурор Джовани Фалконе, станал символ на тази борба в световен мащаб. На 24 май е празникът на нашата писменост и слово – имаме какво да кажем и да изискаме от нашите държавници по тези два повода!
Нека защитим заедно демокрацията, свободата на словото и върховенството на правото! Да потвърдим европейската си принадлежност и да поискаме истинска правосъдна реформа за независимо, ефективно и достъпно правосъдие, за държава на гражданите, а не на мафията!


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK