Георги Колев започна акция по инсталирането на наследника си във Върховния съд

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича в края на ноември, но изборът за негов наследник ще се случи в началото на септември.

© Надежда Чипева, Капитал

Седемгодишният мандат на Георги Колев изтича в края на ноември, но изборът за негов наследник ще се случи в началото на септември.Процедурата по налагане "отгоре" на кандидатура за председател на Върховния административен съд (ВАС) вече е на ход. Това научи "Дневник" от съдии от висшата инстанция, в която се контролират актовете на държавната администрация.


В понеделник в съда ще се проведе пленум, на който трябва да бъдат приети правила за издигане на кандидатура от името на съдиите. В проекта, с който "Дневник" разполага, се предвижда всеки съдия явно да казва дали подкрепя, или не предложеният кандидат.


Съдии от ВАС определиха това като
форма на натиск, целяща налагането на предварително "харесан"


от ръководството на съда кандидат. Най-вероятно това ще бъде ръководителя на Второ отделение в съда Георги Чолаков.


Неговата номинация едва ли ще мине при тайно гласуване, но ако магистратите трябва да казват явно, то е почти сигурно, че тези, които ще се противопоставят на претендента на ръководството, ще са малцинство. Източниците на "Дневник" разказаха още, че са разбрали, че в съда тече процес по убеждаването на съдиите да се обединят около кандидатурата на съдия Чолаков.


Издигането на кандидатурата на Чолаков от съдиите във ВАС


(където той работи от 2012 г., като преди това е бил съдия, адвокат, синдик и нотариус) има за цел да пакетира номинацията като "автентична" и идваща от съдиите.


Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) официално обяви началото на процедурата за избор на председател.


Пред "Дневник"


Колев отрече да е разговарял със съдии


за издигане на кандидатурата. "Ако някой друг е водил разговори, не мога да знам. Нека да изчакаме да се приемат правилата и тогава. Това ще се случи в понеделник, за когато съм насрочил пленум", заяви още Колев. Съдия Георги Чолаков не беше открит за коментар.


Според приетите от ВСС правила номинации ще могат да бъдат издигани в следващите четири седмици, като


изборът е насрочен за 11 септември


и ще бъде проведен от този състав на съвета, в който статуквото има сигурно мнозинство. За да бъде избран нов председател на ключовата съдебна инстанция са необходими 17 гласове от 25 членния състав на съвета. След това решението се потвърждава с указ на държавния глава.


Седемгодишният мандат на председателя на ВАС изтича в края на ноември, но въпреки това по настояване на Георги Колев гласуването беше изтеглено по-рано - непосредствено след края на съдебната ваканция и поредица почивни дни, и то


в ден, в който обикновено няма заседание на пленума на ВСС.


Аргументи за това избързване липсваха. По същото време в разгара си ще бъде и изборът за нови членове на ВСС от парламента. По информация на "Дневник" бързането този състав на съвета да избере наследника на Колев, е за да бъде гарантиран изборът на вече избрания фаворит.


Право да издигнат номинации освен съдиите от пленума на ВАС имат и минимум трима от съдийската колегия на съвета и министърът на правосъдието. Засега не е известно дали сред членовете на колегията има нагласа за издигане на кандидатура.


Попитан дали предложението за явно гласуване не е форма на натиск


при издигането на кандидатури, Колев коментира, че ако се прави такова тълкуване, то и записаното в измененията на Конституцията явно гласуване във Висшия съдебен съвет също било форма на натиск.


"Всяка номинация е явна, под нея стои подпис и преди беше така. Дали после някой съжалява за подписа си под нечия номинация това е друг въпрос", заяви още Колев, без да уточни какво има предвид.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Явно Георги Чолаков е в кюпа. Дневник, разберете повече за този съдия. Къде е работил, какви дела е гледал, особени присъди, забавени присъди, връзки с други магистрати, връзки с бизнесмени, връзки със задкулисието на съдебната система: красьо черния, петьо еврото, пенгезов и подобните им във ВСС и прокуратурата. Осветете малко по-добре какво ни набутват за шеф на ВАС.

 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2332 Любопитно

  "Всяка номинация е явна, под нея стои подпис и преди беше така. Дали после някой съжалява за подписа си под нечия номинация това е друг въпрос”, заяви още Колев без да уточни какво има предвид.”

  Прав е в конкретния случай!
  По-горе имаше изразено недоволство, че при явно гласуване Колев ще наложи кандидата си. Остава някой да обясни, как при тайно гласуване същите господа, които се страхуваме, че се манипулират толкова лесно няма да искат да влязат в подобни отношения?!

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мачкайте кръга АРГО. Този кръг е мафия.

 4. 4 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Аз също имам известни резерви към аргументите за тайно срещу явно гласуване.

  За какъв морал и какви съдии говорим ако нямат силата да застанат с името си зад позицията, която имат?!

  И от такива хора ли да очакваме добър избор, които могат да го направят само ако няма да се чувстват некомфортно?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 5. 5 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дневник, вие сериозно ли?
  Е, все пак е редно да се знае, че не всички съдии са като г-н Л. Панов

 6. 6 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1577 Весело

  Мачкайте кръга АРГО. Този кръг е мафия.
  —цитат от коментар 3 на Иван Иванов

  Крадецът вика дръжте крадеца и мачкайте!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Това е крайната цел на няКОЙ, зер време няма, предстоят избори на ВСС и ако вземе нещо да се обърка, цялата ОПГ губи.

 8. 8 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Весело

  в кочината е така

  it comes from inside, just listen ...
 9. 9 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "По настояване на Георги Колев изборът за негов наследник ще се случи от настоящия състав на съвета"
  Моля? Скандално!!!! От къде на къде изтичащият съвет ще избира за следващите седем години кой да ръководи бъдещият?

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  А защо Георги Колев се занимава с издигане кандидатурата на новия председател?

 11. 11 Профил на kdo52372883
  kdo52372883
  Рейтинг: 1065 Разстроено

  Георги Чолаков беше съдията, който миналата есен "бастиса" делото за уволнението на П. Еврото от съдебната система. Но наистина, добре е Дневник да порови и за другите актове на този нов герой... особено щом е любимец на Негова Милицейска Светлост Г.К.

  И все пак... добре, че поне няма да е онова заразно зло Вайбъра.

 12. 12 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4155 Весело

  До коментар [#6] от "virtual brain":

  ,,Крадецът вика дръжте крадеца и мачкайте!,,

  Ми щом си признаваш, че си крадец, ша ти виками крадец

 13. 13 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Не разбирам за какво е пак този рев. Какво тайно, какво явно - касае се не за избор, а за предложение. Председателя се избира от ВСС. Що за простотия - тайно предложение. И не е необходимо да се изказват всички, а просто трябва да гласуват. Ако някой се бои да гласува, значи не става за магистрат. А че ще нагласят нещата така, както ББ иска, в това няма никакво съмнение. Чл.173, ал.2 ЗСВ - Предложения за кандидатури за председател на съответния съд могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, министърът на правосъдието, както и пленумът на Върховния касационен съд и пленумът на Върховния административен съд. Т.е. каквото ще да е предложението на ВАС, такова могат да правят съдийската колегия на ВСС и МП. Ще изберат този, който им изнася и това е.

 14. 14 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Назначаването (спускането) на Колев за председател на ВАС беше (поредното) дъно, което съдебната ни система удари преди седем години. Това че Колев дори нямаше опит като съдия беше най-малкото (и каква по-голяма обида за свестните съдии във ВАС)

  Боко и Цвъки бяха тогава във вихъра си. Сега ни готвят още едно дъно предполагам. Да видим...

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Интригите край нямат ли? Някой да знае кой е този мъж, наречен Георги Колев? Аз не. Само гледам как, вместо да се справят с позора, наречен "телефонни измами" и с още по-големия позор, дето трепят старци за пенсийките им, те си мерят....шлиферите!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван Иванов":

  Иванчо, стига чете Прасчовите вестници и сайтове, бе момче. Т'ва "Телеграф" не става и за тоалетната, бе пъпчивецо. Можеш само, ама маскиран, да носиш агнешки главички пред сградата на ВСС. Маскиран, 'щото те е срам дори и от майка ти, ако те види.

 17. 17 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Нотариус, който става съдия?? Това е нещо доста рядко, защото обикновено последователността е обратна. Един съдия от ВАС е много далеч от доходите на нотариус, освен ако няма допълнителни доходи, но от къде ли.... А може би човекът, е пратен още през 2012 като скрита лимонка във ВАС да поеме нещата след марионетката Колев...

 18. 18 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 323 Весело

  Сега е работата на медиите, особено по-професионалните, да извадят наяве професионалната и лична биография на Чолаков и всеки друг претендент за поста. Иначе обществено обсъждане и прозрачност няма да бъдат възможни.

  А това касае не само България, а и европейските и отвъдокеанските партньори, пък и мониторинга. Да видим как ще им се разминат шамарите отвън.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8838 Неутрално

  Ченгетата действат без почивен ден...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1916 Весело

  До коментар [#3] от "Иван Иванов":"Мачкайте кръга АРГО. Този кръг е мафия."

  Наглец?! Специално назначен за трол? Или поредният "полезен ....." ординарец, на висш магистрат, под опеката на Шамана?!
  Най-накрая, полският пъдар да не ви "развали" играта на "стражари и апаши"!
  Щото такива "светци", кат' Колев, бързо забравят "своите"! Да не говорим за Вожда и Шамана!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK