Прокуратурата обвини директора на онкологията в София в безстопанственост за близо 2 млн. лева

Прокуратурата обвини директора на онкологията в София в безстопанственост за близо 2 млн. лева

© Георги КожухаровСпециализираното звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура обвини директора на Специализираната болница за активно лечение по онкология Валентин Ангелов в безстопанственост". Според обвинението от това са последвали щети в размер на 1 901 561, 86 лева, се казва в съобщение на прокуратурата.


Обвинението е свързано с обществени поръчки за доставка на лекарства, проведени в периода 2013 г.-2015 г. Според прокуратурата директорът на болницата е допуснал да бъдат заплащани доставки на лекарствени продукти на цени по-високи от най-ниските договорени в една процедура. Заплащани са доставки на лекарства, отпаднали от позитивния лекарствен списък, както и такива на цена, по-висока от пределната цена, посочена в позитивния лекарствен списък, както и от реинбурсната, заплащана от НЗОК.


От болницата са били заплащани лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, а такива въобще не е трябвало да бъдат приети и заплатени, се казва в съобщението. Прокуратурата посочва и че са заплащани лекарства с намален остатъчен срок, за които се е дължала неустойка съгласно договорите с доставчика, но неустойка не е била начислена и платена.


Разследването е започнало през 2015 г. по сигнал на Държавната агенция "Национална сигурност". До момента са разпитани 80 свидетели и е изготвена комплексна съдебна експертиза. На Валентин Ангелов е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK