Главният секретар на МВР обяви, че са взети всички мерки за сигурност след атентата в Манчестър

Главният секретар на МВР Младен Маринов

© Георги Кожухаров

Главният секретар на МВР Младен МариновСлед проведеното заседание на Националния оперативен щаб, ръководено от вътрешния министър Валентин Радев, не е променено нивото на заплаха от тероризъм в страната, както и това на готовност на службите след случилото се снощи в Манчестър. Това се разбира от съобщение на МВР.


На срещата на щаба са присъствали всичките му членове, обяви по-късно на брифинг за разследване, в хода на което е неутрализирана престъпна група за трафик на мигранти, главният секретар на МВР Младен Маринов. Щабът е изготвил анализ и оценка на рисковете, включително - оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.


Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за България, както увериха по-рано днес двама министри - вътрешният министър Валентин Радев и военният Красимир Каракачанов.
На заседанието е потвърдено трето, т.е. най-ниско ниво на заплаха по Закона за противодействие на тероризма. Потвърдено е нивото на готовност - "зелена степен", т.е. постоянна готовност на службите в страната, което е ежедневната им работа, и "жълта степен" – за специализираните служби, както и по отношение на транспортната инфраструктура, по летища и гари, обясни Маринов.


Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани. Информация за решенията на щаба ще бъде изпратена на президента, министър-председателя и на председателя на Народното събрание, се посочва в съобщението на МВР.


Младен Маринов пък отказа повече информация, освен разпространената от пресцентъра на МВР. Той увери, че властите са взели всички мерки за сигурността на гражданите. Във връзка с предстоящи отбелязвания на националния празник - 24 май, където се очаква струпване на повече хора, както и при футболни мачове или други мероприятия, службите вземат всички необходими мерки, без значение какво се случва по света, обясни още главният секретар.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK